Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36, Веселин Божков
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.


252
Напиши коментар Коментари
4
 
4
 
Отговори
tf преди 3 години
viral не значи вирусен
4
 
23
 
Отговори
джаз доид ФОСТАТА преди 3 години
Паиджина ФОСТАТА за авс !
1
 
40
 
Отговори
тцЪ преди 3 години
Страничката е абсолютна простотия, но пък това ли е най-големия проблем в българското общество, уважаеми господа ***? Пречи ви Спиндермаан, ама не ви пречи учиндолският ***, банкянският *** или пък онова недоразумение Азис? Лицемерна ***!

И на вас ФОСТАТА, като сте такива "елитари"!
3
 
22
 
Отговори
Анонимен преди 3 години
журналиста е лош, паяжина фОстата
4
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 3 години
ae are *** da vi firgam boklici mrisni
3
 
32
 
Отговори
Pete преди 3 години
Нито концепцията, нито персонажа са български, моля проверете си фактите преди да пишете граничещи с малоумност статии. Произхода на комиска е от 'Dolan', които са серия вулгарни комикси с умишлени правописни грешки. Един от често срещаните персонажи в комикса е Spider Man нарисуван точно по този начин.

Всъщност, едва ли масата хора които разпространяват Спиндермаан дори осъзнават, че имитират нещо, което отдавна е утвърдено, мислейки си че са създали поредния български meme.

П.С.: Фостата.
4
 
7
 
Отговори
spinder преди 3 години
FOSTATAA
1
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 3 години
da ne s okaje i twa nekwa PR istoriq na oniq s helikoptera ... ina4e *** e dobro :) haha
2
 
9
 
Отговори
фостата преди 3 години
паяджина боклици
2
 
11
 
Отговори
miti преди 3 години
paidjina *** za fas boklici !! :D
1
 
12
 
Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се напъва един проЗД човек никога не може да измисли ФОСТАТА...този е доста над средното ниво и го вбесяват/мен-също/хора които са толкова тъпи,че пишат ОМОРЕНА,ЛИМОЗИНА и т.н. защото `бързали`,представи си...Тъпака може да сътвори `Ханко Брат` и то на официален документ,но ФОСТАТА е за напреднали...
6
 
24
 
Отговори
x6 преди 3 години
ZA CHOVEKA PISAL TOVA PAIDJINA FOSTATAAA
4
 
8
 
Отговори
Benom преди 3 години
Paiajina *** za vaz
3
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам нищо против Спиндерман просто не е чак толкова забавно, че да ме размее, Критериите ви са много ниски, ако базата за сравнение е шоуто на слави.
5
 
33
 
Отговори
Simon преди 3 години
И кво ви пречи спиндерман... Май ви тряя ПАЯДЖИНА ФОСТАТА ...
4
 
20
 
Отговори
hahahaha преди 3 години
До Мартин деградирал ти е живота, като нямаш чувство за хумор .. ФОСТАТА, КУЧКО!
2
 
10
 
Отговори
Анонимен преди 3 години
До Господ ХАКУНА ФОСТАТА.. ИИ ХАНКУ, бе брат!
1
 
21
 
Отговори
Първанова-УКТЦ преди 3 години
Спиндермаан!! ФОСТАТААААА :D
7
 
7
 
Отговори
Мартин преди 3 години
Ей странно нещо, някои ученици не могат да пишат правилно на родния си език, а този олигофренски диалект бързо го учат. Поредният пирон в коФчега на деградиралото ни общество.
3
 
27
 
Отговори
Nerealen преди 3 години
Тъпи, тъпи ***. Търсите къде да си начешете езиците и ето ви повод. Кой се възхищава на Спиндермаан? Кой говори за възхищение? Просто това е една дебилна, но смешна страница във Фейсбук. Вие се хвърлихте да разнищвате новият социален феномен... Нямате ли си работа покрай Будата, тока, Дюнигейт? А вярно, вие сте преписвачи, а не истински журналисти...