Протестиращи на къмпинг пред парламента

Те искат референдум за ВНС и промяна в Изборния кодекс
Обновена: 4 мар 2013 17:28 | 4 мар 2013 17:27,
114

Снимка: Булфото

Свикване на референдум за Велико народно събрание и промяна в Изборния кодекс, която да дава възможност на гражданите да участват пряко в изборите със свои представители, поискаха днес протестиращите от новосъздаденото движение "Орлов мост".

Тази сутрин те направиха палатков лагер в градинката между Националната художествена академия и Народното събрание, чрез който изразяват несъгласието си със съществуващата политическа система.

Още по темата
На протеста на Орлов мост в столицата вчера беше обявено създаването на гражданската инициатива, наречена "Орлов мост-народъ в единство".

Учредителите на движението заявиха вчера, че "загърбили различията си, по случай националния празник 3 март представители на различни градове и организации са се обединили в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост - народъ в единство".

Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност, заявяват учредителите.

Янаки Ганчев от движението настоява за мораториум върху изпълнителните дела на банки и монополи по процедурите за бързи производства срещу гражданите. Той иска проблемът да бъде решен от следващото 42-ро Народно събрание.

В подкрепа на протестиращите е и Николай Говедаров от граждански форум "Промяна", който също настоява за борба с монополите и ефективен граждански контрол.

Платковият лагер има разрешение от Столичната община да остане до 12 март. Дотогава протестиращите ще се редуват, така че да осигурят постоянно присъствие в общо двете палатки.

Днешната проява на движение "Орлов мост" имитира един исторически момент от зората на демокрацията, станал известен като “Град на истината”. През юли 1990 година група студенти окупира Софийския университет, барикадира столичните улици и кръстовища и заедно с привърженици на СДС оформя протестен палатков лагер - “Град на истината” в центъра на София.

Исканията им са пълната истина за съмнителните резултати от първите демократични избори в съвременна България. Тогава БСП печели 211 депутатски мандата, а СДС - 144. Ръководството на СДС е неприятно изненадано от резултатите, в първия момент не желае да ги признае и поставя началото на масови протестни акции в София.

Напрежението в центъра на столицата и други големи градове продължава от юни до август и приключва с единствения насилствен, но безкръвен акт – подпалването на седалището на БСП в центъра на София на 26 срещу 27 август 1990 г. На 6 юли президентът Петър Младенов подава оставка и на 1 август 1990 г. на този пост е избран лидерът на СДС д-р Желю Желев с гласовете и на депутатите от БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Какъв ти е проблема на тебе? Изтъкнах, че се следят събитията от столицата повече. Тоест вие сте ударната вълна. И се възхищавам на това, което правт тези хора. Какъв ти е проблема на теб? Може да сме малко, но от тези 300 000, които викаш ти 70 000 излязоха вчера нали :) Просто не трябва да се спира. Браво на хората, които са там в момента!!!Заедно и напред до последно !!!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помним 1990 година!Помним" гладната" стачка на *** Едвин Сугарев,как правеше гладна стачка,с шпек салам!Помним,нищо не сме ЗАБРАВИЛИ!Те са същите СЕРСЕМИ КАТО ОСТАНАЛИТЕ!Искат пак да яхнат гребена на вълната,свършиха им парите в банковите сметки!ИЗРОДИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо на 9-тия фотос ,има палатка с надпис -----СДС?
11
4
 
11
 
! Отговори
? преди 11 години
Какво искаш да кажеш? Че не могат да излязат 300 000 ли? Само регистраините са 330 000, да не говорим, колко десетки хиляди нерегистирани има (сутденти, работещи и тн,)
10
2
 
8
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 11 години
*** се опитват да влезнат във властта през задния вход.
9
4
 
18
 
! Отговори
!!! преди 11 години
БРАВО СОФИЯНЦИ, ОТ ВАРНА И 300 000 ДА ИЗЛЕЗЕМ, НЯМА ДА БЪДЕМ ОТРАЗЕНИ КАКТО 30 ПРЕД ПАРЛАМЕНТА. ОТ ВАС ЗАВИСИ !!! С ВАС МЕ!!
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се смееш ли,да плачеш ли какво да правиш?Съгласявам се с по-долу мнението да ходя и аз да искам.
7
11
 
13
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
А къде им е червеното знаме и ликът на Ленин.
6
7
 
17
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Апетита идва с яденето .Сега лежат в палатка ,а после ще искат в народното събрание !!!
5
2
 
5
 
! Отговори
до Обява преди 11 години
Включвам се и аз.:)
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Орлов мост - народъ в единство" е понятие, свързано с протестите в София, които обаче тръгнаха след масовите протести във Варна. Можеше наименованието да е с малко по-национално звучене все пак.
3
12
 
14
 
! Отговори
л преди 11 години
Мисля,че дойде време да ходя и аз да искам,пък каквото дадат.То,като се опъна пред парламента на палатка и ме покажат два три пъти по тв. ще вземат верно нещо да дадат.Затова ставайте да ходим и ние да искаме- стига само други са искали от наше име.
2
21
 
15
 
! Отговори
Обява преди 11 години
Ние сме трима пияници имаме палатка маса и две туби ракия търсим четвърти за карти ще си играем карти ще блокираме Орлов мост когато си искаме полиция няма всичко гарантирано може и някой лев за пиячка да падне. Чакаме обаждания. Лека вечер.
1
3
 
31
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ-ТИМ преди 11 години
1. Президентът още утре да даде орден Стара планина на Пламен. 2. Незабавен арест на Иво Каменов и Марин Митев от ***. Материали и свидетели за рекетьорските им набези има колкото щеш. Освен това: отнемане на лицензите на охранителните им фирми, отнемане на разрешителните за носене на оръжие, вкарване на квестори в гнилата ябълка ЦКБ и пенсионните фондове Сила и Съгласие и пълна ревизия. Разследване на всички фирми на холдинга за пране на пари. Съдебни поръчки до Лихтенщайн и Русия, където имат големи авоари. Продължете ако имате идеи.