НПО-та скочиха срещу закона за публичност на имуществото

Ако законът бъде приет на второ четене, ще искат вето от президента
11 мар 2013 12:33,
53
НПО-та скочиха срещу закона за публичност на имуществото
Представители на неправителствени организации. Снимка: БТА

Представители на неправителствени организации настояха да не се приемат промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, предложени от Яне Янев и група народни представители.

Законопроектът за промени беше приет на първо четене в парламента миналата седмица.

Членове на редица организации - Български център за нестопанско право, Форум "Гражданско участие, Сдружение "Деветашко плато", Програма "Достъп до информация", Българското дружество за защита на птиците, Националната мрежа за децата и други обявиха, че не са спазени никакви законови процедури и законопроектът не е бил обсъден със засегнатите страни, предаде БТА.

Още по темата

Според поправките, които се предлагат, управителните органи на организации с обществено полезна дейност трябва да обявяват публично доходите си чрез подаване на имуществени декларации до Сметната палата.

Почти всички членове на управителните съвети на неправителствените организации работят на доброволни начала, а изискването за публичност на имуществото на лица, които не заемат висши държавни длъжности, нарушава и много международни актове, заявиха от неправителствените организации.

Изпратили сме писма до председателя на парламента Цецка Цачева и до парламентарните групи с искане този законопроект да не се гласува в оставащото време на 41 Народно събрание, най-малкото защото не са спазени законовите процедури за обсъждане на текстовете, заяви Любен Панов от Български център за нестопанско право.

Ако все пак законопроектът бъде приет, ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето, добави той.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда отбеляза, че от години е готов законопроект за доброволчеството, който не се приема, а сега се пердлага законопроект, който ще затрудни допълнително действията на неправителствения сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
А преди 11 години
До У 51АКО ИМА ПРАВОСЪДИЕ, НЯМА ДА ИМА ***!СТИГА С ТАЗИ НЕДОСЕГАЕМОСТ!ТАКА НЯМА ДА ИМА И ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ!
44
0
 
3
 
! Отговори
ПРОЗРАЧНОСТ преди 11 години
ПРОЗРАЧНОСТ И ПРАВОСЪДИЕ!ТОВА Е!ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ?
43
1
 
2
 
! Отговори
У преди 11 години
В случая са прави; всеки рекетьор ще си избира който си иска по тия данни...Правилното е депутати министри...да нямат имунитет; това ги амбицира; че са над Закона...Разбира се по служба те си имат и охрана и куп привилегии; но трябва да не ги поставят над останалите пред Закона. А имотното състояние е в интерес на данъчни; при съдебни дела; при улики за опасни незаконни дейности; проверки могат да изяснят това.
42
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 11 години
Пари , пари и пак пари....Това са НПО-тата........ И затова ще продължават да скачат.....Това съм го видял и знам , че става дума за добри пари!
41
1
 
5
 
! Отговори
Krasi преди 11 години
A, strah otkude gi finansirat i za kakvo????? Naprimer finansiraneto na helzinkskiia komitet
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой май го е стах!?
39
0
 
15
 
! Отговори
Strahil® преди 11 години
НПО-тата са отличен начин за обществото да знае кое е правилно и кое - не, истината винаги е противоположна на твърденията им! Прочетете "Експертите на прехода"
38
0
 
28
 
! Отговори
попа преди 11 години
Неправителствените организации пищят, защото те получават с благоволението на държавата евро-пари за незнам-си-какви програми (считай, семинарчета, разяснителни кампании, кръгли маси, проучвания и каквото се сетите още), за баснословни суми вършат "мероприятия" и разбира се, председателите им вземат лъвския пай, разбира се след като се отчете нужното на съответното министерство. Затова сега скачат като ужилени. Комунисти до девето коляно.
37
0
 
29
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Добре е хората да знаят как шефчетата на неправителствени организации получават сериозни доходи от "доброволната" си работа. Тези организации служат на частни капиталистически интереси и работят против интересите на обществото.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фондации организации синдикати журналисти социолози експерти политици бизнесмениВсичко е загубено българия няма бъдеще трябва да се спасяваме поединично а аз незнам как.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НПО-тата трябва да се забранят със закон.Това са перачниците и параваните на ДС/БСП.
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема на г-та от НПО мафията е че те получават ОБЩЕСТВЕНИ средста и по тая линия подлежат на контрол. Цицат милиони за да клакьорстват на властите.
33
0
 
4
 
! Отговори
Вече не-Георгиев преди 11 години
До ГеоргиеваЕх Георгиева, Георгиева ... Георгиева ...Като как ги асоциира "НПО" и "висша държавна работа" ?Опитвам се да ти подскажа как да звучиш не като евтин писач, а като госпожа с тежест и смислена позиция - ти се дърпаш и инатиш.
32
0
 
6
 
! Отговори
... преди 11 години
Всичко трябва да е прозрано дори и изборите. Както ще уволня някой който ми върши работа за 3ма защото някой неща ги гледа но друг начин ли? Тогава ще ги прилапа конкуренцията и аз ще загубя съвестен служител, а конкуренцията ще вземе готов и обучен персонал. Време е всеки да се оценява според работата която върши без значение от цвят, пол и т.н. Или работи и е съвестен или не работи!
31
2
 
2
 
! Отговори
Георгиева преди 11 години
До 30 - ГеоргиевКогато четеш и не разбираш, явно проблемът си е в теб! Ясно е какво ти липсва....
30
0
 
18
 
! Отговори
Пералня на пари преди 11 години
Ясна е работата! И тук се перат пари!
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НПО-тата били на доброволен принцип. Хахаха!
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма лошо да са видими доходите и имуществото, както и на най-близките роднини.
27
0
 
11
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Ало, платените драскачи от днес.бг няма ли да напишете нещо за 13.188 млрд. лева?
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА.