За провала на референдума невинни няма

Партиите ги е страх от пряка демокрация, обясниха анализатори
Обновена: 28 яну 2013 14:41 | 28 яну 2013 10:18,
148
За провала на референдума невинни няма
Партиите не могли да мобилизират електората си. Снимка: Булфото

Референдумът беше заченат като партийно събитие, въпросът е бил неясен, а информационната кампания – слаба. Около тези твърдения се обединиха анализатори в студиото на bTV.

Политологът Първан Симеоново, дългогодишният член на ЦИК проф. Михаил Константинов и Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда се съгласиха още, че трябва да има промени в изборното законодателство, защото не може референдум да се съпоставя с парламентарни избори.

По думите на Цонева с промени в Изборния кодекс прагът за валидност на националното допитване трябва да бъде свален до 30-40%.

„Нерелевантно е да сравняваме референдумите с парламентарните избори”, категорична бе Цонева. Тя добави, че хората не са били добре информирани преди допитването, а институциите са били наясно с това. Цонева цитира изследване, според което в началото на кампанията 40% от гласоподавателите са се колебаели дали да отидат до урните. В края обаче едва 10% са имали съмнения, останалите са решили да не дадат своя вот. „Самата кампания отблъсна избирателите”, заяви Цонева.

По нейни думи трябва да се направи всичко възможно за бъдеще да се преодолее тази дупка, която е имало този път в информационната кампания.

Проф. Михаил Константинов пък обясни, че трябва да бъдат изчистени т.нар. “мъртви души“ от избирателните списъци. По негови думи това може да стане за около шест месеца с активна регистрация. Той обясни, че това е френски модел, при който гражданите предварително заявяват дали имат намерение да гласуват.

По думите на Константинов ако мъртвите души са били изчистени сега от списъците, избирателната активност е щяла да бъде с проценти по-висока.

Анализаторите се обединиха и около тезата, че въпросът е бил неясен. Първан Симеонов го определи като „троен”.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда питането е трябвало да бъде дали изобщо гражданите искат развитие на ядрената енергетика, без да се конкретизира строежа на нова АЕЦ. Според дългогодишния член на ЦИК проф. Михаил Константинов въпросът за ядрената енергетика е бил неразбираем и неточен.

„Първата стъпка в новата ни история беше стъпка накриво. Този референдум не вдъхнови хората”, заяви Първанов.

По негови думи самият референдум е бил заченат като партийно събитие. Политологът припомни, че дори пресконхеренциите вчера след вота са били дадени по партии. Първанов обясни, че нито една политическа сила не е успяла да мобилизира електората си.

По думите му е спорно дали БСП са успели да накарат всички участници в подписката им да отидат до урните. Политологът откри грешки и при действията на премиера Бойко Борисов.

Той призова ДСБ и “Атака“ да погледнат колко хора са успели да накарат да отидат до урните и да осъзнаят, че резултатите не са розови.

„Цаца, ама риба. Риба, ама цаца”, иронично обясни политологът Първан Симеонов са изглеждалите споровете кой е печелившият от първият национален демократичен референдум в България. След края на изборния ден всички представители на политическия елит се обявиха за победители.

Анализаторите се обявиха още около тезата, че невинни за провала на референдума няма. По думите им партиите се страхуват от пряката демокрация и опозицията и управляващите са виновни за “стъпката на криво“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vinovni ima stanishev ovcharov kompania i dr.mishoci marzelivi xrantytnici .
111
2
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До малкатаВ случаите на Национален Референдум само тъпанарите правят това което им казва партийния лидер. Справка - бастуните от БСП които до един се довлякоха да гласуват с ДА. Срам!
110
2
 
2
 
! Отговори
малката преди 11 години
Референдумът показа, че управляващите живеят откъснати от реалните проблеми на гражданите, както и че дневният ред на обществото не се задава от ГЕРБ.Депутат от ГЕРБ гласува ЗА,Б.Б. дори твоите хора не те послушаха и взеха правилното решение.Народа ясно ти показа,че няма да се подчинява на необразованите,а ще подкрепи модерната и развита държава.
109
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
Предлагам за идните избори всяка партия самостеятелно да се вклучи без да има сателитнаили патерица и която партия не може да мине 5% да не му се даде шанс да се съюзи с друга.И които са минали квотата тогава да се съюзат които имат повече проценти но не и дето са били извън квотото.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 129Нали бате ти беше избран за кмет с 20% гласували... Това че не раздадохте кебапчета на подопечните ви роми си е ваш десен проблем. Но ги бяхте убедили гледам с вашите скалъпени анти аргументи.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпроси за следващи референдуми:1. Да се забрани ли ДПС?2. Да се дава ли злато на концесия от 1-1,5%?3. Да живеем ли с огромни дългове и добре като американците или без дългове и зле като в КНДР?4. Магистрали ли ни трябват или икономическо развитие?5. Да се пуши ли в кръчмите?и много много други
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този референдум показа че сме нацията с най-много дълголетници - над 500 души се оказа че са навъзраст над 140 години! Какво електронно правителство ви гони, че електронно 1 милион починали хора се водят избиратели!!!! Та тия 22-23% са си направо 30%. Въпреки студа, откачената кампания.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдумът не е провален. Абсурдно е да очакваш при толкова висок праг да има толкова гласове колкото на предишните избори. Цялата организация беше да се подцени гласът на хората - други избори при преспи не сме имали никога. А сега нарочно в студа. Хилари ще е доволна но вече сдаде поста. Дано следващият да е по-свестен.
104
0
 
2
 
! Отговори
Петкан преди 11 години
Други телевизии няма ли ? Явно само тази ви плаща !
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Razbrah 4e si tikva
102
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ANONIMNIKO 118 KVI 60% VI SE VARTIAT V GLAVITE KOMUNISTI4ESKI . PITAM 60 % OT KOLKO BE TIKVO
101
1
 
10
 
! Отговори
зд преди 11 години
Глупаво е да се тълкува, че 80-те процента, негласували, са против ядрената енергетика. Ами като са против, да са отишли до урните да го кажат. Ако бъдем Швейцария, да започнем от законодателството - 5 човека да са гласували, референдума се признава за валиден. Ами да са отишли другите, никой не им е виновен. Като им наложат една норма с минимален брой гласували, следващия път ще тичат към урните.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дсАз също призовавах да не се гласува но не мисля че вота на 80% е в моя поддръжка. Просто трябва да си шизофреничен за да гласуваш на референдума на Герб. Те подмениха същностно въпроса та трябваше да дадеш един отговор на поне два различни въпроса без да знаеш на кой точно отговаряш но като си сигурен, че ще се намери поне една партия която да си присвои гласа ти против волята ти и да каже че си гласувал за обратното
99
0
 
0
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Снимката, е пряко нарушение на правилата за гласуване! Видно е от самата нея! Хахахахаха!
98
0
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе да ни бяха питали преди да започнат строежа... сега да си питат оная работа, както и стана с тоя излишен референдум...
97
10
 
1
 
! Отговори
дс преди 11 години
Всички призоваваха да се гласува на референдума. Само г-жа Кунева призоваваше за бойкот на референдума. Значи тя успя да мобилизира 80% от избирателите. Има ли смисъл да коментираме кой ще спечели парламантарните избори на 07.07.2013 г. Бъдещият Бойко ще се казва Меглена... Урааааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!
96
0
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Точно така! Трябва абсолютна промяна в законодателството... така, че вотът да бъде валиден само с 50% + 1 глас и нагоре! Но ги е страх, че тогава никой няма да има никакъв шанс да управлява!
95
0
 
9
 
! Отговори
кк преди 11 години
Кое му е провал? Хайде да погледнем от друга гл. точка нещата. Предния ден се реши съдбата на ВМЗ -Сопот със 76 гласа. Тези гласове представляват 1369583 избиратели, или това са точно 20% от всички имаща право на глас в страната. Значи с 20% могат да се режат глави, а не могат да бъдат достатъчна представителност по въпроса за ядрената енергетика. Нужна е пълна промяна на законодателствато и да не могат да се вземат решения с по малко от 50+1 глас.
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АТАКА и ВМРО, е изводът от вчерашния референдум, в противен случай ГЕРБ и БСП, в някаква комбинация с ДПС.
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЯСНОБЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ...!!!1. РЕФЕРЕНДУМА СЕ СЪСТОЯ, ПРИ ТОВА, БЕЗ ДА СЕ КУПУВАТ ***...2. ГЛАСУВАЛИТЕ КАЗАХА - 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"3. СОЦИОЛОЗИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ОТ НЕГЛАСУВАЛИТЕ НАГЛАСИТЕ СА- 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"...!!!ИЛИ60% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!- СЕГА ОЧАКВАМЕ В ПАРЛАМЕНТА БОКО ДА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО, КАТО В ОТВРАЩЕНИЕТО КОЕТО ИЗПИТВА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ИЗНАСИЛИ ПАРЛАМЕНТА ДА КАЖЕ "НЕ"...- ЖАЛЪК ***-МИЛИЦИОНЕР...!!!