Марин Райков - премиер? А до него...

Кой ще оглави служебното правителство според днешния печат
12 мар 2013 07:00, Петя Славова
243
Марин Райков - премиер? А до него...
Марин Райков. Снимка: Булфото

"Марин Райков премиер?", е риторичният въпрос, който "24 часа" поставя като водещо свое заглавие. Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният премиер на служебното правителство, което ще бъде обявено днес в 16.00 часа от президента Росен Плевнелиев. Информацията на вестника е потвърдена от три напълно независими и добре осведомени източника. Правителството ще бъде обявено един ден преди определения срок.

Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", каза Росен Плевнелиев в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт". Той заяви, че в подбора на имената е опитал да следва примера на технократския екип на Марио Монти. Всекидневникът цитира ген. Драгомир Димитров, който уточнява, че: "Информацията за атентата срещу Бойко Борисов е била филтрирана през 2005 г."

"Не мога да отрека, нито да потвърдя", заявява пред "Труд" посланикът ни в Париж, в отговор на въпроса той ли ще е бъдещият служебен премиер. Според прогнозните очаквания - президентът Плевнелиев е направил своя избор за силов министър, избирайки за този пост за първи път жена - Петя Първанова, ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Началникът на клиниката по анестезиологияи реанимация при ВМА болницата - проф. Николай Петров - се очаква да поеме здравното министерство в служебния кабинет. Подуправителят на БНБ Калин Христов е най-сигурният наследник на финансовия министър Симеон Дянков. В строителното министерство най-вероятно ще отиде главният секретар на президенството и бивш зам.-министър в МРРБ Екатерина Захариева. Освен нейното име се споменава и това на шефа на АПИ Лазар Лазаров.

На мястото на Ивайло Московски с абсолютна сигурност ще седне заместникът му Кристиян Кръстев, бивш изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Уизер". Дипломат от кариерата най-вероятно ще поеме външното министерство. Става дума за посланика в Лондон Константин Димитров, който бе заместник на Николай Младенов малко повече от 2 години. Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е с най-големи шансове за избраник на президента Росен Плевнелиев за министър на земеделието и храните, научи "Труд".

Плувецът Петър Стойчев, който все още е активен състезател, ще седне в министерското кресло на спорта. Бившият съветник на Николай Младенов, когато той беше министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, най-вероятно ще поеме министерството на отбраната. Ръководителят на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов (45 г.) е най-вероятният министър на правосъдието. Новоизбраният министър на образованието акад. Стефан Воденичаров може би ще остане на поста си и в служебния кабинет, твърдят източници от МОМН. Актьорът Владимир Пенев вероятно ще наследи Вежди Рашидов.

Прогнозите на "Преса"  също са за Марин Райков. Според изданието - "Остава един ден на Марин Райков - между дипломат и министър-председател"."Стандарт" изказва предположения, оформени в заглавието: "Премиер от Шан-з-Елизе". На вътрешните си страници всекидневникът метафорично уточнява: "Служебният кабинет ще стъпва върху мини". А според бившия външен министър Николай Младенов, грешките на Темида са спрели България за Шенген.

"Мъжете и жените в служебния кабинет са личности, изградили от нулата своята компетентност и репутация", цитира думите на президента "Сега". Плевнелиев се опита да разсее слуховете, че визитата му в Брюксел преди два дни е била с цел да се съгласуват с ЕС имената на ключовите фигури в правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
34
 
! Отговори
REDvayler преди 11 години
Плевнелиев се издъни якш
4
3
 
32
 
! Отговори
assyta преди 11 години
Аватари на ГЕРБ
3
3
 
30
 
! Отговори
otneseni преди 11 години
Хомосексуалист или костовист, това е въпросът като чета кандидатурите от последните два дни
2
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво направи този посланик за България във Франция??????Франсетата ни имат за *** и ни гонят,като бълхи!!!!!Този,какво е направил досега ???????????НИЩО.....както всички родоотстъпници вече 23 години!!!!!
1
6
 
38
 
! Отговори
По Плювнелиевски преди 11 години
Куклата си е кукла. ///// По народному: -*** си е -утка ////.ГЕРБ - народа ги оплю и изрита, НО призидентина Плювналиев пак им даде мандат.Какви ли " ЧЕСТНИ " избори ще са тези????????????