"Умни" електромери сменят инкасаторите

Нов бунт срещу високите сметки, тестват уреди за изправност
Обновена: 12 фев 2013 16:18 | 12 фев 2013 14:26,
459
"Умни" електромери сменят инкасаторите
Снимка: "Атака" и ВМРО

Стотици недоволни от високите сметки за ток излязоха на пореден протест пред сградата на ДКЕВР, организиран от ВМРО и „Атака“.

С викове „оставка“ и освирквания хората настояваха да бъдат прекратени договорите с ЕРП-тата. Бунтуващите се от високите сметки хвърлиха домати по сградата на ДКЕВР. Те издигнаха чучело с образа на икономическия министър Делян Добрев. Под негова снимка беше изписано „Слуга на монополите“. Символично като факла пламна и сметка за ток.

"Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти" беше един от плакатите, които носиха недоволните.
По-рано днес министър Делян Добрев присъства на една от проверките, където от  от жилище на столичния бул. „Петър Дертлиев” бе взет електромер на потребител, който е подал жалба за завишена сметка, и бе представен за проверка в Българския институт по метрология.

Недоволната Владимира Благоева, която беше със сина си, разказа, че сметката ѝ за ток през декември е 330 лв., а за ноември е била 160 лева.

Още по темата
Жената каза още, че дори очаквала декемврийската сметка да й е по-ниска, тъй като тричленното й семейство отсъствало пет дни по празниците.

Владимира била в майчинство и затова по думите й потреблението й е едно и също всеки месец.

По сигнал на недоволни потребители още три електромера са предадени за проверка. Електромерите ще бъдат тествани в продължение на 24 часа и ще се отчете не само дали са изправни, но и дали в последните
месеци са работели коректно.

На случаен принцип ще бъдат проверени още десетки електромери на граждани, подали жалби в ЧЕЗ, като за проверките потребителите няма да заплащат.

„Ще проверим достатъчно голяма извадка и може да се окаже, че някои електромери не отчитат коректно, но в
повечето случаи проблемът за високите сметки няма да бъде в електромера“, коментира Добрев. 

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни” електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем, предложи министърът.

„Умните“ електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем - тоест няма да разчитаме на инкасаторите да минат и да отчетат уредите на 30-ия и ли 40-ия ден, а в точния ден и час електромерите ще изпращат данни към системата, обясни процеса министърът.

Освен че отчетният период ще е точно фиксиран и че отчетът ще е по-надежден, внедряването на такива електромери ще помогне и за либерализирането на пазара. Добрев посочи, че и сега на хартия всяко домакинство може да си избере търговец, който да му доставя енергията, но на практика това е невъзможно, защото никое дружество, регистрирано като търговец на електроенеригя, не се наема да направи разходи за инкасатори, каси за заплащане на енергията и други.

С такива разполагат само електроразпределителните дружества и така на практика те нямат конкуренция. Ако имаме „умни“ електромери, сметката може да бъде превеждана по електронен път - на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про или на още 100 регистрирани търговци на електроенергия.

Потребителите ще могат да следят сметката си в реално време. Министърът посъветва още да се използва предплатена услуга за използване на електроенергия. Тази услуга е изключително подходяща за вилни зони. Собствениците на вили, които не ги ползват целогодишно, могат да си купят ваучер за електроенергия за 100 лв. например, след което да наберат цифрите на ваучера на електромера си и той да се зареди със съответното количество електронерегия, обясни Добрев.

За да се случи това обаче домакинството трябва да е снабдено със специален електромер. Стойността на един „умен“ електромер е около 30 лв., а на такъв електромер, който може да работи с предплатен ваучер - около 30 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАК ЛЬЖАТ НАРОДЕ УМНИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ ТРЯБВА ДА СА СВЬРЗАНИ С ИНТЕРНЕТ ЗА ДА Е ОНЛАИН ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
359
0
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Така наречените умни електромери да имат възможност да дават информация по дни за да могат ползвателите да доказват липсата на консумация когато отсъстват от дома си.
358
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Варна съм и искам да направя обръщение към вас. ВАРНА СЕ ТРЕСЕ, тресе се и въздухът трепери, народа е буден и никой не може да ни спре! Делничен ден, за някои хора работно време, а на улицата са 3000 души! Утре ще сме повече, в неделя ХИЛЯДИ. Няма кой да ни спре, ние сме БЪЛГАРИ! Медиите мълчат, но ние НЕ! Не бъдете солидарни с нас, защото ние сме ЕДНО ЦЯЛО!Ние сме народ, изстрадал и измъчен, но велик и славен! Спомнете си Батак! Спомнете си р.Ахелой! Спомнете си Върбишкия проход! СПОМНЕТЕ СИ ШИПКА! Спомнете си кои сме! Кан Кубрат завеща да бъдем винаги единни! Разлюлейте София, разтрес
357
0
 
1
 
! Отговори
bambiha преди 11 години
аз предлагам по някакъв начин да се разбеем никой от българите да не плаща тока един месец и каквото иска да става или да се съберем поне около 1 милион души пред парламента и да искаме оставката на правителството като новото да няма общо с никой от досегашните лидери и депутати
356
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ 428: ТРЯБВА ДА НАЧИСЛЯВА ТЕЗИ РАЗХОДИ. В РЕЗУЛТАТ НА ТЕЗИ МАШИНАЦИИ НА МОНОПОЛИСТИТЕ И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, СЕ ТРУПАРЮТ ОГРАМНИ ПЕЧАЛБИ В УЩЪРБ НА НАРОДА, В УЩЪРБ НА БГ ДЪРЖАВА. ВЛАСТТА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ПРЕД ТЕЗИ ФАКТИ, А НАРОДА Е ПРИНУДЕН ДА ЗАПЛАЩА ТОВА ОГРАБВАНЕ. ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА. ТОВА Е СПАСЕНИЕТО. НА БУНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. ВЪН ТЕЗИ ГРАБИТЕЛИ. НАРОДЕ СПАЕЯВАЙ СЕ ОТ КРАДЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ !!!
355
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
продължение от 428: трябва да се начисляват тези разходи.В РЕЗУЛТАТ НА ТЕЗИ МАШИНАЦИИ НА МОНОПОЛИСТА И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, СЕ ТРУПАТ ОГРОМНО ПЕЧАЛБИ В УЩЪРБ НА НАРОДА, В УЩЪРБ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. ВЛАСТТА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ПРЕД ТЕЗИ ФАКТИ, А НАРОДА Е ПРИНУДЕН ДА ЗАПЛАЩА ТОВА ОГРАБВАНЕ. ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА.ТОВА Е СПАСЕНИЕТО.
354
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
продължение от 427: жиците се разширяват, а през зимата се свиват; можеше да сложите и още редица измислени от вас разходи за да надуете цената на тока до спукване.Уважаеми граждани на Република България. Вие помните каквяа беше цената на тока до 1989 г.За дневната енергия беше 4 стотинки,за нощната - 2 стот., в които цени нямаше прибавени разни "услуги" като сега. ПИТАМ? кАК ТОГАВА ТОКА СЕ ПРЕНАСЯШЕ ПО ЖИЦИТЕ,защото за това не се начисляваше "услугата" достъп,пренос и .н., а сега обезателно
353
0
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Продължавам от 426: от пенсията,която получават. Затова гражданите не могат да плащат тази цена и затова протестират. Вижте какви услиги са вписани във фактурите,които заплащаме:-достъп да разпред.мрежа;достъп до ел.преносната мрежа;-пренос през разпред.мрежа;пренос през ел.прен.мрежа;и др.разходи. Именно с тези "услуги" е обременена стойността на тока.Но аз ПИТАМ? Защо напр.не сте сложили и разходи за тези "услуги" в зависимост от сезона-зимен или летен,защото знаем че през лятото
352
0
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Продължавам от 425: Защото вижте фактурите и ще видите че в първата им част цената е реалната,по която се отчита реализацията на коичеството консумирана енергиа, а във втората част на фактурите са дописани 1 милион услуги, които са над 120% от реализуемата цена. И като се прибави и 20% ДДС, се получава сума значително по-голяма,която е почти 3 пъти по-висока. Това на практика е фактурната стойност, която хората трябва да заплащат.А тази стойност в повечето случаи е близка,или по-голяма от пенс
351
0
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
И властта, и монополистите ни правят на маймуни и на неграмотни аборигени. Не желаят по никакъв начин да разберат изключително затрудненото положение на населението по заплащане на тока.Будалкат ни и ни обясняват че причините за високите сметки за тока може да са грешки от електромерите,в по-дългия период на отчитане, в по-голямата консумация от хората през м.декември,и редица други причини, и нито един не се спира на цената по която заплащаме тока. А тази цена е по-висока 3 пъти от реалната це
350
0
 
2
 
! Отговори
няма оправия преди 11 години
имах търговски обект които плачаше около 350лв токсъс вк. климатик 4 компа и крушки които са на тавана,през месец ноември получих сметка за 1800лв.идваха на проверка за да ми замерят електромера и им платих 50лв за измерването,отговора след 20 дена беше,плащаи веднага или те откачаме,крушките ми биле горели толкова.аз им казвам че те и лятото и зимата светят по един и същ начи да не би зимата да светят по силно,взека ми 1800лв и 50лв си платих за пробата като поп
349
0
 
4
 
! Отговори
емил преди 11 години
не се заблуждавайте че самво чехите са виновни те са подставени лица и делят печалбата с нашите мафиози които са им продали енергото да се види кои са продали енергото те делят с чехите
348
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ще бъдат проверени още десетки електромери на граждани"Глупости са това. На мен ми "нашиха" сметка за ток и подадох молба да ми тестват електромера. Резултатът беше, че е добре и показанията са съвсем точни. ДОЛНИ, МРЪСНИ ИЗМАМНИЦИ! Тогава два месеца бях в чужбина и предпазителите ги бях развил. Отидох в работилницата на енергото и се оказа, че електромера бил повреден, сменили го и старите ги ремонтират, но никой не гледа показанията. Слагат ти сметка като миналата година за същият месец.
347
1
 
7
 
! Отговори
БИЗНЕСА ДА СЕ ВКЛЮЧИ преди 11 години
ВРЕМЕ Е И БИЗНЕСА ДА ПОДКРЕПИ НАРОДА - ГОСПОДА, ТОВА ВИ КАСАЕ И ПРЯКО И КОСВЕНО - ПРОДУКЦИЯТА ВИ ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМА И ЩЕ ФАЛИРАТЕ - ВИЕ И БЕЗ ТОВА ФАЛИРАТЕ ОТ КИТАЙСКИ И ТУРСКИ СТОКИ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ - СЕГА И ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТЕ - ДАЛИ ЩЕ Е ДЮНЕРИ ИЛИ ЛАМБИНИ ШИШЕТА ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМОПОДКРЕПЕТЕ НАРОДА СИ - СВАЛЕТЕ РЕЖИМА И НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ДРУЖЕСТВАТА ЗА ДА ИМАТЕ ЕВТИН ТОК И ДА ВИ ИЗЛИЗА ИСАПАЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ БЕЗРАБОТНИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА
346
1
 
4
 
! Отговори
марк преди 11 години
До 406 Колко струва умен политик ли?Сигурно са много скъпи,за да си купим,бедна държава сме,нали?
345
1
 
6
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
На повечето хора не им пука,свикнали са да чакат някой друг да им свърши работата или пък си мислят,че тези,които не могат да си платят сметките са лентяи и търтеи...Трябва преди всичко да сме хора и след това всичко останало!На мен лично сметката за ток не ми е проблем,мога да си я позволя,но това значи ли,че трябва да съм съгласен с това,което става?!?С пладнешкия грабеж,монополите на всички нива и безхаберието на държавата?!?Затова съм там!!!
344
1
 
7
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Искам да заявя високо и ясно,че никой и никоя партия не ни натиска да протестираме!!!Нито Станишев,нито Сидеров,нито Костов,нито който и да е друг!!!Специално за Варна мога смело да заявя,че ако някой се опита да извлече политически дивиденти от това ще бъде бит до забрава!!!За три дни имаше един-единствен опит на заблуден човечец да извика за една партия и едва го отървахме от линч...
343
1
 
8
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Движението във Варна не беше блокирано "за кратко",а над два часа!!!По всички основни булеварди на града и в двете посоки!!!Никой не смееше да ни се опре!!!На автогарата не ни отблъсна жандармерията,а ние се отдръпнахме и тръгнахме пак по булеварда към центъра!!!Жандармеристите бяха тихи и кротки,когато бяхме 3000 срещу тях,но са се направили на мъже,когато народа се разотиде към 20,30 и са останали срещу 200-300 деца!!!
342
1
 
6
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Искам тази вечер във Варна да видя повече мъже на моята възраст!!!Нека 30-40-50 годишните да излезем и да покажем,че преди всичко сме българи,че сме граждани,че сме хора!!!Нека покажем,че сме мъже и няма да оставим нашата работа да я вършат деца и възрастни!!!
341
1
 
9
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Искам Бойко да излезе и да каже кой е виновен!!!Кой е виновен и кога ще има осъдени за геноцида над българския народ!!!За тока,за бензина,за банките,за монополите като цяло!!!И да не ми се оправдава със законите!!!Четири години имаше пълната власт,четири години!!!Можеше да промени който закон иска и както си иска!!!Не сме глупави!!!Костов ни подцени и затова сега ходи немил-недраг като привидение!!!Ако Бойко не ни послуша и не се вземе в ръце ще заприлича на него!!!