Работим за хазната до 1 май

По ирония тази година Tax Freedom Day се пада на неработния Ден на труда
Обновена: 4 яну 2013 20:44 | 4 яну 2013 20:44,
45
Работим за хазната до 1 май
Снимка: Европейска комисия

През 2013 година денят, в който работещите у нас започват да работят за себе си, е 1 май, изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). Така нареченият Tax Freedom Day се пада именно на неработния 1 май, отбелязват експертите.

От 1-ви до 5-ти май пък са дните, през които държавата ще финансира дейността си с кредити или с други думи това е предварително предвидения в Бюджет 2013 дефицит. За данъкоплатците това ще се окажат дни за „отработване“ в полза на държавата.

Методологията как да бъде изчислен денят, в който нацията изпълнява своите задължения към хазната, е проста – сравняват се консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Използват се само официалните данни на правителството. Помощите не се включват, тъй като те са основно европейски средства, а не идват от джобовете на българските данъкоплатци.

Според изчисленията на ИПИ през 2013 година българите ще изработят средно по 233 млн. лева за един календарен ден. Или поне така е заложено в Бюджет 2013. Следователно необходими са 120 дни, за да бъдат изработени предвидените близо 27 млрд. лева приходи в бюджета. Петте дни за отработване трябва да донесат още 1,1 млрд. лева, колкото е заложеният бюджетен дефицит.

Разбира се тези сметки са доста условни – през 2010 година например бюджетен дефицит се появи много по-рано от предвиденото и всички предварителни изчисления, дори и базирани на официални данни, бяха погрешни.
Денят на свободата от правителството настъпва различно за различните хора – за представителите на средната класа, вероятно датата ще се падне през летните месеци. Те ще понесат и основната тежест на данъка върху доходите от лихви по банковите депозитите. За неработещите или фирмите в „сивия сектор“ Tax Freedom Day ще настъпи много по-рано.

В България денят на свобода от правителството настъпва по традиция през месец май. През последните години той настъпва по-рано заради кризата – приходите са по-ниски, а в бюджета се залага дефицит. През миналата година Tax Freedom Day настъпи на 20 април, но пък през 2011 година дата се падна на 4 май.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: данъциБюджет 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
jaborka преди 11 години
Az za podarazi prasnah 200? i to samo za sebe si (toest drehi za rabotata)! Oste kam 30? za 2 podaraka na drugi hora, no tehnite za men sasto biaha evtini, vajnoto e misalta, a si podarihme tochno nesta koito haresvame. :)
35
0
 
5
 
! Отговори
Само минавам преди 11 години
Колко време трябва да работя при заплата 400лв ?Данък 150лв. , Гражданска 220лв. , Винетка 67лв. , Гуми /2-ра ръка/ 160лв. , Смяна на масла , филтри ремъци и ролки 600лв. , Данък сгради 240лв. При налични 2-*** ученика как се покрива всичко това с тия брутално мизерни доходи ?
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе я не лъжете! работим си като попове цяла година, защото много *** храним! Повече са от работещите,а като дойдат избори, те определят живота и бъдещето на работещите! Пълен абсурд. Който не иска да го яздят повече да бяга!
33
5
 
8
 
! Отговори
Cleo преди 11 години
Странен народ, само 10%, който и без това никой не плаща, и се оплакват ...Така стандарта никога няма да се повиши. На мен само данъка ми е 35%, отделно плащам вноска за фонда за безработни, 2 пенсионни фодна, вноска за фонда за майчинство ...Хватката е да работиш за правителството за да ти влизат парите обратно в джЕба :)))))
32
1
 
16
 
! Отговори
Strahil® преди 11 години
До ЧиновникТака ли е наистина или така ни убеждават? От 681-а до сега са бая години, глупав, завистлив, егоист и мързелив народ не би оцелял. Докато "великите" сили в подем родиха такива като Хитлер и пияници като Чърчил, нашата земя в робство роди Левски, Ботев и Раковски. Стига с тоя песимизъм, вече не е на мода :).
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво получаваме срещу тези 4 месеца труд в полза на държавата? Сигурност? Армията ни е...пази Боже. Сигурност на имуществото и личността? Едва ли може да се коментира- общественото мнение за полицията и ефективността и е добре известно. Съд? Ами че той се плаща за частните дела а държавните ги знаем предварително как ще приключат. Здравеопазване? Плаща се отделно всичко. Образование- БЕЗПЛАТНО, само дето всеки родител мечтае да можеше да си позволи частно училище...и така нататък
30
0
 
2
 
! Отговори
do botev преди 11 години
umen si botev umen si , shte ti se da izl1zesh ,4e septemvri she e mai ta tsiganora da izgori d1rvata i da izmrat ot stud....
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ***?????????????
28
5
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До StrahilИ аз си мислех преди, че българина е интелигентен, но се оказа, че НЕ е така. Българина е изключително глупав, злобен, завистлив, мързелив и егоист. Само 5% от българите са свестни хора, останалото е фира. Въпроса е дали ще се натрупа критична маса и дали, когато се натрупа тази маса, няма да е късно. Нали знаеш как свършва "1984" на Оруел?
27
2
 
11
 
! Отговори
Strahil® преди 11 години
До ЧиновникРазбират, разбират. Българина е по-интелигентен от колкото се пише. Просто не може да се праска и рекламира като евроатлантическите ни "партньори". Иначе дали сме малко или много, си прав, но един ден ще се натрупа критична маса от хора които разбират какво ни се крои :).Весела и спорна ти нова година!
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1 май за държавата, от 1 май до 30 ноември за чорбаджията и каквото остане е за нас
25
10
 
8
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
Както работите, така и живеете. Даже и сега са вии високи заплатите за работата, която УЖ вършите.
24
1
 
17
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 11 години
До първи май работим за Дянков, след това за тоя дето дух.а.
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EMI TAKA SIE NALI MNOGO SE ZA6TITAVATE NALI MRAZITE OSMANCITE TURCITE, TOGAVA 6TE PLA6TATE ROBI.
22
1
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До StrahilТези, към които са адресирани коментарите ти, са абсолютни лум.ени и няма да те разберат.Статиите са интересни, но сте малко хора и само с приказките си оставате. Няма значение, че шепа хора сте наясно със ситуацията, важното е, че сте малко и нищо не можете да направите.
21
3
 
10
 
! Отговори
Безработен непукист преди 11 години
А не мое ли да продължим да лежим и след тази дата?Който иска да храни ***,аз не искам!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
rabotim za vsichki bezrabotni i soc. slabi, a kato ida na doktor plashtamna zabar pak plashtam i danuci plashtami za kakvo li ne plashtami ot zaplatata mi otdurjat DDT /danuk dobavena tejest/a polojenieto stava vse po zle.triabva da se kupiat novi koli za parlamenta,a na men koi shte kupi kat sum platil na durjavata sigurno niakolko veche?
19
5
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
НАРОДЕ????СЕГА НАЙ ВАЖНОТО Е ДА ПОРАБОТИМ ШЕСТ МЕСЕЦА ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕТО ОТ ВЛАСТТА НА НАГЛЕЦИТЕ НАЛОЖИЛИ НИ ЧЕТИРИГОДИШЕН ГЕНОЦИД.НАГЛЕЦИТЕ ЗА КОИТО АСФАЛТА Е ПО-ВАЖЕН ОТ ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ЛОШИЯ/СПОРЕД ТЯХ/ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ.МАЛКО ИМ ОСТАНА...НЕКА ГИ НАРИТАМЕ КАЧЕСТВЕНО.ТЕ ЗАСЛУЖИХА НАШЕТО ПРЕЗРЕНИЕ.
18
2
 
8
 
! Отговори
Strahil® преди 11 години
Общата слабост на която се позовават манипулаторите (от името на спонсорите си) е вашата алчност и егоизъм предполага се, че искате да работите само за себе си. Целта, която трябва да припознаете като своя е свиване на държавата като дейност поради което големи данъци не й трябват. Пропагандата и пълният контрол на всички информационни източници са цел на мрежата от мозъчни тръстове , която в голяма степен е постигната в световен мащаб.
17
5
 
10
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Другари,Септември ще бъде Май! Ще бъде! Беше и пак ще Бъде!