Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС

75-и сме по корупция в света от 176 държави
Обновена: 5 дек 2012 10:52 | 5 дек 2012 10:52,
145
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС
Снимка: Прозрачност без граници

България е на 75-о място по корупция в публичния сектор, показва Индексът за възприятие на корупцията, който се измерва всяка година от "Прозрачност без граници".

Страната ни се намира по средата на класацията, включваща 176 държави.  Индексът за възприятие на корупцията у нас е 41, нивата се измерват по скалата от 0 до 100, като 0 е най-високото ниво на корупция.

България дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Единствената по-корумпирана страна в Европейския съюз от България е Гърция, която заема 94-то място. Румъния се намира на 66-то място

Най-некорумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия. Индексът за възприятие на корупцията показва, че най-корумпираните страни са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхванaти от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Прозрачност без граници".

От организацията призовават правителствата да интегрират антикорупционни мерки във всички фази на вземания на решения.

От “Прозрачност без граници“ алармират още, че трябва да се изработят по-добри правила за лобирането и финансирането на политическите партии. Според тях трябва да се вземат мерки и за постигането на по-голяма прозрачност в публичните разходи и сключването на договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Тодор Искам да те опровергая за доходите. Нали министър Дянков декларира, че доходите са увеличени. Да, така е. Нали премахнаха класа и го добавиха към мижавата заплата, това е увеличението. Като към това добавим и големите премии, които си раздават така наречените работодатели в бюджетната свера, наистина доходите растат, но за определени хора. Добавям и това, че населението ни вече е под 7 мил., а депутатите ни не намаляват спямо населението. Ще дойде време, когато само те ще останат в БГ.
120
1
 
1
 
! Отговори
Boko преди 11 години
Laja nie sme navseki kilometar
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС................................Другари, да изпреварим Гърция и по този показател!Ние имаме визията и политическата воля!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.
118
3
 
10
 
! Отговори
БА СИ! преди 11 години
...Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов, рекъл Обама...====================================================БА СИ!Преди изборите нашия е успял да корумпира мургавеца.
117
1
 
4
 
! Отговори
124 преди 11 години
Нали откакто Герб е на власт вече в България корупция няма.Телевизиите само това ни говорят вече 3 години ,а то май не било истина.Това ще е от преди 4 години ,не може да е от времето на Бойко,няма начин предните са виновни!
116
1
 
2
 
! Отговори
справедливост преди 11 години
политиците от 44-та до днес по пътя София - Варна, да си правят компания живи, вързани, голи и да се радват на четирите сезона в страната
115
3
 
6
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
М...ДА! НИЕ КОРУМПИРАХМЕ И МЕРКЕЛ, ЗАТОВА ТЕКАТ МИЛИЯРДИТЕ!
114
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Гърция е по-корумпирана от нас ......ЛЪЖА,ЛЪЖА никой не може да вземе първото място от нас в тази дисциплина .Тук имаме тренирани държавни служители ,като се почне от ОБЩИНИ та се стигне до ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА и ПОЛИТИЦИ,МАГИСТРАТИ всички са доказани многократно крадливи кадри
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До коментар Не разбирасе, но нали е на гости, какво да се прави етикет. А иначе това за 2 място си е чиста лъжа, та самият борисов, имаше една афера с флашки и после оня с бирите беше надлежно смоубит, та ще се оставим на една Гърция, да имат да вземат там никой не мой ни мина.
112
1
 
4
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Аг-н Обама наистина ли би гласувал за г-н Борисофф?
111
1
 
3
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
Хак да им е на Гърците,на два ката!
110
2
 
5
 
! Отговори
до 127 преди 11 години
Не съм фен на ББ , но.........ти си много тъпо пърче , вземи малко се ограмоти ти тогава давай мнения ......като не знаеш къде е библиотеката , вземи отвори гугъла и виж кой е Карл Май и какво е написал......*** малоумното поколение....
109
3
 
5
 
! Отговори
Онуфри до 127 преди 11 години
Е как бе, Винету беше в 3 части!
108
3
 
5
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Ами изхвърляйте ги тези гърчуля от ЕСто де!Дайте им малко драхми и ги изпращайте по живо по здраво да си пасат! ;-)
107
5
 
0
 
! Отговори
До пост 126 преди 11 години
Разполагаш с овехтяла информация. Първо защото няма втора част на "Виниту", макар генерал Борисов да я търси години наред и второ, близки до него твърдят, че той вече чете "Сандокан".
106
3
 
9
 
! Отговори
Това не е вярно ! преди 11 години
"Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС".Всички държави в света са по корумпирани от нас, техните първи ръководители за били наркотрафиканти, контрабандисти, перачи на мръсни пари, пазачи на бай Миле и на Маргините..., а нашият е световен лидер и на всичкото отгоре полиглот, на път да прочете и втората част на "Виниту".
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** е обида граничащо с малкия ти умствения багаж,но простотията не ходи по дърветата, бай приятелю,а по такива като теб.То и фалиралата Гърция е в същия съюз май,ама си има боеспособна армия,да не говорим за Турция.Поздрави на ...
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
123 как да няма армия бе *** , ние сме част от най-силния отбранителен съюз на земята , никога в досегашната ни история не сме били по надежно защитени.
103
2
 
4
 
! Отговори
До 114 преди 11 години
Я да видим какво още няма-няма армия,защитаваща пределите на България,няма съд и нито един мастит бандюга извършил престъпление или политик,извършил ,,приватизацията'',осъден за това,няма държавник,мислещ за слeдващото поколение,напускащо пределите на Родината,няма националноотговорна политика,защитаваща българските производители,няма българска банка,няма защита на българските национални интереси и т.н,,но има раздута държавна администация,получаваща ,,бонуси''по време на криза,60-70 000 полиция
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само БOKO Mутpaтa Maфиятa Гepб ca нaи-корумпирани в Свeтa