Работа на черно спъва икономиката ни

Изчислиха 400 млн. лева неплатени осигуровки
121
Работа на черно спъва икономиката ни
Снимка: архив, Ройтерс

Тенденцията да не се обявява реалното заплащане продължава да е широко разпространена и да има силно негативно въздействие върху осигурителната система, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията на скритата икономика в България.

Практиката на наемане на работници без трудов договор се запазва, отбелязвайки минимален спад от 2010 година до 2012 година, докато случаите на наемане по договор със скрити клаузи – плащане на ръка, намаляват от 2009 година насам. Делът на работещите без трудов договор на основна работа за миналата година е 3%, или най-ниският за последните 10 години, като през 2003 г. той е бил 6%.

В сферата на социалното осигуряване периодът 2011 - 2012 г. е белязан от две основни бюджетни мерки: увеличение на пенсионните осигуровки с 1,8 процентни пункта и увеличение на минималните прагове за социално осигуряване. Ефектът от тях е спорен.

Делът на заетите на минималния осигурителен праг, но всъщност получаващи по-високо възнаграждение, е намалял от 10,3 % на 9 %. Делът на заетите лица, осигурявани на минималния осигурителен праг и чиято заплата съответства на декларираното, се е увеличил от 5,9 % през 2010 г. на 7 % през 2012 г., сочейки за продължаваща стагнация на трудовия пазар.

Делът заети, които са признали, че са осигурявани на сумата, посочена в договора им, но получават по-високо възнаграждение, се е увеличил от 8,4 % през 2010 г. до 13 % през 2012 г.

Общата стойност на необявените и неплатени осигуровки надвишава 400 милиона лева.

Слабо реформираните регулаторни органи остават сред основните пречки пред ограничаването на скритата икономика в страната. Стремежът към мащабен контрол и публично докладване на успехи доминира, за сметка на подобряване на предоставяните обществени услуги, посочват специалистите от центъра.

През 2011 - 2012 г. скритата икономика у нас сред бизнеса и населението е намаляла. За този период България е една от 24-те страни, подобрили конкурентоспособността си. Въпреки това страната ни е все още една от най-малко конкурентоспособните икономики от общо 59-те изследвани в Годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитието на управлението.

Основни фактори, на които се основава конкурентоспособността у нас, са фискалната стабилност и ниските разходи за труд и производство.

Според Центъра за изследване на демокрацията методът на „моркова“ продължава да бъде по-ефективен от този на „тоягата“ в борбата със скритата икономика в дългосрочен план.

Основните препоръки на анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията са да се въведат общи показатели за ефективност и производителност на регулаторните органи и борба с корупцията чрез въвеждане на електронни услуги. Сред предложените мерки са още ускореното връщане на ДДС и намаляване на проверките за изрядните компании, бърза административна реформа за ускоряване плащанията по европейските програми, подобряване на правната рамка за уреждане на закъснели плащания, подобряване работата на административните съдилища и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напротив,увелачава се делът на хората,които работят без тр. договори.Ако преди, назначаваха на нереална осигуровка,днес такава често няма.Много БГ работодатели са в сивия сектор.Как е възможно обслужващ персонал които раб. с храна,да работят без осигуровки и без необходимите здр. проверки.Защо не го криминализираха?Като влезнат показно в затвора,да видим как ще има и договори и осигуровки и ще отчетем увеличаване на заетостта и на събираемостта.Но очевидно,за шепа хора с власт, това е неизгодно.
100
0
 
6
 
! Отговори
Бастун преди 11 години
.............и защо да плащам данъци ???........ония търтей от правителството да се правят на баровци на мой гръб .........аааа не мерси !!!
99
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
До димитър..Защото така няма да могат да крадат. От общия кюп обаче се граби с пълни шепи. Аз съм твърдо ЗА, само дето не виждам как и кога това ще стане. А по този начин съм сигурна, че всеки ще извади на светло доходите си, защото ще има стимул да внася повече.
98
0
 
5
 
! Отговори
akud преди 11 години
едва ли това е проблема на България точно сега преди изборите. в сивата икономика има големи фирми който изобщо не плащат нищо и само усвояват средства, те са проблема. а не една малка фирма която укрива 200, 300 лв на месец
97
0
 
13
 
! Отговори
ЛОШ преди 11 години
Шивашки фирми шият дрехи на световноизвестни марки.Заплати-200лв.Без осигуровки-вкл събота.КАКВО ПРАВИ НАП?
96
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Сивата икономика не спъва държавата. Сивата икономика е единственият начин хората да живеят що - годе нормално. На 100% се осигуряват само в държавните фирми, като техните пари идват от частния сектор. Защо да храним ***, които ни крадат домовете, полицаи, които ни взимат рушвети на пътя, военни с 20 заплати за пенсиониране, администрация - повечето там са уредени с връзки и некомпетентни, пенсия, която едва ли ще дочакаме. А като отидеш на доктор, ако не си платиш си никой. Отговорете, моля!
95
0
 
9
 
! Отговори
канар преди 11 години
Държавата в лицето на Боко ,цеко и патето-финансов министър правят всичко за да скапат малкия и среден бизнес,,,Справка-последните поправки в социалните осигуровки,...
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не работата на черно, а помощите за черните, спъват икономиката ни. Като добавим и кражбите на дребно и едро, жална ни майка ....
93
1
 
15
 
! Отговори
иво преди 11 години
Не е вярно.Симеон Дянков разбива икономиката ни.
92
0
 
28
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 11 години
За какво да е всичко явно, като отива за заплати на 240 *** и за глупости.
91
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частния бизнес бачка, за да могат чиновниците да вземат бонуси. Това е!
90
1
 
37
 
! Отговори
димитър преди 11 години
Никои здравомислещ не приема тази фарма на осигоряване.Тя е създадена НЕ да осигорява човека който си внася осигоровките,а ромите и някои структори на държ.апарат.На пракника внасяш 40г.вноски ,за да умреш като дойде време да се пенсионираш,и да не получиш трохите от тази велика система.ЗАЩО не изградите система с личен фонд на всеки осигорен което да гарантира че ще може той или близките му да се възползуват от лишенията от средствата.Осигореното лице всеки един момент да знае с какво разполага
89
1
 
28
 
! Отговори
potp преди 11 години
Много ме кефи - доброволно , допьлнително , задьлжително !! С тази законова рамка народа предоставя безлихвен депозит на бвнките , а те са с толко силно лоби , че нищо чудно скоро време да се влиза вьв затвора за просрочени кредити и невнесени осигоровки.
88
0
 
32
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Не пълниш бездънната здравна каса ,а бездънния бюджет! Няма отделни сметки за пенсионен фонд и здравна каса. Всичко отива в един кюп и при приемане на бюджета отделят за пенсии и здраве ,а другото го усвояват. Ако имаше песионен фонд ,особенно поименен и здравен такъв ,щях да си внасям ,но да наливам пари за коли ,заплати на чиновници ,помощи на *** и т.н. ,няма да стане!
87
0
 
19
 
! Отговори
До 83 преди 11 години
Ми направете референдум тия 200 и кусур хрантутници дето ядат парите на народа да станат 10,ако 10 си вършат работата,защо са 300 които само плюскат,излишни са,Швейцария колко има?А е колкото Бг,значи може и без тях.И ето пари за увеличение на заплати
86
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ще работя на черно,защото на бяло няма,нямам избор,две деца искат да ядат и учат,да стоя и да чакам ли,няма да плащам осигуровки,за какво?Да пълня бездънната Здравна Каца ли,защо,за право 5 дена лошо отношение и бездействие в болницата ли,абсурд.Имам годишна семейна здравна застраховка,и ми е идеално,ще работя на черно,няма с моите пари мин.400 дод да хрантутя *** и ***.Айде оправяйте се,да ви скубят *** недни.
85
0
 
19
 
! Отговори
gtf преди 11 години
3 млрд лв. за помощи на *** ...но пък сте се хванали за поне 6 пъти по-малка сума.За наистина важните въпроси немате мнение, *** пък да тръскате чувала сет се наредили най-отпред. Бизнеса сам ще излезе, когато е готов
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, така ше бъдем - пазар с ориенталски привкус. Друго няма да е.
83
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не ви ли хрумва че корумпираната паразитна администрация която иска да се плащат данъци и осигуровки за да има заплати за нея - тя спъва икономиката?
82
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ГЛУПОСТИ..И КЪДЕ Я ВИЖДАТЕ ТАЯ РАБОТА БЕ ГЕРБЕРИ? ИЛИ САМО СЕ ОПРАВДАВАТЕ С НЕЩО КОЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА?