Честваме паметта на Св. Климент Охридски

СУ отбелязва патронния си празник
25 ное 2012 09:40,
31
Честваме паметта на Св. Климент Охридски
Снимка: архив Булфото

Днес Православната Църква чества паметта на Св. Климент Охридски. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия.

Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Днес Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва своя патронен празник за 124-ти път.

В 10.30 ч. ректорът на СУ проф. Иван Илчев и Академичният съвет ще поднесат венец пред паметника на Св. Климент Охридски в градинката срещу Ректората.

Академичното тържество за празника ще започне в 11.00 ч. в аулата на Софийския университет. На него приветствие ще поднесе ректорът проф. Илчев. Ще бъдат обявени и преподавателите от СУ,  получили научни звания и степени от 25 ноември 2011 г. до 25 ноември 2012-а.

На тържеството ще бъдат връчени награда на Столичната община за най-добър млад учен на СУ за 2012 г., както и награда за научна и изследователска дейност на университета за 2012 г. Ще бъдат връчени и годишни стипендии.

В 14.00 ч. в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ ще бъде открита постоянна музейна експозиция за историята на радиото в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Pismen преди 11 години
До pirinБратко защо не ползваш светите букви на Климента, а използваш 'поганското' латинско писмо. Да не би да пишеш на сръбска фонетична система и да те е срам.
17
0
 
0
 
! Отговори
Pismen преди 11 години
Свети Климент , както е описано в житието му, намерил и друг начин на изписване на буквите. Но забележете, че някои от буквите са в оригиналния Кирило-Методиев вариант - например Ж,Ц,Ч,Ш,Щ. Мястото, произношението и логиката са запазени. Помислете колко различно е готическото писмо, но то си е латинско . Също така и нашата азбука е една, във 2 варианта на изписване Глаголица и Кирилица. Добре е да се знае, че старите българи са ползвали гръцките букви и по-лесно е било да продължат с подобни.
16
0
 
1
 
! Отговори
брей преди 11 години
Тъй както гърците използваха финикийската азбука и създава своя, наричайки я гръцка, така и Свети Климент реформирайки и опростявайки тази на Светите Братя създаде кирилицата или Българска азбука! Целият непросветен славянски свят да падне на колене пред този ВЕЛИК БЪЛГАРИН и веднъж завинаги да се признае най-голямата заслуга на този СВЕТЕЦ и БОРЕЦ за просвета и прослава на Божието име по всички славянски земи!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ORCE, каква е тази азбука, на която драскаш, бре, маке нейдно? Да не е српска, а? Или е македонска, завещана ви от Климент и Наум? *** скопско!
14
3
 
1
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Do 16 Ne mi se veruva deka takov *** kako tebe pisuva za ozbilni temi kako sto e ova.Nie za istorijata mozeme da raspravame kolku sakame a za da ja osetime goleminata na Kliment i Naum treba da se dojde vo Ohrid t.e. MAKEDONIJA.I so toa prikaskata za site zavrsuva nie sme tie koi ja prezentirame i velicime ulogata na ovie SVETITELI.Znaci se vi e jasno i pocituvajte go redod.
13
3
 
0
 
! Отговори
Nepismen преди 11 години
До PismenДа и го написменам на баба ти :P
12
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
Да е честит празника.Дай Боже всекиму мъдрост и желание за обучение.
11
0
 
2
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
До АнонименВсе пак, Княз Борис I е този, който изпраща Климент да благовестителствува в Охрид. Не оспорвам огромните заслуги на Цар Симеон, но те са по-късни.
10
0
 
2
 
! Отговори
брей преди 11 години
Мизиец- Я дай някой исторически извор сочещ за създаването на Кирилицата от Кирил и Методий, ще ми бъде много интересно да прочета нещо повече. Благодаря предварително!
9
1
 
2
 
! Отговори
Мизиец преди 11 години
До Mr. KillerСъздателите на кирилицата са Светите Константин-Кирил Филисоф и Методий, а Свети Климент само опростява изписването на тия същи букви, с по - разпространените тогава Орфически символи( част от които се ползват и в Гръцката азбука). Да се отбележи, че някои от буквите са със същото изписване както и в Глаголицата.
8
12
 
1
 
! Отговори
Kerouac преди 11 години
Зошто чевствате нешто што не е ваше?
7
2
 
9
 
! Отговори
Мизийка преди 11 години
До МакеПоредният велик българин, мизиец отишъл да учи простите българи в Македония. Уви много простотия има там още! Антична кал!
6
1
 
0
 
! Отговори
bocko преди 11 години
Браво! Да име честито, а сега да намерят пари да си платят задълженията към доставчиците!
5
1
 
10
 
! Отговори
брей преди 11 години
Този велик наш отец и български светилник по род бе от европейските мизи, които мнозина наричат българи (из Охридска легенда, Д. Хомитиан).
4
15
 
6
 
! Отговори
Маке преди 11 години
Предния велик македонец ,поклон!
3
0
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Поздравявам преподавателите и студентите на най-старият и тачен български университет,със патронният празник.Да уважаваме и подкрепяме...духовността,само така ще предадем през поколенията и...вековете,здравият и градивен български дух.
2
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой е тоя ц**вул?
1
1
 
12
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Поклон пред създателя на кирилицата!