Данък "Депозит" е несправедлив!

41% от читателите на Dnes.bg смятат, че налогът ще удари спестяванията им
2 ное 2012 10:15,
158
Данък "Депозит" е несправедлив!
Снимка: Булфото

От 1 януари 2013 г. в сила влиза спорният данък върху лихвите. Лихвите по всички депозити на български граждани, независимо дали са в чужди или нашенски банки, ще бъдат облагани с десет процентов налог.

ДПС и БСП не подкрепиха данъка. Според опозицията новият налог ще нанесе повече вреди върху икономиката, отколкото ще донесе ползи за бюджета.

Според управляващите този данък няма да засегне бедните хора, а по-скоро богатите.  „Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията“, аргументира се председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Решихме да попитаме аудиторията на Dnes.bg какви са нейните виждания по въпроса "Ще ви удари ли новият данък върху лихвите от депозити?". В анкетата участваха 10 141 души.

От резултатите става ясно, че 41% от гласувалите в анкетата намират данъка за несправедлив и смятат, че е създаден с цел да се посегне върху спестяванията им.

Едва 13% са съгласни с позицията на управляващите, че най-вече богатите ще бъдат засегнати от налога.

8% от хората са решили да действат по традиционния за българина начин за пазене на спестяванията – готови са да напъхат парите си под дюшека.

4% са решили да държат парите си в чужди банки.

А значимите 34% нямат спестявания и въпросът не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
дете преди 11 години
До Анонимен Браво.Чудесно. Така е и "Ние сме деца на майката Земя"
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Аз нямам спестявания.Няма от къде да спестявам.Благодарение на ГЕРБ-авите от 1година съм безработен.Никакви проценти за гробарите.
118
0
 
1
 
! Отговори
Щастлива кокошка преди 11 години
До 0 То парламента вече си е свинска ***,но лошото е,че, става и кокошарник.Я ги виж всички как се освиниха.Сега ще станат и кокошкари.
117
0
 
0
 
! Отговори
баба ти преди 11 години
До имигрант Абе пубер ти нямаш ли същите "червени"баба и дядо.Я се разкарай.Взимаш дръжки. Къде го прочете всичко това и го повтаряш като папагал.
116
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
някой да ви е питал дали е справеливи за колко други неща няма да ви питат така че и да се плюнчите и да не се плюнчите никой за нищо няма да ви пита
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като цяло няма лошо в данъка в/у лихвите по депозитите, НО преди това да започнат да се признават като разход и лихвите по кредити, ипотеки и заеми. Пример имаш заем 20 000 лв, годишната лихва е 3 000 лв, в същото време имаш депозит от 10 000 лв и неговата лихва е 800 лв, 3000-800=2200 имаш да даваш, какво излиза, че нямаш печалба от този депозит. Но в обратния случай ако лихвата по депозита е по голяма от тази по кредита данъка да е само в/у разликата.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако всички български вложители изтеглят в първия работен ден на 2013 година всичките си спестявания и Дянков и дянковци и цялата им воняща *** си заминават незабавно. Само, че българина е свикнал да е роб и такъв ще си остане. Затова Дянковците ще се редуват да го яхат, стрижат, доят, дерат и т.н., а кризисния гръцки пенсионер ще получи 500 евро за Коледа на калпак и ще ходи да оте*ава по Сандански и Петрич.
113
3
 
6
 
! Отговори
Партизанина преди 11 години
Абе дайте да излезем и да палим като гърците,от какво вие страх бе хора.Защо търпите да ви унижават и подиграват.Да я запалим тая София там са само сбирщина *** и мошеници.Излизайте да им запалим парламента бензиностанции банки да горят в ада тия прокажените.
112
0
 
5
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Ще има палиативно решение на въпроса, както винаги! Годишните лихвени доходи до 1000 лв. най-вероятно няма да се облагат с данък, като с тази мярка ще се тушира недоволството на бедняците! По-скоро, обезпокоителното е, че инфлацията вече чувствително надвишава доходността от депозитите!!! С други думи парите се топят, обезценяват се...
111
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Как да отмъстим на дянков?nekov.blog.bg/politika/2012/10/21/kak-da-otmystim-na-diankov.1012088
110
0
 
4
 
! Отговори
Кога е протестът преди 11 години
Пак питам, кога е протестът срещу данък върху лихвите. Ще има ли такъв? Ако не, да се махам, щот ми писна този народ да мълчи. Питам, ще има ли протест, или ще оставим отново хора като Дянков да си играят с нас!
109
1
 
5
 
! Отговори
Stoyanov преди 11 години
Народът съвсем е изглупял по въпроса за данъка върху лихвите. Заради този данък идват таксите на банките заради плащанията по влоговете към НАП - не по-малко от 15-20лв на година, но засега банките са затиснати от ГЕРБ и мълчат като чекисти на разпит. Януари не е далече и тогава както винаги ще се белнат нахалните им усмивки.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 127Ами то не е тайна, те си казаха банките, че такса ще има
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега многознайкото, който наставлява всички протестиращи тук, да ми каже, след като банките ще са тези, които ще удържат 10% данък върху ЛИХВИТЕ / видяхте ли, че сме разбрали добре?/ по депозитите и ще ги изпращат където трябва, същите тези банки няма ли да си удържат и нещо за услугата? И от кого ще вземат? От вложителите. Така ли е или да?
106
0
 
8
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 11 години
Така било в целия свят. Знаем, но там заплатите са много по-високи и не се облагат лихвите по вложения под определен минимум. Не е честно политиците да харчат пари за служебни екскурзии на цялата си свита по екзотични места, не е честно да не се облага хазарта, а обикновените хора да плащат когато хазната е изпразнена. А 10-те % ДОД, с който облагат примерно 100 лева хонорар на един работещ пенсионер, е нещо съвсем различно от същите проценти за милионите на някой, натрупани по съмнителен начин
105
0
 
7
 
! Отговори
Gost преди 11 години
Да,несправедлив е, а раята да ли направи дори жалък опит да се разбентува срещу поредната несправедливост и излишен гнет????????????
104
2
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
КОЙ ЩЕ УБИЕ БОЙКО БОРИСОВ,СИМЕОН ДЯНКОВ И НАГЛАТА ИМ КРАДЛИВА БАНКА-НАГРАДА 10 000 000 ЛВ.КОЙ ЩЕ ГИ УБИЕ,НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ ЗАСТРЕЛЯ.аКО ИМАШЕ ГОСПОД ОТДАВНА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ЩЯХА ДА СА МЪРВИ НО МАЙ НЯМА
103
15
 
3
 
! Отговори
Смирненски преди 11 години
Айде не се правете на ощипани госпожици! 99% от вас имат кредитни карти и като попове си плащат по 40 лева годишна такса, ама сега са седнали да реват като вдовица за х*й... За червените *** е ясно - те не са прости,но партията им го иска плюенето по ГЕРБ. И до номер 1: Пиши кой е автора на това хубаво стихотворение, не бъди плагиат :)
102
0
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 11 години
В тъги, в неволи младост минува,кръвта се ядно в жили вълнува,погледът мрачен, умът не видидобро ли, зло ли насреща иде...На душа лежат спомени тежки,злобна ги памет често повтаря,в гърди ни любов, ни капка вяра,нито надежда от сън мъртвешкида можеш свестен човек събуди!Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога изамамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.И на обществен тоя мъчители поп, и черква с вяра слугуват;нему се кланя дивак учител,и с вестникарин зайдно мъдруват,че страх от бога било началона сяка мъдрост... Туй е казалостадо от вълци във *** кожи,камък основен за да положина лъжи свети, а ум човешкида скове навек в окови тежки!Соломон, тоя тиран развратен,отдавна в раят найде запратен,със свойте притчи между светците,казал е глупост между глупците,и нея светът до днес повтаря -"Бой се от бога, почитай царя!"Свещена глупост! Векове целиразум и совест с нея се борят;борци са в мъки, в неволи мрели,но кажи, що са могли да сторят!Светът, привикнал хомот да влачи,тиранство и зло и до днес тачи;тежка желязна ръка целува,лъжливи уста слуша с вяра:млъчи, моли се, кога те биятькожата ти да одере звяръти кръвта да ти змии изпият,на бога само ти се надявай:"Боже, помилуй - грешен съм азе"думай, моли се и твърдо вярвай -бог не наказва, когото мрази...Тъй върви светът! Лъжа и робствона тая пуста земя царува!И като залог из род в потомстводен и нощ - вечно тук преминува.И в това царство кърваво, грешно,царство на подлост, разврат и сълзи,царство на скърби - зло безконечно!кипи борбата и с стъпки бързивърви към своят свещени конец...Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"
101
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБерастия - взима ти 5, дава ти 1 и ти проглушава ушите как ако не бил той, нямало и 1 да имаш??