Протестиращи на къмпинг пред парламента

Те искат референдум за ВНС и промяна в Изборния кодекс
Обновена: 4 мар 2013 17:28 | 4 мар 2013 17:27,
114

Снимка: Булфото

Свикване на референдум за Велико народно събрание и промяна в Изборния кодекс, която да дава възможност на гражданите да участват пряко в изборите със свои представители, поискаха днес протестиращите от новосъздаденото движение "Орлов мост".

Тази сутрин те направиха палатков лагер в градинката между Националната художествена академия и Народното събрание, чрез който изразяват несъгласието си със съществуващата политическа система.

Още по темата
На протеста на Орлов мост в столицата вчера беше обявено създаването на гражданската инициатива, наречена "Орлов мост-народъ в единство".

Учредителите на движението заявиха вчера, че "загърбили различията си, по случай националния празник 3 март представители на различни градове и организации са се обединили в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост - народъ в единство".

Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност, заявяват учредителите.

Янаки Ганчев от движението настоява за мораториум върху изпълнителните дела на банки и монополи по процедурите за бързи производства срещу гражданите. Той иска проблемът да бъде решен от следващото 42-ро Народно събрание.

В подкрепа на протестиращите е и Николай Говедаров от граждански форум "Промяна", който също настоява за борба с монополите и ефективен граждански контрол.

Платковият лагер има разрешение от Столичната община да остане до 12 март. Дотогава протестиращите ще се редуват, така че да осигурят постоянно присъствие в общо двете палатки.

Днешната проява на движение "Орлов мост" имитира един исторически момент от зората на демокрацията, станал известен като “Град на истината”. През юли 1990 година група студенти окупира Софийския университет, барикадира столичните улици и кръстовища и заедно с привърженици на СДС оформя протестен палатков лагер - “Град на истината” в центъра на София.

Исканията им са пълната истина за съмнителните резултати от първите демократични избори в съвременна България. Тогава БСП печели 211 депутатски мандата, а СДС - 144. Ръководството на СДС е неприятно изненадано от резултатите, в първия момент не желае да ги признае и поставя началото на масови протестни акции в София.

Напрежението в центъра на столицата и други големи градове продължава от юни до август и приключва с единствения насилствен, но безкръвен акт – подпалването на седалището на БСП в центъра на София на 26 срещу 27 август 1990 г. На 6 юли президентът Петър Младенов подава оставка и на 1 август 1990 г. на този пост е избран лидерът на СДС д-р Желю Желев с гласовете и на депутатите от БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за моята полева кухня с столова палатка ще се намери ли местенце само 450м2
53
7
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Ставащото навън, уважаеми, е метеж, старателно организиран от руските тайни служби и българските червени рубладжии от БСП. Знаете ли колко е зависима България от руски енергийни източници? На около 90%! Докато останалите страни от ЕС са зависими на около 20%. И нашите рубладжии искат да я направят още по-зависима с Белене. Докато в енергийната си политика ГЕРБ издигна един ясен принцип : ДИВЕРСИФИКАЦИЯ!
52
1
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 11 години
Не, първо ЕРП-тата, после другите монополи и така едно след друго ще ги смъкнем, а то сега какво се получи?Как е си платят хората сметката за тока на края на месеца?
51
0
 
2
 
! Отговори
Mustafa преди 11 години
chestito Sofia! otdavna imashe nujda ot campingi tam!
50
5
 
3
 
! Отговори
хаха преди 11 години
То па един палатков лагер от цяла една палатка, хахахахахах
49
3
 
7
 
! Отговори
Достатъчно свинщина преди 11 години
Вън катуните и обратно на село, моля!
48
3
 
2
 
! Отговори
Минко преди 11 години
Купувам си хубава къща в Берлин, в много хубав квартал за 300 000 евро. Мисля, че си заслужава.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отделно знаеш ли колко време отнема приемането на една нова Конституция като време? И защо трябва да се променя цялата, като може да се променят само отделни нейни членове, ако не са наред. А това може да стане и с обикновено народно събрание. Вземи я прочети тая Конституция най - накрая и се кротни.
46
2
 
0
 
! Отговори
Емил Кошлуков: преди 11 години
Изгледайте тези малки филмчета на Емил Кошлуков:tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=9644202 -Емил Кошлуков: Аз съм с Варна tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=9652372 - Емил Кошлуков за трусовете в държавата
45
1
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
Какво искаш да промениш в Конституцията, ще ми кажеш ли конкретно?
44
3
 
4
 
! Отговори
Отново ни манипулира преди 11 години
Хора, видяхте ли сега какво стана!Подхлъзнаха ни, вместо да извадят договорите с ЕРП-тата, взеха правителства да сменят, палаткови лагери да правят, конституции да пишат, ... И НИТО ДУМА ЗА НАЙ-ВАЖНИЯ ПРОБЛЕМ заради който излзохме на улицата!Отново ни манипулираха
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям хората, след малко отивам да им занеса нещо за подкрепа и хапване :)
42
3
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Водещ з-н е Конституцията и тя не е наред!Останалото законодателство дори не е в синхрон с нея! Усещам, че говориш приказки наизуст и всъщност изобщо не си наясно какво не и е наред. Папагалстваш.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се протестира срещу плана Ран-Ът!
40
2
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Това, което си го изброил може да се направи без да се променя конституцията, какво остава да се свиква Велико народно събрание. Значи просто хората не са наясно какво искат и защо го искат.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предлоЖения за промяна в конституцията; 1.въвеждане на ограничение, от максимум 2 мандата,при избора на народни представители. 2.забрана за лобизъм. 3.продължителността на сключваните договори,с обикновенно мнозинство,да бъде в рамките и до края на мандата. 4.въвеждане на задължит
38
1
 
3
 
! Отговори
кон-спиртолог преди 11 години
до 51Пряката демокрация е хубаво нещо и няма какво да слушаме разни хора, които твърдят че не сме дорасли или още по-лоши неща. Протестите, въпреки всички провокации, показаха, че може да сме сплотени и организирани.Проблемът е, че трябва да вложим малко мисъл и преди разни преговори с институциите, трябва да седнем помежду си да се разберем, какво, защо и как искаме да стане. И не ни трябват никакви псевдо-лидери, не сме овце.
37
2
 
0
 
! Отговори
danail преди 11 години
предлоЖения за промяна в конституцията; 1.въвеждане на ограничение, от максимум 2 мандата,при избора на народни представители. 2.забрана за лобизъм. 3.продължителността на сключваните договори,с обикновенно мнозинство,да бъде в рамките и до края на мандата. 4.въвеждане на задължит
36
3
 
4
 
! Отговори
чуденка преди 11 години
Това с Великото народно събрание е голяма простотия, първо Конституцията ни е най - малкия проблем, второ - може да се променя и от обикновено народно събрание. Още не разбирам кой какво цели с тази глупост - или е за отклоняване на вниманието и за замазване на следите на тези бъркали в меда, или част от протестиращите хич не са в чс и дори не са чели това, което искат да променят.
35
5
 
2
 
! Отговори
брат ви преди 11 години
драги туристи екскурзиози ви разкарват по улиците по предварителе план , по все по незнчителни обекти тоес ваши искания ако не направите партия ще ви остане само здравословното ходене