Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Койчо, защо така лъжеш безсрамно!? Кой учител, след като те е научил да четеш и пишеш, ти е казал "Оправяй се сам"??? На дете в първи- втори клас да му каже така един учител? Виж, ако при теб случаят е друг- научил си се да четеш и пишеш в 11- ти, 12- ти клас, тогава мога да те разбера.
151
1
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
до 131 -Неопитна. Аз познавам още една учителка като теб. Учи чужд език и се махай от тази система. Труда ти ще остане незабелязан от Директора ти , а от него зависи повишението на заплатата.
150
2
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
до 156 - Другаря, нека да оставим лозунгите да друго място. Образованието върви на долу от края на миналия век. Учители ставаха тези, които на друго място не се класираха. до 140 По принцип учителите като те научат да четеш и ти казват оправяй се сам и "то си пише, има си учебници и частни уроци".
149
2
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Petrov - *** си ти, защото обиждаш хора, които не познаваш. Предполагам твоята майка е добавила и английска фиология и е отишла да преподава в англия
148
1
 
8
 
! Отговори
даскал преди 11 години
На тези, които нямат представа от е стеството на учителския труд, а си позволяват да сипят хули мога само да кажа:ГОСПОДИ, ПРОСТИ ИМ! ТЕ САМО ТОЛКОВА МОГАТ! ПО ОТНОШЕНИЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ УЧИТЕЛСКИЯ ТРУД - НАСИЛА МОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ, НО НАСИЛА НЕ МОЖЕШ ДА ДАДЕШ. РЕЗУЛТАТИТЕ СА ФУНКЦИЯ ОТ УЧИТЕЛСКИТЕ И УЧЕНИКОВИТЕ УСИЛИЯ, ОТНОШЕНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ КЪМ УЧЕНЕТО, ИЗГРАДЕНАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА , СЪСТОЯНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО. УЧИЛИЩЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА НЯКЪДЕ В ОБЛАЦИТЕ, А ТУК И СЕГА, ТОЧНО В ТЕЗИ УСЛОВИЯ.
147
3
 
7
 
! Отговори
Petrov преди 11 години
Господа в Англия учителите вземат над 30 к ,сиреч 80 000 лева годишно и са по 3 *** на 15 деца тука е 1 на 20-30 безотговорни *** не страхуващи се и не уважаващи ги заради родителите си !Разглезени *** незнаещи от малки елементарните неща заради именно родителите си!Колкото и да са учителите родителите са тези които трябва да подкрепят техният им труд !Моята майка е учителка 35 години и мога да твърдя че стимулът на учителите е подкрепата на родителите !
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
151, стани и ти "бизнесмен"- щом си изпълнен със завист, че учителите са бизнесмени. Завърши подходящото образование, намери си място като учител- има много, защото няма млади хора, които искат да стават учители, и готово- вече ще си бизнесмен и ти!Мушморок безкнижен си ти!
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
150 и 151- доказвате това, което казвам: срам и позор е за всяка една държава, щом обществото мрази учителите. Ако вие сте обществото, де.
144
8
 
8
 
! Отговори
не са будители преди 11 години
Сегашните учители не са никакви будители, а обикновени бизнесмени, които на всяка родителска среща отделят половината време да събират пари за нещо - за вид учебници, за физкултурния салон, за някоя екскурзийка, за какво ли не друго. Да пренасочват учениците си към частните си уроци. Колкото за будителите, това не е така, много от тях са с доста заспала гражданска съвест. Нито едно мнение по болния въпрос с учебната програма и с мястото на Ботев и Левски. Само обиждат децата. Не заслужават
143
5
 
4
 
! Отговори
продажни синдикати преди 11 години
учителите вземат повече от лекарите и рекетират родителите , защото всеки българин иска детето му да вземе добро образованиеАми за местата в детските градини - не се ли вземат рекетиТук противопоставянето няма да помогнеВажното е че двата синдиката КНСБ и Подкрепа елиминираха по-малките синдикати чрез закона Нейков по времето на Костов, и че това донесе бедност за работещите във всички браншове, но създаде комфорт на мутрите за да изперат наркопарите сиСега 30 лева месечно било постижение
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
148, трият се мнения и затова има разминаване в номерата. Видях, че 143 няма нищо общо с поста под този номер, който визирам.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
144, моля те, не ме намесвай, нямам отрицателно отношение към учителите, напротив. Прочети ми мненията и ще се убедиш.
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм ти колежка, 143, а колега. Знам много добре колко четем ние. Сега съм записал още едно висше, та чета повече и от колегите си и пак оставам на същото мнение. Знаеш ли защо? Защото за да завършиш педагогика се иска и практика в училище, та знам от личен опит каква е работата. Май бях единственият, който вземаше насериозно педагогическото си образование, затова претендирам, че познавам работата на учителя. Преподавал съм и в казармата, където дисциплината е на друго ниво, та мога да сравняв
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължение от 148Щом е такова отношението на обществото към съвременните будители на народа какво отношение очаквате да имат децата? Лично аз съм чувал много пъти родители да казват на децата си: "Майни ги тия даскали, за нищо не стават". Виждал съм и заплахи от родители към учители с физическа саморазправа, пак пред децата. И после защо децата не знаели- ами няма как да знаят и да искат да знаят, когато за тях учителят е никой. Непросветен, некнижен народ се управлява лесно- осъзнайте го!
138
6
 
6
 
! Отговори
Янис преди 11 години
Некачествен продукт=ниско заплащане.
137
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато има такава омраза от хората към учителите, и то от умни, интелигентни и начетени хора- като счетоводителя 143, българското образование няма да прокопса. Толкова омраза, толкова злоба към учителите- защо бе, хора? Щом толкова им завиждате защо не станете учители самите вие? Станете учители, но не за няколко месеца, а поне десетина години изкарайте пред черната дъска и тогава вече плюйте и злобейте.
136
0
 
5
 
! Отговори
от 139 преди 11 години
Тъй, тъй, 141, май напипахме проблема. А съм завършил педагогика... Преквалифицирах се и заради нервите, и заради парите. Но за същите пари в училище не бих отишъл. И не съм единствен - за толкова пари кандидатите ще бъдат все с ниска квалификация, шанс за по-добри няма и да има. Толкова плаща обществото, толкова получава. Виж пост 74 - там е истината, друг изход няма.А на 140 мога само да кажа - мога, мога и на теб да осигуря практика с учебно пособие поне.
135
1
 
8
 
! Отговори
ДО 143 преди 11 години
ЗАЩО РЕВЕТЕ ПРОТИВ УЧИТЕЛИТЕ, А ЛЕКАРИТЕ, КОИТО ДАЖЕ В РАБОТНО ВРЕМЕ ЗАРАБОТВАТ В СЪСЕДНАТА КЛИНИКА? ТЯХНАТА ЧАСТНА ПРАКТИКА КАК Е РЕГЛАМЕНТИРАНА ? ИЛИ СИ ЛЕКАР НА ЗАПЛАТА В БОЛНИЦА ИЛИ СИ НА ЧАСТНА ПРАКТИКА, А НЕ ДА СИ ПРЕХВЪРЛЯШ ПАЦИЕНТИТЕ В ЧАСТНИЯ КАБИНЕТ.ТЕ ИЗПОЛЗВАТ РАБОТНОТО СИ МЯСТО САМО ЗА НАБИРАНЕ НА ПАЦИЕНТИ ЗА ЧАСТНИЯ СИ КАБИНЕТ. А ЗА ЗАПЛАТИТЕ ИМ НЯМА ДА ГОВОРИМ- ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ НАШИТЕ
134
4
 
15
 
! Отговори
надя преди 11 години
срамувам се като чета повечето коментари! срамувам се!завидяхте на илюзорните 30 лева към мизерните учителски заплати!народ, който не си уважава учителите напълно си заслужава бостана и Тиквата която го управлява...пожелавам ви да сте неграмотни и прости векове наред, *** такава(
133
1
 
10
 
! Отговори
ДО 142 преди 11 години
И ТЕБ ТЕ УЧИЛ НЯКОЙ УЧИТЕЛ- НАЛИ НЕ СИ СЕ РОДИЛ С ДИПЛОМА В РЪКА?