Хората с увреждания са на дъното на бедността, обяви НПО

У нас 45% прекъсват образованието си спрямо 22 в Европа
Обновена: 18 яну 2013 17:32 | 18 яну 2013 17:29,
16
Хората с увреждания са на дъното на бедността, обяви НПО
Снимка: архив Булфото

Петдесет и пет на сто от хората с увреждания в България са на границата на бедността и социалното изключване, сочи сравнителен анализ на социалния статус на хората с увреждания в страните от ЕС на Центъра за европейска и социална икономическа политика.

Анализът е направен по данни на Евростат и други официални източници на държавите-членки.

Половината от хората с увреждания у нас не са ангажирани в икономическия процес на страната и социалните помощи се оказват недостатъчни да покрият техните минимални материални потребности. България е на първо място в Европа по бедност и социално изключване на хората с увреждания - 47 на сто при средно 11 на сто от останалите европейци.

Процентът на заетите хора с увреждания в Европа е 45 на сто, а у нас - 33 процента, с което ни нарежда на предпоследно място в ЕС.

България държи първенство и по процент на преждевременно отказалите се да учат хора с увреждания - 45 процента, при среден процент за ЕС - 22 на сто. Данните сочат, че 18 на сто от младите хора без увреждания у нас преждевременно се отказват от средното си образование.

Положението е изключително тревожно, рискуваме да се превърнем в нация на крайно невежи, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Тя заяви, че децата с увреждания, настанени в институции, са извън образователната система в България и не ходят на училище, а деинституционализацията всъщност е реинституционализация.

Социалният статус на хората с увреждания у нас е на дъното, даже и под дъното, още сме в процес на вкарване в бедност и социално изключване, а не на "социално включване", посочи Панайотова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Една от тях преди 11 години
В коментарите ви се съдържа отговора на въпроса -Защо България никога няма да бъде другаде ,освен на дъното.Българинът не знае какво означава "толерантност","милосърдие","интеграция".Мислите си че сте голямата работа ,но знаете ли колко много хора годишно преминават в нашите редици?Мислите си че ние не заслужаваме дари да живеем,но повечето от нас са дори по-можещи и знаещи от вас.Повечето от вас когато станат като нас,дори не издържат и се самоубиват.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майка ми беше прикована на легло 6 години. Който не е минавал през такова изпитание няма представа: един човек с нуждите на всички живи хора не може да се обслужва сам. Веднага животът му и този на близките му се променя из корен. Разходите се качват, доходите спадат. За страданията да не говорим. Денонощно бях на ръба на силите си. Ние не сме дорасли да съчувстваме и помагаме. Да посетиш инвалид, да донесеш 2 банана, да кажеш добра дума, да отидеш до аптеката, дори само това правим ли?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олита....демокрация не значи незачитане на ближния и пълна липса на внимание към хората с проблеми... Много сте зле. Тотално невероятно брутално зле. Обаче както се отнасяте към другите, така и другите ще се отнасят към вас. Да не рИветИ
12
0
 
3
 
! Отговори
Machiavelli преди 11 години
Ква демокрация, къв комунизъм бе ***?В нормалните държави на тия хора им дават работа и се отнасят към тях така както с всички останали, независимо какви увреждания имат.В България инвалидите и умствено изостаналите ги затварят вкъщи.
11
0
 
0
 
! Отговори
реалност преди 11 години
Трябва да има повече програми по заетост включващи хора с увреждания! По-големите компании/фирми трябва да се задължават да наемат определен брой такива хора, какво като човек е в инвалидна количка, това не означава,ч е не може да работи в ИТ отдел или пък в банка, или навсчкъде където не е физически ангажиран, просто българският манталитет е извратен.....Аз съм 'ЗА' наемането на персонал с увреждания!!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
бе... преди 11 години
.. то само това да беше. Но като цяло е голям срам !
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН",....на някой говори ли му нещо?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АВЕ,....ЗАЩО ПРИ БАЙ ТОШО ,НЯМАШЕ ТЕТРАДКИ ЗА ВЕРЕСИИ ....?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тетрадките с вересии ,датират още от ---1989г.От тогава датира и избягалите млади хора от Бг ,...само 1.64 млн.!
6
0
 
1
 
! Отговори
t-t преди 11 години
samo edin vurpos- kolko 4esto vijdate na ulicata niakoi v kolichka? koga v u4ilishte ste vidjali niakoe dete s niakakvo uvrejdane? V Dania tezi hora ne sa vtora ruka hora- te sa 4ast ot obshtestvoto, i ne se tretirat po razli4en na4in. V holandia decata s uvrejdane sa vuv vseki klas i na drugite deca ne im pravi vpe4atlenie. Iskrenno se nadiavam durjavata da gi podpomaga pove4e kato zapo4nem s tova 4ovek s invalidna koli4ka da se privdijva sporkoino po ulicite i mejdu horata!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това проучване много ми напомня на откритието на Мая Манолова,че имало хора с тетрадки за вересии.От 89г. насам,винаги когато наближат избори се появяват разни ,,проучвания'' от разни непознати организации и институти....аз лично не им вярвам и дума.Не че хората с увреждания са добре,но съм убеден,че тези които поръчват тези изследвания и тези които ги правят,просто не ум пука за тези хора!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се оправят сами демокрация е комунизма свърши.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре си го заври отзад
2
0
 
1
 
! Отговори
mm преди 11 години
Не знам как е при КАПИТАЛИЗМА, но аз мисля да си го преместя в другия крачол.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е при КАПИТАЛИЗМА !