Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
17
 
! Отговори
Леле, леле, леле преди 8 години
Спиндерман си има история. Някакъв човек отвъд океана (*** или луд, не знам) го е нарисувал точно по този начин и също толкова неграмотно е писал. Рисунката се оказала популярна. Създателите на оригиналната страница на английски са го доразвили в стил Спурдо Спарде. Ние в България сме го заимствали, а шегите са доста груби, което носи няколко пъти ban. Spindermaan е наследник на няколко предишни и блокирани Spinderman страници като това е и причината да има много харесвания за кратко време.
187
0
 
28
 
! Отговори
фен преди 10 години
Българина май си е загубил чувството за хумор, и себе иронията за лошия правопис който надхвърля 80% от интернет пространството.
186
0
 
45
 
! Отговори
Никола Николов преди 10 години
Думата "които", която сте използвали в случая по-горе... Се изписва като "КОЙТО"Май не само Спиндерман пише с правописни грешки!Посдрафи!
185
3
 
26
 
! Отговори
PE6OO преди 10 години
spindermaan!! paidjina ***
184
1
 
20
 
! Отговори
cepim преди 10 години
До DOLANи какво да видим в тея комиксиМного са зле
183
2
 
38
 
! Отговори
ЗлеСте преди 11 години
Страхотна статия... по-добре да си бях чел Спиндерман вместо да си губя времето с нея:(
182
7
 
21
 
! Отговори
Долу Спиндермаан преди 11 години
Аман от глупости , вече иначе неграмотният народ , ще върви на по-зле
181
5
 
40
 
! Отговори
Паиаджина... преди 11 години
....*** БОКЛИЦИИИИИИИИИИИИ!КОРВИИИИИИИИИИИИ!АСАМ ГОЗПОД,АСАМ БОК,КОИТО НИМЕ ПРИНЗАЕ ОБИФАМ ГО С ТОООООООООООООООООООК!
180
4
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Паиажина за теп *** EVN
179
0
 
22
 
! Отговори
Bastor преди 11 години
Oh, you think internet is your ally, but you merely adopted the internet. I was born in it, molded by it. I didnt see the light (of the outside) until I was already a man. By then, it was nothing to me but blinding! The internet shall betray you, because it belongs to us!
178
0
 
29
 
! Отговори
Мери преди 11 години
До PeteНе си въобразяваме, че е оригинално, почти всички от феновете на Спиндермаан знаят и кой е Dolan, но просто е забавно и на български. Като Харабейшио. Не виждам какъв ви е проблемът, като се има предвид, че повечето фенове на страницата не само не са анонимни (все пак говорим за Фейсбук), но са и по-грамотни от мнозинството българи в интернет пространството. Мир и малко повече чувство за хумор :)
177
0
 
26
 
! Отговори
bezime преди 11 години
Може ли пък да не го е измислил т'ва лапенце .... да сте чували за побългаряване... Не си си направил проучването за статията Божков...
176
0
 
17
 
! Отговори
Randy преди 11 години
До DOLAN Oooo znam gi az komiksite .. gooby pls :D
175
4
 
25
 
! Отговори
аз преди 11 години
СПИНДЕРМАН FOREVER
174
3
 
25
 
! Отговори
Спидер култа преди 11 години
фоносаа фгаса исъщо *** журнала простачки
173
2
 
22
 
! Отговори
Киро преди 11 години
*** на Веселин Божков
172
2
 
22
 
! Отговори
нЕкой си преди 11 години
***
171
0
 
21
 
! Отговори
фостата преди 11 години
translate.google/#en/bg/viral
170
2
 
28
 
! Отговори
DOLAN преди 11 години
boje vie tupi li ste be? spinderman ne e negovo "suzdanie" a e na nqkukuv norvejec koito e suzdal dolan,gooby i drugi presuzdaniq na izvestni filmovi geroi. PROCHETETE PRDI DA POSTVATE
169
6
 
19
 
! Отговори
ddd преди 11 години
basi prostotiiiqtaa toiaa tipppp