Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
531
1
 
0
 
! Отговори
KarayJohny преди 11 години
Там ще си родят и отгледат и децата , които , от своя страна , няма да знаят и български език. Защо никой не направи равносметка колко се спестява от пенсии и колко се губи от вноските , които младежите никога няма да платят тук ? Чудя се толкова ли са прости нашите , та се налага аз да им давам акъл , или нарочно правят така , че България системно да се обезлюдява .
530
0
 
1
 
! Отговори
KarayJohny преди 11 години
За младежите няма работа , защото , за да се спестят от бюджета пари за пенсии , възрастните работнци са принудени да стоят на работните си места все по дълго време . Ако излязат по рано в пенсия по скоро ще се отворят нови работни места.Като няма работа тук в България , младежите ще отидат да работят в чужбина . Там ще си плащат данъците , осигуровките за здраве и пенсии , там ще си харчат и парите .
529
0
 
1
 
! Отговори
Kirov преди 11 години
s bg bezdelnitzi e palno v bg diplomaticheskite missii v chujbina.zagubeni sa parite na bg narod da plasta za tyahnata izdrajka. fakt e - bg narod nyama info ot bg medii i ot bg diplomaticheskite missii za bg sgradite i bg terenite na bg missii v chujbina, koito sa potanali v trani, payajini,fasove, mrasni vrati, stakla i prozorzi, rajda, i da vidite v tyah bg flag radostno da se vee i bg lubezen slujitel da raboti vatre e nevazmojno.
528
6
 
3
 
! Отговори
с любов на Дойчевеле преди 11 години
ПО ДОБРЕ БЕЗДЕЛНИК В БЪЛГАРИЯ , ОТКОЛКОТО БЕЗРАБОТЕН В ЧУЖБИНА...!
527
2
 
3
 
! Отговори
До Пешо-Тъпото преди 11 години
Ти ако го познаваше нямше да се Мразиш във Форумите... ходи да работиш бе ***!!! Кой ти е Длъжен пък точно на Теб???? Родила се Свинята и си мили че някой трябва да я Храни
526
7
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Аз познавам един бивш пожарникар безделник който оди и реже ленти по магистралата или рита мачле в един селски отбор!
525
0
 
5
 
! Отговори
werti преди 11 години
Познавам и такива, които са над 30 години. Двама от тях никога, ама никога не са работили, единият *** средно образование, а другият, кара до клас, но от мързел не си взе държавните изпити и е без диплома. Третият е жена, за която след завършването на педагогическото си образование за нея работа подходяща няма, понеже тя е с "висок ценз". Да е жив и здрав мъжът й! Да живеят МОЛовете, да живеят компютрите и интернет, кафетата и хипермаркетите, това е техният професионален опит - там са мн силни.
524
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
психично болния Саакашвили... ---------------- Психично болния Саакашвили не се опитва да учи жеравите да летят...
523
1
 
7
 
! Отговори
до 688 преди 11 години
Тук не става въпрос за определена партия или сухи сметки въпросът е за целенасоченото унищожаване на самочувствието на младото поколение до 30 години и унищожаването на Българщината като цяло! Тъжното е че в това е замесен мастит преподавател от Български университет на който са подхвълили 30 сребърника!
522
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е Отворено общество?Доста непоследователната философска основа за изграждането на идеологическата платформа на отвореното общество Сорос заимства от големия австрийски мислител Карл Попър, който му преподава в Лондон. Иначе, многобройните национални и интернационални версии на института Отворено общество са изключително гъвкав стратегически инструмент за мощни геополитически влияния в отделните национални държави в Източна Европа и развиващия се свят. Тук без излишно суетене следва да отметнем завесата на тотални медийни манипулации и да го кажем направо става дума за разлагащи влияния, разрушаване на традиционната национална културна, образователна и демографска инфраструктура, провеждане на системни и педантични глобализационни активни мероприятия, водещи логично до национален разпад и вкарване на съответните нации в егрека от неоколониален запас на западните метрополии. В чекмеджето с инструменти на Отворено общество са куп схеми за развитие законодателството на конкретно атакуваната държава (разбирай, обезкостяването му в нужното на Сорос направление), шокови терапии, методическа помощ за изграждане на външна политика въвличаща съответната държава в съмнителни и рискови действие, които тласкат към национална изолация и загуба на пазари. Не ви ли е познато от българския преход?Отворено общество България за двайсетгодишното си съществуване в огромна степен постигна тези си цели. Не са нужни очила за да се види, че за соросовата фондация не е проблем да купува журналисти, икономисти, медии, политици. Според някои публикации в медиите фондацията на Сорос е изградила и поддържа в България над 90 организации от неправителствен тип! Значителна част от тях етнически, както и за защита на най-невероятни права и каузи. Ето ви малка част от всичките - Асоциация "Интегро", Български адвокати за правата на човека, Български хелзинкски комитет, Дружество за изследване на малцинствата "Студии Романи", Дружество за турски език и култура, Етническа хармония, Институт за изследване на интеграцията, Институт за политически и правни изследвания, Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, Фондация "*** проект в България", Фондация "Етнокултурен диалог", Фондация "Етнопалитра - Трубадури", Фондация "Здравни проблеми на малцинствата", Фондация "Либерална интеграция", Фондация "Междуетническа инициатива за човешки права", Фондация "Център на неправителствените организации" - Кърджали, Център за подпомагане на хора, преживели изтезание АСЕТ (!?!), Бюро за самопомощ Столипиново, Еврейски комитет "Цион", Еврейски център "Хабад", Женска независима ромска организация Кармен - Разград, Женско ромско сдружение "Добра Майка" - с. Вардун, Инди-Рома-97..., да ги изредим всички ще отнеме полоин страница!Българската нация се топи като ланшен сняг, поне половин милион млади българи емигрираха за постоянно на запад, още толкова са почти целогодишно на гурбет. Образователната ни система е напълно съсипана, вследствие на системното следване от всички досегашни правителства на указанията на Отворено общество за реформи. Практически нямаме културен процес... Особено катастрофална е намесата на зловещата соросова фондация при подмяната на редица учебници и помагала, особено тези, свързани с националната ни история и литература. Под предлог, че подрастващите трябва да се подготвят за един глобализиран свят, всъщност се прави опит за денационализация със замазване на историческите катаклизми, национални победи и поражения. Класическият пример е заличаването на понятието турско робство и подмяната му с османско присъствие по нашите земи...В инструментариума на Отворено общество, обаче най-ефикасният инструмент са политиките за насърчаване на малцинствата. Проблемът е огромен дори и във високо развитите страни, защото прекомерното толериране на малцинствата в последна сметка се превръща в диктат на медийно агресивни малцинства над мнозинството. Какво да говорим за нации като българската, където самото мнозинство се дави в собствената си кръв и пот, достигнало пределите на оцеляването. В така нареченото публично пространство, във всички държавни и обществени органи на преден план тотално са изведени къде полуреални, къде имагинерни проблеми на гейове, ***, притежатели на котки и кучета и каквото още ви дойде на ум отворете вестниците, включете си телевизора, радиото...А истината е, че фондацията инсталирала се в България, за да ни прави отворено общество се занимава с всичко друго, но не и с нормалните българи и тяхното оцеляване! Български хелзинкски комитет(институт създаден от Отворено общество), разнообразни клубове и асоциации за разни права на разни групички, освен всичко друго съсипват страната от съдебни дела по европейските съдилища.Тук е невъзможно да изреждаме всичко, но само създадените организации за подкрепа на ромите са десетки и десетки, без по същество нещо при нашенските *** да се е променило. Само дето ние плащаме прескъп ток, а те въобще не си го плащат...Върхът на всичко е обаче въпроса за източниците на финансиране. Услужливи медии непрекъснато цитират колко стотин хиляди или колко милиона е дал годишно Сорос чрез Отворено общество на България, но никой не казва, какви пари набира фондацията от местни донори и с какви пари участва държавата. И тук ще ви разкажа накраткоКак Хайтов и съмишленици първи дадоха отпор на хищникаНека първом ви насоча вниманието към факта, че само половин година след преврата от 10-ти ноември с ПМС 76/20.07.1990 г. българската държава осигуряват немислими благинки за новоучредената соросова фондация освобождава я от мита, данъци и такси, даренията към фондацията също се освобождават от данъци; предоставя помещения за фондацията в НДК и петстотин хиляди лева за първоначални разходи на фондацията(!?); дава съгласие фондацията да извършва спомагателни стопански дейности, както и към нея да се създадат издателство, печатница и информационно-документационен център като нейни звена, които могат да извършват услуги... Коментарът е излишен.Гласовете на протестиращите интелектуалци в тези години на социално и политическо безумие са слаби и не се чуват и така нещата вървят до април 1995 г. когато проф.Чавдар Добрев, тогава депутат в парламента енергично и изцяло подкрепен от приятеля си Николай Хайтов внася предложение за промяна при обсъждане на бюджета на държавата - фондацията на Сорос да бъде лишена от целевата годишна субсидия в размер на 42,1 млн. лв, включена в параграф от същия бюджет. Бурният дебат се разгаря изцяло около това предложение. Хайтов развълнуван очаква резултатите от разискването. На финала министър-председателят Жан Виденов взема думата и заявява кратко и ясно: "приемам да отпадне от разходната част на бюджета сумата 42 милиона и 100 хиляди лева, предвидена за фондация Отворено общество. Проф. Добрев си спомня: Вероятно заради това много по-късно той(Хайтов) спомена с добра дума моя парламентарен акт, а на Жан даде висока историческа оценка тогава, когато цялата ни политическа класа тренираше усилено как по-ефикасно и безскрупулно да сатанизира лидера на социалистическата партия.В този момент обаче никой от участниците в този акт и идея си няма какво ще му се случи на Виденов съвсем скоро заради отрязаните пари за Отворено общество и отказът му да се срещне с милиардера.Да-да, правилно прочетохте смъкването на Виденов от власт е дело именно на Джордж Сорос. Нещо повече, четох свидетелства в някои интернет-форуми, че Сорос е налял около 6 милиона лева, които заедно с черните каси, осигурени и от други чужди фондации(говори се за още 4 милиона) отиват за насърчаване на януарското народно недоволство на наетите за целта футболни хулигански агитки, които потрошиха парламента, както и за денонощното патриотично предаване на Дарик радио, чрез което методично се координира перфектно организирания пуч срещу законното правителство на България. Ето ви я истинската история на януари 1997-а! Предполагам, немалко парички са постъпили и в другите медии, вследствие на което от това десетилетно промиване на мозъци се получи работещото клише Виденова зима! Сякаш нямаше Костова зима, Попова зима(За бога, не купувайте, братя!) или пък сега не сме в Бойковата зима.Как всичко се повтаря, или както казваше един герой на Николай Хайтов в Капитан Петко Войвода : "Бай Петко, ние живеем в държава, където всеки, от селски кмет нагоре, може да спре действието на закона".
521
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой е Сорос?Джордж Сорос(Дьорд Шорош), роден в семейството на унгарските евреи Шварц, преименувало се през трийсетте години на миналия век на Шорош, прекарва в безопасност войната, защото се представя за ариец. През 1947-*** емигрира в Англия, където след много митарства успява да завърши престижното Лондонско училище по икономика, социални и политически науки, след което се преселва в САЩ. Комбинативният ум и липсата на всякакви скрупули му позволяват само за по-малко от десетилетие на натрупа милиони чрез хедж фонда си. През 1979-та г. основава фондацията си Отворено общество. Тук няма да се правим на англичани и да търсим витиевати фрази, за да мъдруваме върху несъществуващия конфликт между бруталното му поведение на международен финансов спекулант и хилядократно афишираните му във статии, речи и книги леви, та чак левичарски възгледи. Ще констатираме, че идеите на Сорос и на всички негови, институции, институти, фондации, клубове и прочее формации са да се създава максимално възможен хаос в Америка и по света, за да може известният с пристрастията си към всякакъв род малцинства и най-вече към гей-общностите Сорос да лови риба в мътна вода.Джордж Сорос е от типа финансови хищници, които никога, нищо не са съградили. Никога не са инвестирали и цент в индустрии и иновации. Единственото му занимание е било и продължава да е - атакуване на компании, най-вече национални валути и цели държави, отслабването им, довеждането до ръба без оглед на използваните средства, след това бързи покупки и продажби с реализиране на огромни печалби. Той е разрушител и ***, който се надсмива над света.През 90-те атакува английския паунд и ограби от англичаните над 1 милиард долара. Същото направи в Малайзия ,Тайланд, Филипините и куп други азиатски страни. Пробва се в Китай, където го наричат Крокодила, но китайците го препънаха, в Русия, където след пиянската ера на Елцин изтрезняха и го обявиха за персона нон-грата и окончателно се установи задълго в Източна Европа, някои страни от Третия свят, и някои постсъветски републики, откъдето пък се опитва да пакости максимално на Русия. Оранжевата революция в Украйна бе негово дело, режимът на психично болния Саакашвили в Грузия е под директен негов контрол половината министри са бивши шефове и функционери на грузинското Отворено общество, в т.ч. силовите министри...Има обаче и достатъчно факти, които разбиват мита, за това, че е самотен финансов разбойник. Зад него прозира сянката на Ротшилдовци и т.нар. островен кръг около английския кралски двор. За Сорос могат да се разказват безкрайни истории, но ще завърша тези щрихи към портрета му с едно изказване на руския олигарх в изгнание Борис Березовски: Почти припаднах когато разбрах, преди две години, че Джордж Сорос е агент на ЦРУ. Нямаме причини да се съмняваме в думите на Березовски, който последен ще бъде заподозрян в близки отношения с основния враг на соросовите домогвания към Русия Владимир Путин.
520
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
г-н Александров идете да лижете *** на Сорос и ни оставете да живеем както можем вие нямате и един ден трудов стаж!
519
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харалан Александров е член на Института за взаимоотношения между хората и на настоятелството на Институт "Отворено общество" - София.Организацията е част от фондация Отворено общество, основана от Джордж Сорос.
518
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, ако човек слуша платените *** от сайта, в България всички работят за 300 лева или взимат 100 лева пенсия.
517
2
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ СААНУВАЛ ТОШКАТА ПО БЕРМУДИ И ХАВАИСКА РИЗА НА ЕДИН ОСТРУФ ПИЕ МОХИТО И ПУШИ ПУУРА...И МУ ВИКА...МОМЧЕ Е ТОВА ШЕ СЕ СЛУЧИ И С ТЕБЕ...САМО МЕ СЛУШАИ...*** АКО НЕ СЛУШАШ ШЕ СТРОИШ МАГИСТРАЛИ И ШЕ РЕЖЕШ ЛЕНТИШКИ ЦЕЛ ЖИВОТ...!
516
1
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЖЕСТОКАТА ИСТИНА - ИНФЛАЦИЯТА НА ЕВРОТО (за което сме вързали лева) за последните 3 години е 36%...!!!Увеличение ДО 10%... Е ГАВРА И ИЗДЕВАТЕЛСТВО НАД ПЕНСИОНЕРИТЕ А ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ СА ОГРАБЕНИ И ОТЧАЯНИ - Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години!!! ЗАТОВА качването на възрастта за пенсиониране НАД 60 ГОДИНИ, при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е- ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ ИЛИ ЧИСТ ФАШИЗЪМ!!! - ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ФАЛИРАХА, окрадоха ги, ОСТАНАХА САМО 24% ОТ ПАРИТЕ!!! Трябва НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ по-нататъшния грабеж на парите ни за пенсии и да се премине към ИЗЦЯЛО СОЛИДАРНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, но не като сегашната, защото, всеки закон трябва да има УПОРА В КОНСТИТУЦИЯТА: ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за ТРУД, затова работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд(За сега обаче инвестиран в чужбина)- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА И ТРЯБВА ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА В ОТДЕЛЕН ЗАКОН, А НЕ В закона за държавните подаяния - КСО!- ПЕНСИЯТА ЗА ТРУД Е ЗАМЕСТВАЩ ДОХОД, А НЕ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ!!! В Чл. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, не съществува понятието ПЕНСИЯ ЗА ТРУД, а само пенсия за старост но това е задължение на Правителството по Конституция: Чл. 51.(3) Старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество се намират под особена закрила на държавата и обществото. А НЕ ПОД ЗАКРИЛАТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!!!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсийте за ТРУД, социалните помощи, Йезуитски наречени: - Вдовишките социални добавки, Инвалидни пенсии, Социални пенсии, Президентски пенсии, Юнашки, бандитски, Олимпийски и други подобни плащания- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!3. Здравното осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки! СЕГА ТЕЗИ ПЛАЩАНИЯ СА ФОРМА ЗА МАСОВО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ!!! (При 1,1 милиона пенсии за труд се раздават още 1,25 милиона Инвалидни пенсии)- ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ СА ВНОСКИТЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ(Колкото си по-богат, процентно плащаш по-малко от доходите си, а това противоречи дори на философията на плоския дънак Сега дори ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, вместо 10%, а искат да го намалят на 1%...!)!!!5. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ЗА ЧЕСТЕН ТРУД, ПРЕЗ ЦЯЛ ЖИВОТ, а сега понякога надвишават 1 000 лева!!!- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИ ДИВАЩИНИ И НОРМАЛНОТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ???- БОКО, ЩОМ НЕ ИСКАШ С ТЕБ ЩЕ ГИ НАПРАВИМ, НО БЕЗ ТЕБ!!!
515
4
 
6
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
Лентяите са децата и внуците на комунистите и други подражаващи на тяхното безделничество готованковци, защото харчат готови крадени пари.Да не пропусна в бройката и децата на функционерите от ДПС, основно турчеещи се българи и ***.
514
0
 
3
 
! Отговори
Алабала преди 11 години
До 630Е каква е тая сметка дето си я направил,че нямало смисъл да се работи - 4 лева карта за транспорт, 4 лева за обяд и от 300 лева оставали 100. Къде е тая карта 4 лева на ден, сигурно в София ? А в София кой работи за 300 лева ? Не знам какъв трябва да си, на 4 часа сигурно.Една друга сметка за студент, работещ, Пловдив,пак с 300 лева примерно, макар че и тука почти никой не взима толкова.Карта за транспорт 14лв. Обяд- правиш си предната вечер и излиза примерно 2лв. - 25*2 =50лв.
513
0
 
1
 
! Отговори
Алабала преди 11 години
До 630Остават 236/30=8лв. на ден. 8лв. на ден са половин кг. месо и останалото ориз,картофи въглехидрат. Даже става диета за фитнес. И това при 300 лева, а аз например взимам около 400, горе долу колкото повечето работещи студенти (пак е супер мизерно, тва е ясно, ама за работа на която можеш да си учиш - толкова ). По-добре ли е да си безделник и да се оплакваш постянно? И по твоята логика ако не работиш пък искаш кино,кафета и екстри. От къде - отиваш на минус ?
512
4
 
6
 
! Отговори
НН преди 11 години
До тук ни докара тъпата герберска политика. Трябва да ги изритаме на изборите!