Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН

Едната се оказа нова "калинка" - с фалшива диплома
Обновена: 20 ное 2012 15:33 | 20 ное 2012 15:33,
117
Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН
Снимка: архив, Булфото

371 000 лева са източили главната счетоводителка и касиерката в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН от средата на 2010 г. до края на август тази година. По-голямата част от парите са от националния бюджет. Това съобщи днес на пресконференция проф. Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН.

Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов, който изпълнява и функциите на председател на академията, уточни, че нарушенията са установени от дирекцията "Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института през август и септември тази година. 

Установени са нарушения при формирането на работните заплати, като някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите, съобщи проф. Николов.

Той добави, че са били подправени първични счетоводни документи, открита е и фалшива диплома от УНСС на главната счетоводителка на института.

С решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а главната счетоводителка засега се разминава с уволнението си "заради поредица от болнични листове".

Докладът от проверката е депозиран в БАН на 3 октомври и е подписан от покойния председател на академията акад. Стефан Додунеков. 

На 11 октомври два пакета с документи с нарушенията в института са били предадени в прокуратурата и в Главната дирекция "Национална полиция".

Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, каза проф. Хаджитодоров.

Проф. Николов пък коментира, че в академията има прозрачност навсякъде и във всичко, включително и в неприятностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: банпариизточване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
bambina_20 преди 11 години
До П.С.ЦА ти се научи да пишеш грамотно и тогава определяй кой е неграмотен!
88
1
 
2
 
! Отговори
бан преди 11 години
До ГербчоНеобходимо е едно уточнение - юрисконсултът на БАН е изготвил сигнала до прокуратурата, а не до Ахчиева. Намесата на медиите в разследването, преди то да е приключило, винаги е неподходящо, защото може да осуети събирането на доказателства. Освен това, не може едно или две лица да се идентифицират с една институция. Андрешковският тип поведение и типът "пази боже сляпо да прогледа" са толкова силно вкоренени в българина, че за съжаление се промъкват във всяко едно учреждение в РБ.
87
1
 
5
 
! Отговори
Гербчо преди 11 години
Това е добре дошло за Дянков, да им натрие носовете на тези. Хвала на юристконсултката на БАН Салкова за подадения сигнал до Ахчиева. Такива хора трябват на Правителството на ГЕРБ
86
0
 
7
 
! Отговори
коя е калинката преди 11 години
Защо не им напишете имената на касиеката и гл.счетоводителка!?..така звучи като махленска клюка,дори когато ставаше въпрос за голямата далавера в НАП написаха името на шефката Мургина, а тук -ала,бала..имена,пишете им имената.
85
5
 
4
 
! Отговори
читател от БАН преди 11 години
при бюджет около 1 милион да се източат 370000лв е пълен абсурд.Всъщност статията не казва от къде са взети тези пари. И изобщо взети ли са?Това че няма диплома едва ли е наказуемо. Тя не е използвала фалшификат, просто са я взели на работа.Целта е да се вдигне малко пушек, с цената на съмнителна "фактология"типично за "днес"
84
0
 
9
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Формирането на работните заплати не го прави нито главната счетоводителка, нито някаква касиерка. Освен тов всеки разход се одобрява от директора на съответния институт. Няма ли да има едно разследване колко нагоре стига корупцията?
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кавво се чудите? Ами то от 23 години България се управлява от икономисти и счетоводители, наши и вносни. Слушаме съвети пак на икономисти от чужбина. Резултатите от тяхната дейност са ясни. Само кражби и пълна съсипия на всичко. Заради техните съвети държавата беше напълно окрадена и унищожена.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой подписва всички документи, а? Не са ли това директорите?
81
0
 
10
 
! Отговори
123456 преди 11 години
А ако разследват как от 10години едни *** работници от Самоков печелят конкурси за ремонт на сгради в БАН, като започнаха с Института по Органична Химия с Център по Фитохимия - БАН бл.9, може да излезат и други интересни факти. Те се прочуха първо като бояджии, след като боядисаха прозорците на БАН блок 9, без да ги отварят. Верно, че парите в БАН са им малко, ама едни работят като пчелички за без пари, а други са се специализирали като търтеи, само че в кошера търтеите ги изхвърлят.
80
0
 
12
 
! Отговори
Има и други! преди 11 години
Доскорошната главна счетоводителка на Етнографския институт /бивша продавачка в ЦУМ през социалистическо време, с неясна диплома/ и касиерката /бившата парнаджийка, с основно образование и допълнително набавена диплома от социалистически ПУЦ/, също направиха много поразии, но всичко се покри. И те бяха платени като доцент и главен асистент!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросната дама е активен член на ГЕРБ.
78
2
 
2
 
! Отговори
123123 преди 11 години
До Анонимен 99да, всички ректори и декани са в кюпа. не че имат нещо общо с бан но да си пишем гневно..
77
0
 
12
 
! Отговори
Нат преди 11 години
Две жени на такива длъжности толкова дълго и толкова много не могат да откраднат, с тях има и други лица БАН има проблеми, които не са никак само финансови. Все пак, обаче, като трябваше да се оценят академичните качества на учените и в крайна сметка да се наплюят публично, излезе Дянков, като трябва да се открият финансови нарушения, тази работа я вършат академици. Нещо нередно не ви ли се струва, че има тук?
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се направи одит на одбх варна-предната счетоводителка напусна а завеждащата чр определя кой колко да получава като заплата по нейна преценка.има и работещи със големи заплати без да имат необходимото образование.БАБХ СОФИЯ СПИ ДЪЛБОКО И МЪЛЧИ.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе мирише нещо на гнило тука-да не би нарочно да търсят само начин да ги накарат да си мълчат-щото БАН много скачаха за пари.По принцип и народа не иска депутатите да харчат милиони за да си купят нови скъпи коли само за да се возят-ама те си купуват нали???
74
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-интересното е как председатели, ректори и декани винаги се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Все виновните са по-дребни рибета. Това се съмнявам да е ставало без тяхно знание!
73
5
 
15
 
! Отговори
А-хъ преди 11 години
То и на цвъко-крадецо многохилядната пасмина от *** краде и взима рушвети,ама не я ликвидират!?
72
13
 
10
 
! Отговори
Fullmasterr преди 11 години
Предлагам да БАНнат БАН завинаги!
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незабавно да се прекръстят от БАН на БАБ българска академия на бълъците !
70
12
 
17
 
! Отговори
АМАН преди 11 години
Еййй Най после започна престъпността да излиза на ЯВЕ Евала.... 50 години *** са се учили да не работят и само да Лапат... Жалко че повечето хора в България така мислят и така живеят... ***