Честваме Деня на народните будители

За първи път празникът е отбелязан през 1909 г
Обновена: 1 ное 2012 08:29 | 1 ное 2012 07:37, Петя Славова
78
Честваме Деня на народните будители
Снимка: архив, Булфото

Един от най-значимите празници честваме днес -  Денят на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

И днес този ден е неучебен за всички училища в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Матей преди 11 години
Бъдете будни,духът е бодър,а тялото немощно.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ave to samo Prestapnici i banditi v Balgaria , kakvi ti Buditeli
61
1
 
4
 
! Отговори
крими преди 11 години
И фотографа на спящите ченгета е Народен будител!
60
2
 
1
 
! Отговори
Веско преди 11 години
За мен будител е г-н Борисов
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вечна памет и пример!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А някои празнуват Денят на народните телохранители...
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много от коментарите ни само доказват, че Днес имаме особено голяма нужда от Народни Будители.Може да е криза, но замислете се, не се ли превръщаме постепенно в доволно пухтящи прасета.Задоволени твари, които някой ден ще имат всичко що прогреса е създал, но незнаещи кои са, какви са и от къде идват като род и народ.Може би трябва да се почне от рода и семейството.Сега поне има звукови и филмови носители да се запаметят родовете за поколенията.Забравата е крах и слепота.
56
1
 
12
 
! Отговори
един преди 11 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ! НЕ ЧАКАЙТЕ ДА ВИ БУДЯТ ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД ! МИЛЕЙТЕ ЗА РОДИНА И ПИСМЕНОСТ! ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ДЕЦАТА СИ И УВАЖАВАЙТЕ ПАМЕТТА БЪЛГАРСКА!
55
2
 
4
 
! Отговори
Будител преди 11 години
Ареееееее сръгвам те в ребрата да ставаш
54
0
 
6
 
! Отговори
Мадан преди 11 години
Един от членовете на Европейски институт *** Мехмед Дорсунски, който е завършил образованието си в Иран, е бил разпитван от ДАНС за организации, които може да са свързани с атентата в Бургас, научи Plovdiv-online от собствени източници.Дорсунски - един от малкото у нас, който знае персийски и арабски език, е привикан на разпит в ДАНС Мадан, на връх свещения за мюсюлманите празник Байрам на 26-ти октомври.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече няма будители, има само еничари! В този смисъл празникът е като помен за умрелите!
52
0
 
10
 
! Отговори
do 62 преди 11 години
ПРАВЕТЕ ДЕЦА - с какво да ги изхранваме с 300лв заплата и 200лв детски ли
51
2
 
23
 
! Отговори
РОДОЛЮБЕЦ преди 11 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ! ПОЧИТАЙТЕ И УВАЖАВАЙТЕ ПРАЗНИЦИТЕ! НЕКА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРСКОТО! ПРАВЕТЕ ДЕЦА И СЕ УВАЖАВАЙТЕ БЪЛГАРИ !
50
0
 
9
 
! Отговори
Буден преди 11 години
Народните будители са поругавани и унижавани в България, за сметка на народо-приспивниците, които са на власт от има няма 135 години вече!
49
0
 
8
 
! Отговори
до наСранджата преди 11 години
сегашния режим на унищожение на българското е с пъти по-страшно от хитлеризъм и сталинизъм,взети заедно,така че не ни плаши с кукли от хелоуин,а щом ревете срещу император Владимир,нещо много ви е страх,А ДАЖЕ И СТАЛИН не е нападал никого-докато за твоите любимци много може да се пише,а и никой не е взривявал атомна бомба ,особено над мирно население,така че си е...и м---та ***,***!За 23 гдини разрушихте България,и направихте хората на ***,и смееш да говориш!
48
0
 
13
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Честит Ден на Будителите, българи.Така ми се ще да вярвам, че сред учащите има хора, които го чувстват като празник, а не като извънреден почивен ден.
47
2
 
5
 
! Отговори
Руми преди 11 години
Ужасно неподходяща знаменоска!
46
8
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Някой по-долу изразява надежда Русия да ни оправяла... - а те гласуваха закон възраждащ неосталинизма... - мислете малко бе хора... - пардон - таварисшчи...
45
0
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
deutschland пич, deutschland
44
0
 
15
 
! Отговори
Апел преди 11 години
Хора, бдете !!! Трябва да се съхраним в тез размирни времена на религиозни противоречия !