Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
19
 
! Отговори
H8R преди 11 години
Спиндерман просто синтезира и показва по лесноусвоим начин че сме станали страна на масовия Lacto- IMBECILLUS bulgaricus -тъжно но факт .Поне заради тази малка страничка можем да видим това и откъм смешната му страна
127
2
 
51
 
! Отговори
Spindermaan преди 11 години
ПАЙАЖИНА *** СА ТЕП, ПЕДРАС!
126
6
 
22
 
! Отговори
ViLL преди 11 години
Изобщо не е псевдожурналистика. Като ученичка мога да кажа, че това навлиза масово в речниците на учениците. Е, нима мили родители ще се гордеете детето ви да ви каже "Паяджина *** за теб"? Или може би ще се впечатлите от "ФПОТКАТА" ? А може би от "ФАНОСА"... Лично аз не одобрявам тази поредна простотия, нито Баатмнн, нито Долан... Ахаха героите на днешното поколение. Нека научим младите да говорят като *** (:
125
1
 
26
 
! Отговори
Ах преди 11 години
Новините ли ви свършиха, че пишете за страница в социална мрежа?? И между другото, половината потребите във фейсбук и туитър са ботове, ако знаете изобщо какво е това. Да, има страница във фесбук, пълна с простотии. Нищо ново под слънцето, я се стегнете!P.S. ***!
124
2
 
35
 
! Отговори
Спиндермаан преди 11 години
Пайджина *** са тве журнлусче негръмутно! Аман от хейтърчета!
123
1
 
29
 
! Отговори
Spinderm@n преди 11 години
FOSTATAAA
122
1
 
23
 
! Отговори
копие преди 11 години
тва е копие на английската група Spoder Man. Поне не им давайте кредити на тия малчугани че копират.. злеееееееееееее !
121
1
 
19
 
! Отговори
Georgi преди 11 години
Като няма човекът за какво друго да пише.. Псевдожурналистиката е по-голям феномен и от Спиндерман, не само в България, но за малко страна като нашата - тя преобладава! Тези думи отправям към автора на статията!
120
0
 
28
 
! Отговори
the_skipper преди 11 години
НЕГЪРМОТНОТО ЖОРНАЛИСЧЕ- ПАЯДЖИНА *** ЗА ТЕБ!
119
0
 
20
 
! Отговори
куку преди 11 години
аку нети хъресва о диси нъсело никуи нете кара да *** читети намене мие смиешно и сиго чета ана афтура фохото
118
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BarsafanСтава въпрос за таргет групата, към която са насочени смешките. За мен "Шоуто на Слави" и "Комиците" не просто не са забавни, те са отвратителни, защото са насочени към таргета на сиренето "Булка". Вярвам, че българският народ като цяло е по-умен от това. Колкото до Спиндермаан, досега ширящата се неграмотност сред младежите по-скоро ме натъжаваше. Е, вече започнах да се смея. Очевидно е, че това е пародия, защото и най-големият *** не може да пише всяка една дума грешно.
117
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
116
1
 
23
 
! Отговори
MetalKing преди 11 години
Сега сериозно, спиндермаан е еманация на сициалното ни положение. Гротесковата простотия е художествен похват, но явно трябва повече "обзавеждане" на горния етаж, за да се оцени.П.П. Шегувам се, пълна простотия е.
115
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шпиндермаан е монго порзт
114
2
 
24
 
! Отговори
УОЖИЯД преди 11 години
ШУРНАЛИСТА, СТЪФЧИ СИ ТИПЛОМАТА!
113
0
 
21
 
! Отговори
MK преди 11 години
незнам зашто комернтирам тази портотийа
112
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@109 "Преди да пишете статии се информирайте малко. Такива герои има и на английски и то от доста време, но там никой журналист не е започнал да се вайка " -- всъщност са, и то доста. фокс са *** на стероиди
111
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Смешното е т'ва как на 90% всичко което пише съм го виждал ПО АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ НАЧИН написано от разни пикльовци и пикли из ФБ. :) Просто есенцията на тъпота която е успял да извлече е невероятно добра. Останалите 10% са пресиленото, което граничи с пълната тъпня, но остава в границите на забавното. "***" е модерното на стария лаф "ай в устич".
110
0
 
19
 
! Отговори
пайдзина преди 11 години
Виште ся,тос Спиндермаан фсаштност си е доста забафен да фи каза ас.Айде сега по-сериозно. Вие хубаво го критикувате,не сте съгласни с начинът по който пише и картинките,които публикува,но има много хора,които със страницата му убиват време и се забавляват! В днешно време простотията и подигравките са хит.. Хората му се смеят на глупостите ,които пише и му се подиграват,то е ясно,че всеки знае какъв би трябвало да бъде правилният правопис на думите,които той използва.. и за край- *** ***!
109
1
 
24
 
! Отговори
! преди 11 години
И между другото : viral означава популярен, не вирусен. ;)