Без помилвания през октомври

Ресорната комисия при президента се е произнесла по 29 случая
Обновена: 8 ное 2012 22:20 | 8 ное 2012 22:16,
17
Без помилвания през октомври
Снимка: Bulphoto

Комисията по помилването към президента предлага всички разгледани молби през октомври да бъдат отхвърлени, Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Комисията се е произнесла 29 молби, подадени от 36 осъдени лица, сочи редовният ѝ месечен отчет, публикуван днес. Разглеждането на 16 молби е прекратено, тъй като няма нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или молителят търси реабилитация, а не помилване.

През октомври броят на молбите, разгледани от комисията, е равен на броя на новопостъпилите молби и достига 45.

Експерти на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в министерството на правосъдието и Комисията по помилването ще проведат съвместно криминологично изследване на отношението на лишените от свобода към помилването. Комисията работи и по сравнително-правен анализ на моделите за помилване в Европа. Резултатите от всички изследвания ще бъдат представени на българо-германска конференция по проблемите на помилването и наказателните политики в Европа, планирана за края на ноември.

На 25 октомври вицепрезидентът Маргарита Попова и Фондация "Фридрих Еберт" подписаха рамково споразумение за сътрудничество за модернизиране на методиката, която българските затвори прилагат, за да оценят риска от рецидив. С това започна проектът "От риск към сигурност: реформа на системата за оценка на риска от рецидив", подготвен от комисията.

Оценката на риска е сред основните критерии, които комисията анализира, когато изготвя предложенията си до вицепрезидента дали да упражни правото на помилване за конкретен осъден. В рамките на проекта ще бъде проведено и мащабно изследване на рецидивната престъпност у нас, експертна подкрепа за което бе договорена неотдавна с правителството на германската провинция Райнланд-Пфалц.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
юрист преди 11 години
Когато фактите говорят и червените *** мълчат. Гоце Първанов и Ангел Марин са помилвали 83 убийци за пари. Това е истината , а сега нито един.
11
8
 
2
 
! Отговори
казал да казва преди 11 години
Другарят Плевелиев каза, че другарят Борисов му е казал да казва, че през Октомври няма да има помилвания!
10
7
 
4
 
! Отговори
надзирател преди 11 години
Другарю член на БКП Плевелиев, бъди учтив и любезен с всички, когато помилваш. Защото ще срещнеш същите хора, когато след няколко месеца те свалим и ти ще влезеш в панделата и ти ще просиш за помилване. И бъди спокоен - при нас в кауша винаги има едно запазено топло място за теб.
9
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Едва ли някой президент ще може да надмине "рекордите" по помилвания на Жельо Желев и Петър Стоянов. Помилваните от тях не само че са най-много, но и станаха основата на мафията в България. Георги Първанов е далеч зад тях по помилвания.
8
2
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
.... новината е че баща ти не го чакай за Коледа щото ще е на "семейно" тържество на топло
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И новината е...?
6
2
 
6
 
! Отговори
до 6-НЕ мила преди 11 години
какво те греят помилванията,като сега НЯМА осъдени ,за да бъдат ПОМИЛВАНИ...преди поне присъди е имало-а сега-мотаме се с алчо трактора,пешо сумиста-НЕОСЪЪДЕНИ,*** киро-,с ОПРОСТЕНА присъда,внъка мусъщо -е КОГО ДА ПОМИЛВАТ-осъдени НЯМА, то маджо,то брендо,то...айде стига че се нервя на кухи тикви кат отебе
5
6
 
5
 
! Отговори
мила преди 11 години
Агент Гоце и Генерала няма кой да ги бие по помилване. Най-милите са. От там си докарваха по още една заплатка с подписи. А за даване на българско гражданство да не говорим. От там им е златното яйце за пенсиониране. Комисията за конфискуване на имущество от Гоце и Генерала да започне.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kvo pomilvane napravo raztrel triabva ,imam chystvoto che vlast i prestapnici varviat raka za raka shto li ,ili se laja 23 godini kato gledam niama da e mai laja.
3
4
 
4
 
! Отговори
надзирател преди 11 години
Пълни глупости са тези оценки на риска---бла,бла,бла.......в затвора всички са вода не напита...само писане на глупости-------тези дивотии се правят от 15 год...и затворите за рецидивисти са 12 и се пукат по шевовете...само се хаби хартията.....риск---смех в залата!!! и на тази ако и разбира тиквата от тези неща..но въпроса е служители от гдин и мин да взимат парички!!!!
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой може ли да ми обясни какво е това омайване на властта да обича да "помилва" престъпниците??? И по царско време го е имало, и сега. Тия нито придават за справедливостта на нацията, нито за производността и, нито имат тежест като гласоподаватели, нито са умни, нито НИЩО. Това са престъпници!По закон трябва да се направи така че молби за помилване трябва да се гледат само 1-2 пъти на година. Това помилване трябва да служи само при грешки в доказателствата или липса на такива давани в съда.
1
4
 
7
 
! Отговори
Пк преди 11 години
Малки са им рушветите,затова няма помилвания.