Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво образование говорите.От клас с 25 деца 20 са студенти,а останалите 5 не пожелаха да кандидатстват.Половината са полуграмотни,а 6 са направо неграмотни.Но утре ще са счетоводители,лекари,юристи...Какво ни чака нямате представа.Всичко е търговия.Носят пари и на училището и на университетите.Никой не го интересува,че нищо не знаят.Къде е образованието от преди 20-30 години.Тези хора ще ни управляват след години.Постоянно говорят за промени в системата.Как като вкарат ГЕРБ в учебника ли?
91
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разлика има между учителите и на всеки не трябва да се дава. Има страни на югоизток от нас , в които на учителите не се разрешава да гласуват след 10 -годишен стаж, понеже след това настъпват трайни промени в личността. За пример е пишещият по-долу, че децата били ***, а той треперел след работа. Ето защо е правилно учителите да минават на психотест след 10-тата година. Така ще се реши по-лесно въпросът защо на някои хора им е трудно да работят и дали децата са виновни за всичко
90
8
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Зелен кон и разумен даскал няма-днешните не са и даскали.
89
5
 
13
 
! Отговори
До 92 преди 11 години
И аз съм учителка и те подкрепям за повечето неща.Но каквото повикало ,такова се обадило.Обиждам ги,гоня ги от час,пиша им двойки и изобщо не ме интересува.Само чакам някой родител да дойде да се оплаче за да му кажа,че детето му прилича на него,а не на мен.Но не идват,защото са си виновни сами.Първите 7 години ги няма.Аз каквото и да направя на някой им е все тая.Лошото е,че страдат добрите деца.Когато бях по-млада ме болеше за неуредиците в системата.Сега ми е все тая.Според парите и труда.
88
1
 
5
 
! Отговори
Днеско преди 11 години
Защо Днес бг не публикува коментарите на читателите си? Току що за 10 мин се опитах да публикувам три пъти коментар, но нито веднъж не излезе? Каква е тази комунистическа цензура?
87
3
 
6
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
За болестите си прав. Даскал не е професия, това е диагноза
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 лева са много пари. Направо ще станат милионерин. Струва си обаче дискусията. Дали учителите са удовлетворени от факта, че децата отиват крайно неподготвени на кандидат-студентските изпити.За лекарите увеличението от 50 стотинки нощен труд беше манна небесна, но учителите избиха рибата. Те се борят като лъвове за 1 лев на ден повече. Българи-юнаци!
85
5
 
15
 
! Отговори
Даскал преди 11 години
Нагли завистливи нещастници - това са родителите на невъзпитаните твари, ходещи на училище.Минимум 2000 лв. трябва да е заплатата на всеки учител, за ужасните условия, в които работи, за всекидневния стрес, болести и усилия. Тази държава ще се затрие, защото *** и лентяи вземат пет пъти повече от учителите.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даскалите във форума да кажат сега Левски какъв е и какво ще разкват на децата утре за българската история.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Катя е касиерка в детската градина и никак недолюбва учителките,а по цял ден сплетничи против тях! Създава интриги от както работи в детската градина! Предполагам,че е същата Катя,защото едва ли има друга,която толкова да мрази учителките в градината, но за да стигне на тяхното ниво и трябва добро сърце,а на нея и липсва! Самата тя не се харесва и понася,така че не и обръщайте внимание!
82
5
 
15
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Абе завистливи и *** ***, в университета вече приемат и с двойки! Какви частни уроци, какви пет лева? Вие сте ***, бе! Знаете ли как се усмиряват 25 - 30 подобни на родителите си невъзпитани ***, които нито можеш да обидиш, нито да накажеш, нито да изгониш от час?! Знаете ли, че като се прибере учителя от работа ляга на леглото с разтреперани крака и не става поне два часа, защото е негоден за нищо друго?Знаете ли, че няма здрав учител, защото от нерви и безсмислени ядове всички са бол
81
7
 
6
 
! Отговори
sss преди 11 години
До азСлед като сте толкова квалифицирана си намерете друго работно място! Детето ми е ученик и съм наясно как си "вършите" работата. И не лъжете, че си купувате маркерите...това приятно задължение се пада на нас родителите! Образованието в България е некачествено и заслуга за това имат "висококвалифицираните" кадри с две висши ;-( Моята заплата не е по-различна от Вашата...увеличение нямам от 4 години /за разлика от заплатите в "образователния" сектор/. Изводите си направете сама...ако можете!
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си учител е призвание и не е редно докато се бориш за заплати, да казваш , че децата са лоши. То и премиерът казва, че сме лош матриял, ама то само затова, защото майка му е учителка
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо само учителите искат повишение,нека всички хора да поискат! Цените се вдигат,ами тогава да се увеличат и заплатите! Ясно е,че заплатите на учителите са ниски,но не е ли редно всички хора да бъдат компенсирани за труда си!
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Катя защо не обясни тя какво прави в двтската градина.Също яде,помага децата да ядат,чисти веднъж дневно...и през другото време сигурно наблюдава учителките.Те поне носят отговорност за децата,учат ги,възпитават ги.Много глупави хора има.Защо не си гледат в своята паница.Затова сме на тоя хал.Ама не е важно аз да съм добре,а на Вуте да му е зле.Пожелавам и в скоро време да остане без работа.Явно тези 12 години са и много.
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да даваме пари на хора, които ще учат децата ни , че Левски е бил терорист?Защо веднъж учителския синдикат не поиска пари за компютри, за пари за училищните библиотеки, ами всеки път искат пари за заплати. Днес един учител започва с два пъти повече пари от начинаещ лекар. Само че българския лекарски съюз по всеки болен въпрос има становище - и за цените на лекарствата и за апаратурата и за непосилните такси, а синдикатът на учителите се държи като на пазар . Нямат позиция
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви увеличения за тия учителиСамо те ли работят в България. При такова ниво на обучение с най-ниските резултати от приемните изпити във висшите училища, те трябваше сами да предложат една година да работят без премии. Ами какво да кажем за техния синдикат, който стои далеч от парливата тема за учебните програми. Какво мисли синдикатът им за Левски, Ботев и Вазов. Самият факт, че не се изказват показва,че тях ги интересуват само парите, а образованието са оставили на Интернет.
75
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
учителите не се наядохавсяка година им вдигат заплатите, а цяло лято са в отпускнека да стачкуват и без това учебниците не струват и е по-добре да си възпитаваме децата сами, Като влезеш в учителската стая от цигарен дим не може да се диша. Не сме прочели още мнението на синдиката на учителите за намерението Ботев и Левски да се извадят от учебната програма. Или това не ги интересува. Е ами като е криза- откъде пари за даскалята
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частни уроци само в населени места с повече от едно училище.Ти ми пращаш твоите аз моите.Нямаш право на свои ученици ,за което подписваш декларация.Така,че в малките градове и села няма частни уроци.Въпросът е,че децата не ги интересува нищо защото им се поднася прекалено много излишна информация и нямат търпение да бие звънеца.А учителите си казват за толкова пари толкова старание.И челна стойка да направят все това,Интерес няма.Отмина времето,когато едните бяха будители,а другите искаха знания
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Част от парите които полицаите печелят от наркоразпространение трябва да бъдат заделяни за учителите, нека наркобосовете помислят по този въпрос. Най-малкото училищните тоалетни трябва да бъдат снабдени със стерилни спринцовки - нито държавата, нито подвалстните й мутри имат интерес да губят ценната детска клиентела.