Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
9
 
! Отговори
ПОДИГРАВКА!!! преди 11 години
Срамота! Българския учител е на изчезване така както са на изчезване и лекарите.Протестираме от това унижение! Питайте Такева защо добавките за дрехи задалжително са вързани към нейните магазини ?!!! :( ИЗМАМНИЦИ НЕДНИ !!!
171
0
 
8
 
! Отговори
Ненчо Ненчев преди 11 години
На 28.06.2012г,Министерство на образованието,науката и младежта,Съюза на работодателите в системата на народната просвета и синдикатите-СБУ към КНСБ,синдикат Образованиекъм КТПодкрепа и Независим учителски синдикат-БЕЗ МНОГО ШУМ И ГЛАСНОСТ, подписват и сключват КТД за системата на народната просвета. Оказва се,че вместо да договорят по-благоприятни условия в заплатите,синдикатите-тези,които трябва да ни защитават и на които плащаме всеки месец членски внос-приемат по-ниски финансови възнаграждения. Прави впечатление,че повечето параметри са намалени,а именно:-Минимална основна работна заплата Младши учител-проект -470лв,прието-450лвСтарши учител-проект-520лв,прието-483лв.Ако синдикатите бяха на мястото си,те нямаше да подпишат КТД,щяха да информират и да се консултират с профсъюзните си членове по места и тогава да седнат на масата на преговорите и договарят с министерство и работодателиОказва се,че три профсъюза не могат да защитят интересите на учителите,които са разединени и не са единни.Това,което правят сега синдикатите се нарича ДЕМАГОГИЯ.30 лева повече и протести-това е срамно,унизително и накърняващо достойнството на всеки учител.Крайно време е не синдикатите да плашат с протести,а ние учителите да уплашим синдикатите,като се откажем от тях и създадем един нов синдикат без компрометирани и изхабени личности!
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До sss НЕ злобея,а очертавам тъжната картина на битието ни .Радвам се за дабре възпитаното ти дете ,но за да се развива в тази държава му е нужен не само хляб . "Народ,който мисли само за биологичното си оцеляване -е напълно оскутял"-Ст.Цанев За съжаление дотам ни докараха по сценарий и повярвай ми -не си виновна ти,нито аз. Но не е зле да се замислим защо живеем по този начин!!!Какво ще дадем на децата,освен хляб!!! Не съм ти враг-повярвай ми.
169
2
 
2
 
! Отговори
sss преди 11 години
До 179 Няма нужда от обиди и злобеене. Всички живеем в тази държава, в която има и други работещи групи освен учителите. Имам дете, което е много добре възпитано и умно, но не благодарение на образователната система в България - разбирай учителите с по 2 висши. Не осъзнавате ли, че политиците Ви използват? Или Ви е все тая за кого ще гласувате? Парите, макар и мизерни, са по-важни от образованието на нашите деца ;-(
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ако вземат ,че на тебе ти вдигнат заплатата с 330 лв -АЗ ЩЕ СЕ РАДВАМ ЗА ТЕБ,ЗАЩОТО ТОВА ГО МОГА! И в България ще се е случило нещо хубаво!!! Пожелавам ти го от сърце!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
167
2
 
3
 
! Отговори
до sss преди 11 години
Благодаря ти ! Много ме утеши твоята констатация ,че"всички сме в това положение" Ами то друго положение няма и да дойде ,ДОКАТО ИМА ТАКИВА ,КОИТО СМЯТАТ ТОВА ЗА НОРМАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. Защо ли му е на българина да иска повече ,като и така си се чувства добре! Хора като теб не движат света ! И за каква "доблест" ми говориш ,при положение ,че си на светлинни години от такива категории,впредвид начина ти на мислене.Дано не възпитаваш деца ,че ще ги осакатиш като личности!
166
5
 
2
 
! Отговори
sss преди 11 години
До Анонимен Всички са в това положение, дори и в частния сектор. Нямате основание постоянно да се оплаквате. Човек ще си помисли, че учителите в България са най-зле, а не е така. Поне имайте доблестта да си признаете ;-(
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм, ако вземат, че ви вдигнат заплатите с ... 330 лева, какво ще се случи с България?
164
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 5 години замразени заплати,а сега вече ще се молим и за 30 лв!!! В какво ни превръщат тези синдикати ,бе хора?! УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ 30 ЛВ ОЗНАЧАВА 30 ХЛЯБА ЗА МЕСЕЦА-СИРЕЧ ЗА ХЛЯБ И СОЛ ДА ИМАТ УЧИТЕЛИТЕ ,ЧЕ ДА ОЦЕЛЕЯТ НЯКОИ ОТ ТЯХ!!! А да не говорим ,че част от"обществото "ни дори е против това! Леле ,Българийо-ЧЕ ТО ОТ ТЕБЕ ВЕЧЕ НИЩО НЕ Е ОСТАНАЛО!!!!!!
163
1
 
3
 
! Отговори
sss преди 11 години
dnes.bg/obrazovanie/2012/07/19/rezultat-ot-izpita-po-bylgarski-i-literatura-nito-edna-pylna-shestica-751-dvoiki.164284 - а Вие учителите искате увеличение на заплатите си! Релузтатът е напълно ясен и няма нужда от коментари.
162
1
 
5
 
! Отговори
belov преди 11 години
s 30 bg leva na chas da e uvelichenieto !
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 80За разлика от своите родители,които се опитват все още да правят нещо (макар и обиждайки който им падне)само и само да покажат гражданска активност,децата далеч по прозорливи напускат България(за жалост) и тук остават тези,които не са чак толкова добре подготвени (поради ред причини:не добро възпитание,на дотам качествено образование,надценяване и т.н.)Дори и да си кадърен тук,никога няма да получиш дори това,което в нормални държави получават колегите ти(без значение в кой бранш работиш).
160
3
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
до 86 - Учителю, ами нали вие сте учили пак родителите на днешните деца, защо се оплаквате колко "невъзпитани ***" са. Когато почнете да се отнасяте към учениците си като към хора, тогава можете да искате хорско отношение.
159
1
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
до Sevt 166 или от даскали или от другари от БСП и обкръжението на Кунева. В момента те са най-активни и плюят срещу правителството. Опитват се да обеснят, че с тези 30 лева учителите ще забогатеят и ще бъдат щастливи и ще си гледат съвестно работата. Може би голяма част от учителите им вярват. Тези 30 лв са колкото да се настройват хората един срещу друг и детето на партията майка - БСП да се бие в гърдите как мисли за учителите и колко е лошо правителството на боко
158
7
 
6
 
! Отговори
sevt преди 11 години
Само на мен ли ми прави впечатление, че неграмотните, злобни и алчни коментари са написани от даскали?Тези хора учат децата ни - на какво дори не мога да си представя? Тези хора мразят децата ни, обиждат ги и ги унижават. Учителите в България не заслужават увеличение на заплатите! Доказателство за това са резултатите от кандидатстудентските изпити.
157
1
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
На мен не си другар, но явно си от Другарите.До колкото се вижда, говоря общо, не говоря за определени учител като име, предмет клас и т.н. Хайде да не навлизаме в категоризациите или имате медицинско образование ? Говорим си за образование и образователна система.
156
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Койчо, не очаквах, че имаш и деменция. Цитирам те, за да си възвърнеш паметта:"По принцип учителите като те научат да четеш и ти казват оправяй се сам"За това те попитах кой учител би го казал това на едно дете в първи- втори клас? На теб са ти го казали, но си бил в 12- ти клас, така че не си прави генерални изводи- децата не се ограмотяват като теб в 12- ти клас.П.С. Не съм ти другар. Другар ще викаш на другарите си от Герб, БСП или ДПС.
155
2
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
до даскал - 100% съгласен, Въпроса е колегите ти та положат усилието, за да мотивират учиниците и те да положат своето и функцията да върне стойност. В повечето случаи според моите наблюдения виждам процедури, а не функции :)
154
2
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Другарю 160. Хайде пак прочети изречението което те е възмутило. А ти за кой учител говориш, че на мен не ми става ясно? Когато се изкачиш по нагоре по "учебната йерархия" от милите учители и помен не остава. Или вие искате увеличение само на заплатите за началните учителки. Горе друго пише.
153
1
 
6
 
! Отговори
Неопитна преди 11 години
Койчо, не ме интересува директора! Интересуват ме учениците ми! Ако те са доволни и аз ще съм доволна! Не мисля да се махам от системата!