Самозапалването не е характерно за България

Опитите за самоубийство през 2012 г. са повече от 2011 г.
Обновена: 12 мар 2013 08:52 | 12 мар 2013 07:48, Петя Славова
45
Самозапалването не е характерно за България
Хора оставят цветя пред Община Варна в памет на Пламен Горанов. Снимка: Булфото

България попада в страните със средно ниво на самоубийствата - между 10 и 20 на 100 000 души население. Това съобщи д-р Владимир Наков от сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве /НЦОЗА/, пише БТА.

Според експерта, в ЕС-27 подобни показатели имат Чехия, Дания, Норвегия, Швеция и Румъния. С най-високо ниво на самоубийствата са страни като Литва и Унгария, а с най-ниско - Италия, Гърция и Малта.

Официални данни на НСИ показват, че през 2011 г. у нас е имало 763 извършени самоубийства, докато през 2010 г. те са били 859. Около половината от реализираните самоубийства са извършени в пет области на страната - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна. През 2011 г. е имало завишаване на опитите за самоубийства в страната - 3 153 - при отчетени 2 799 опита за 2010 година.

Данните, с които разполага сектор "Психично здраве" са на базата на оценка на медицинско лице за това дали се касае за опит или завършено самоубийство, уточни д-р Наков.

Според него данните на НЦОЗА отчитат нарастване на броя на опитите за самоубийство през последните години /2009, 2010, 2011г./. Данните за 2012 г. все още са в процес на обработка, но може да се каже, че опитите през 2012 г. са повече от 2011 г., коментира експертът.

Според него медиите трябва да имат важно място при спирането на вълната от протестиращи чрез самозапалване. Част от извършителите на подобно крайно деяние са повлияни от икономическата криза. Експертът обясни, че проблемът със самоубийствата в България, е сериозен е не датира от няколко години, доре не от десетилетия. "Неговата многопластовост и обвързаност с редица фактори го прави труден за анализ и за превантивни мерки, още повече, когато това се съчетава с дългогодишното неглижиране на този проблем от страна на редица правителства.", обясни още той.

Едва през 2009 г. започва сериозна работа по събиране и анализ на постъпващите данни за опитите за самоубийства в страната като базата данни, която се събира в НЦОЗА, е уникална за страната, тъй като дава възможност да се провежда адекватна превенция на повторни опити при първи неуспешен такъв. За съжаление у нас липсват специализирани центрове за подкрепа при направен първи опит за самоубийство, както и обучени специалисти, които да се включват в такава вторична превенция.

Владимир Наков коментира и протеста на Пламен Горанов във Варна, който почина след като се самозапали пред общината. Също така и случаят на починалият от раните си баща на пет деца от Раднево.

Самоубийството чрез поливане със запалителна течност и запалване не е характерно за България. Това е ненадежден и изключително болезнен начин за самоубийство. За страха от изгаряне говори и факта, че при пожар във високи сгради, хората предпочитат да скочат и да загинат падайки на земята, а не в пламъци. Дори в нашата бланка няма такава позиция за отчитането на този метод.Този начин за самоубийство се използва
преди всичко като форма на протест и рядко от хора с психични заболявания, обясни още д-р Наков. Той обясни, че огънят се явява символ, а с мъките на човека при изгарянето се илюстрират мъките, които той
е понасял през живота си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ot4aqnie преди 11 години
В България годишно посягат на живота с около 3000 (три хиляди) българи и 800 от тях успяват. Само за 2 месеца от 2013 година успешните самоубийства надхвърлиха 200 (двеста)? Виновни са всички БКП-та (чарвено, синьо, жълто, милиционеро-мутренско, служебно, следващо). Има ли надежда НЯМА, защото както и да гласуваш пак избираш БКП и ДС . . .
39
0
 
1
 
! Отговори
meleager преди 11 години
До АнонименОт *** като теб на човек му идва да се залее с туба с бензин и да си драсне клечката. Ако беше само ти - песен, но я помисли колко много сте всъщност.
38
1
 
4
 
! Отговори
Фън Шуй преди 11 години
Самозапалването не е характерно за България защото бензина е скъп. А пък "на сухо" не върви.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Късно е либе за китка! Духът е изпуснат от бутилката и пастата за зъби няма как да се върне обратно във тубата...
36
3
 
4
 
! Отговори
рая преди 11 години
Не е характерно но ето че и това се случва,като не се вижда скоро изход от бъркоча ето ти и това.Лошо ,много лошо докъде ни докараха умните политици да не виждаш смисъл да живееш.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давайте бе, самозапалвайте се. Таман по-малко протестиращи ще останат.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и луканката нямаше да е 15 лева ама на ...
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** сам се пали !
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35, кой ти каза, че трябва да е лесно?
31
3
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Ако използването и крайния резултат от въздействието на "психотропното оръжие" бяха толкова лесни за постигане, отдавна да сме в 1984 година!
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тия са ги самозапалили с психотропно оръжие! Вече на всички стана ясно - 3 самозапалвания в рамките на седмица. Все без реципрочен мотив.. Имало е предния месец около същите дати подобна вълна, но без самозапалване. Ще очакваме нова вълна пак около 15-25 март.
29
2
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Естествено е, че наслагването на негативите ще е най-голямо при последния във веригата. Герб не са променили нищо от наследената политика на тези преди тях. Само затегнаха кранчетата по искане на ЕС. Да не мислиш, че следващото правителство ще е по-добро или по успешно? Тепърва ще се "колим и бесим".
28
5
 
8
 
! Отговори
23 преди 11 години
Опитите за публични самоубийства в края на мандата на ГЕРБ са 3. За съжаление два с летален изход. Никое друго правителство не е предизвикало такова поведение у хората.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за мен лично този е без волев човек , който се отърва И КАКВО нищо . Да се самоубиеш трябва да си много тъпо *** Къде къде по зле живеещи има и се справят някак си , а тоя *** се чак пък запали , а и траур му дадоха Е ето това ако не е популизъм здраве му кажи. Имаме отворени граници има работа на всякъде ако трябва за 5 лв на ден ще работя докато се измъкна от положението единственото нещо което си правя извод, е че това са *** хора , без воля егоисти ,който гледат как да се отърват
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
261 самозапалването е преди всичко резултат от вътрешни психически неравновесия. На социалните процеси се противодейства с други методи. Този е те запраща извън социала. В небитието. Там социални процеси няма.
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самозапалването е приоритет на источните народи--най вече на БУДИСТИТЕ!и на НЕНОРМАЛНИЦИТЕ!
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 25Ние и без това сме в ада...
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самозапалването не е мода, а резултат от сериозни социални процеси. С голи приказки и порицаване един реален процес не може да се спре. И тази тенденция е плод не на едно управление, а на съвкупността от ВСИЧКИ УПРАВЛЕНЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ през последните 23 години. Няма как вината за стореното да се прехвърля като горещ картоф между партиите. Всички са виновни!
22
3
 
3
 
! Отговори
uououou преди 11 години
S SAMOUBIISTVOTO OTIVA6 V ADA ! pone da bqha vzeli nqkoi ''palavnik'' s tqh
21
2
 
2
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
До 22: Да дойдат! Ама не щат! :))) Да не са луди!