Протестиращи на къмпинг пред парламента

Те искат референдум за ВНС и промяна в Изборния кодекс
Обновена: 4 мар 2013 17:28 | 4 мар 2013 17:27,
114

Снимка: Булфото

Свикване на референдум за Велико народно събрание и промяна в Изборния кодекс, която да дава възможност на гражданите да участват пряко в изборите със свои представители, поискаха днес протестиращите от новосъздаденото движение "Орлов мост".

Тази сутрин те направиха палатков лагер в градинката между Националната художествена академия и Народното събрание, чрез който изразяват несъгласието си със съществуващата политическа система.

Още по темата
На протеста на Орлов мост в столицата вчера беше обявено създаването на гражданската инициатива, наречена "Орлов мост-народъ в единство".

Учредителите на движението заявиха вчера, че "загърбили различията си, по случай националния празник 3 март представители на различни градове и организации са се обединили в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост - народъ в единство".

Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност, заявяват учредителите.

Янаки Ганчев от движението настоява за мораториум върху изпълнителните дела на банки и монополи по процедурите за бързи производства срещу гражданите. Той иска проблемът да бъде решен от следващото 42-ро Народно събрание.

В подкрепа на протестиращите е и Николай Говедаров от граждански форум "Промяна", който също настоява за борба с монополите и ефективен граждански контрол.

Платковият лагер има разрешение от Столичната община да остане до 12 март. Дотогава протестиращите ще се редуват, така че да осигурят постоянно присъствие в общо двете палатки.

Днешната проява на движение "Орлов мост" имитира един исторически момент от зората на демокрацията, станал известен като “Град на истината”. През юли 1990 година група студенти окупира Софийския университет, барикадира столичните улици и кръстовища и заедно с привърженици на СДС оформя протестен палатков лагер - “Град на истината” в центъра на София.

Исканията им са пълната истина за съмнителните резултати от първите демократични избори в съвременна България. Тогава БСП печели 211 депутатски мандата, а СДС - 144. Ръководството на СДС е неприятно изненадано от резултатите, в първия момент не желае да ги признае и поставя началото на масови протестни акции в София.

Напрежението в центъра на столицата и други големи градове продължава от юни до август и приключва с единствения насилствен, но безкръвен акт – подпалването на седалището на БСП в центъра на София на 26 срещу 27 август 1990 г. На 6 юли президентът Петър Младенов подава оставка и на 1 август 1990 г. на този пост е избран лидерът на СДС д-р Желю Желев с гласовете и на депутатите от БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
3
 
! Отговори
акуд преди 11 години
а кой им са ятаците на тези протестиращи ????
33
3
 
3
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 11 години
От името на жителите и протестиращите от нашия град срещу КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ ГНЕТ И АМЕРИКАНСКАТА ОКОПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ДНИТЕ 5,6,И7 МАРТ ДА БЪДАТОБЯВЕНИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ТРАУР В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ЧРЕЗ САМОЗАПАЛВАНЕ И ХВЪРЛИЛИЯТ СЕ ОТ АСПАРУХОВИЯ МОСТ, ПОКЛОН ПРЕД ПРИМЕРА ИМ,
32
1
 
1
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Ovaa rabota ne mirise na dobro,poleka no sigurno ce ja sjebete ekonomijata i stopanstvoto a posle se sto ide pored.vREME E TOJAGATA DA ZAIGRA OVOJ BUNT NEMA DA VODI NA DOBRO.
31
1
 
4
 
! Отговори
кон-спиртолог преди 11 години
до 47Кажи как се слага намордник и кой ще контролира контролиращите - според мен това е обикновеният гражданин, който е забелязал нередността и не си е премълчал.Излиза моята попара срещу твоята боза.
30
3
 
0
 
! Отговори
кон-спиртолог преди 11 години
до 43Ами искай я, браво на тебе.Ама не искай някаква абстрактна отговорност, а посочи конкретни лица, конкретни нарушения и намери доказателства.Да, но за това трябва малко повече труд и акъл от това да седиш по палатките. Говоря ти от личен опит.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конституция на Република България:Член 157. (3) Великото народно събрание решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление
28
4
 
6
 
! Отговори
кон-спиртолог преди 11 години
За един месец всички станахме прависти - всеки ще променя конституицията. Накрая ще съберем промените и ще я гласуваме.Като не си знаем правата и още повече не знаем и не се интересуваме, как да ги защитаваме в една правова държава, всички законови промени се обезсмислят.Преселихме се на палатки и станахме една стъпка по-близо до връщане в пещерите.Спомнете си, защо започнаха протестите и стига с тези бози.
27
1
 
3
 
! Отговори
PROSTACI I SAMOZVANC преди 11 години
PAK LI? MI TE SA KOMUNISTI I SLUGI! AZ NE ISKAM TEZI PEDALI DA GOVORIAT OT MOE IME! PAK LI SUGAREVCI , SLABAKOVCI I DR . DONOSNICI? AZ ISKAM VSI4I SADII I PROKURORI NAD 40 GODINI DA BADAT RAZSLEDVANI , VSI4KI TRAKTORI I KOMBAINI DA SA V ZATVORA ZA 15 GODINI , KRADCITE I MILIONERITE OT PREHODA ZA 20 GODINI! STISKA LI VI DA POSTAVITE TEZI ISKANIA?
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И всичко това под ръководството на Младежкото БСП и Русофили- Ангел Главчев ли се казваше лидера.Говори се за ТЕЗИ 23 години; а за ОНЕЗИ 45, от които се ПРЪКНАХА бизнесмени от редиците на ДС, БКП- едни убити от сапьори, други - още живи ,защо не се говори??Не 23- 68 години, драги русофили и дейци на младежкото БСП( или по-добре столетнице- организатор на мимикрии.)Както казва ръководите- русофил на протестите" нащата работа на улицата есвършена.Създадохме безредие и хаос.Искаме смяна на систем
25
5
 
13
 
! Отговори
ЕДИННИ ,НО ЗА КАКВО. преди 11 години
...Т.Н. "Велико Народно Събрание"----ще ни вдигне ли заплатите???-ще ни свали ли сметките за ток???!-ще ни промени ли изборния закон ??!-ще ни свали ли сметките в"Топлофикация"???!!-ще ни оправи ли здравеопазването ??!!!НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ ,КАКВИ ПЪРЗАЛЯТ С "велики промени".....ЗА ДА НЕ СЕ ПРОМЕНИ НИЩО??!ТОВА Е ПОРЕДНИТЕ КЬОРФИШЕЦИ .....ЗА ДА ВИ МИНЕ ХЪСА.... !!!!СЛЕД ИЗБОРИТЕ --ВСИЧКО ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ И ПАК ЩЕ СТЕ СЪЩИТЕ ПРОСЯЦИ!"ВЕЛИКИТЕ ПРОМЕНИ"----са само "ВЕЛИКИ ЛЪЖИ НА ЕДРО"!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не сте видели какво е глад,то скоро ще видите!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен16 Браво,пич!Трябва да се пишат тези стари неща,защото младите хора не ги знаят и се опитват да ги манипулират!
22
3
 
18
 
! Отговори
Х преди 11 години
ПРИ БАЙ ТОШО КЪМПИНГИ ИМАШЕ ПО МОРЕТО, НО СЕГА НЯМА ПАРИ И МОЖЕ САМО ПРЕД ПРИЗЕДЕНСТВОТО.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя на 2-ра снимка дали не е стафер? Някой му е дал една шепа да изкара за дълго време?
20
10
 
14
 
! Отговори
bh преди 11 години
интерсно как в тая революция на пияните *** още не се е появило искане за поевтиняване на пиячката!?
19
3
 
12
 
! Отговори
!! преди 11 години
АКО СЕГА НЕ БЪДЕМ ЕДИННИ, НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕМ! ОТ ТОВА СЕ СТРАХУВАТ УГОЕНИТЕ ЛИЦЕМЕРИ В ПАРЛАМЕНТА! ТАЗИ ЕНЕРГИЯ ДА НЕ СЕ ОБЕДИНИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО СТАВА СТРАШНО ЗА ТЯХ!!БЪДЕМ ЛИ ЗАЕДНО, НЯМА СИСТЕМА, КОЯТО ДА НИ ПРЕЧУПИ! ЗНАЙТЕ ГО !!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Защо защо ами спомени мило им става да си припомнят как някога са били нещо, но който *** народа отива на болкука на историята, а ти чети там си пише 1990г.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакво разцепление ,...ЗА ДА НЕ ИЗПУСНЕМ МОМЕНТА ,КОЙТО ЧАКАХМЕ ----24г.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 16Прочети писмото ,на Е.Сугарев ,до Прокурора ----Сотир Цацаров ,....и тогава пиши !
15
0
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
Пич, предната фирма от 50 човека само 7 бяхме от Варна, сегашната от 30 - 4. Нали ти я ясно, че едва ли всички, които живеят тук са регистрирани, което и преброява официалното преброяване на населението. То не, че се кефя, защото от 2 абсолютно празни паркинга преди 10 години сега паркирам направо в съседната махала, обаче забелязвам, че хората, които не са от Варна в голяма степен са млади хора, които милеят както за града така и за държавата. Искам да кажа, че много народ има тук просто.