Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий

Константин-Кирил Философ създава глаголицата през 862 или 863 година
11 май 2013 09:26, Петя Славова
51
Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий
Снимка: Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на 9-и век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 10 Ти си невежа и много ,много заблуден
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** и неграмотен човек, колкото и да му говориш истини, той не може да повярва и си зане неговата простотия, макар и това да е гнусна лъжа .
19
14
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
'гърците', моето момче, са отдавна изчезнало племе, също както римляните и латините. думата гърция се появява като британски проект през началото на 19 век след поредния пропаднал опит да се обединят немските племена и да се създаде велика римска империя. останало е някакво сходство с древния език и нищо повече. посочете ми един днешен грък с прав нос и атлетична фигура или стройна, светла гъркиня. колкото ще намерите и римски пълководци в андалусия или чили :)
18
4
 
13
 
! Отговори
ПЪЛНА ИЗМАМА преди 10 години
Вече ви стана ясно, май че нашата азбука е преработена гръцка и че чрез коптски книги попаднали у нас ние ставаме ДИСТРИБУТОР на тази азбука.Буквите до този момент са били само главни, без малки и със заоблена форма.През 1708 година Пътър Първи се обръща към едно Холандско ателие с цел да се напише съвременен вариант на тази азбука.Те я латинизират - изписване на буквите с прави линии, с тънко и дебело и второ въвеждат малки букви някои от тях заимствани от Латиницата и става ГРАЖДАНСКИЙ ШРИФТ
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А светите братя дали почитат православната църква?!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
които знаят английски език, а съм сигурно, че има много хора тук, нека прочетат и Coptic Alphabet. Хубаво е, че ги има тези форуми, та човек да научи нещо ново и да си поотвори очите.Мъжът ми гледа и не може да повярва, да. . . макар и късно разбрах една истина днес.Все пак честит Ви празник.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много народи латинизираха писмеността си най близо до нас са гърците.За съжаление това е последната желязна завеса за нас пред западния свят..Латинизирането е неизбежно .
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха ... наоистина! ИЗМАМА, ИЗМАМА . . . прочетох го, къде сап нашите учени лингвисти да ми обяснят, как може Египетските копти да пишат на една азбука 5-6 века преди нас и ние да си я присвоим, като наша ? Къде е Божидар Димитров ?
13
12
 
9
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 10 години
Братските народи с букви кой дари? Кирил и Методий - братята добри. Днес венци им вие цялата страна. Сгордост славим ние тези имена. Училищната стая светитържествено във този часнавред цветя, навред букетии грейнали очи край нас! И сякаш Кирил и Методийбезмълвно слизат от портретаи тръгват редом със народапосред божури и лалета.--------------------Никога няма да забравя първото си стихотворение )))))
12
2
 
14
 
! Отговори
Вяра преди 10 години
Хора, наистина проверете в Интернет за Коптска азбука, останах изумена - пост 6 е съвсем прав. Сега разбирам, как са ни промивали мозъците дълги години.
11
6
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Моето момче ГЪРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ, ДОРИ АРАБИТЕ вземат азбуката си от ФИНИКИЙЦИТЕ и я преработват по свой си начин., това дето го пишеш означава, че си МНОГО НЕВЕЖА. Гръцката азбука съществува още много векове преди дивашкото племе прабългари да се засели по земите на днешна БГ, ...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам плюсове и минуси и се чудя, как може ИЗБИРАТЕЛНАТА МАСА в БГ да е толкова неграмотна и да не знаят и капка истина за Кирил и Методий, а ми цитират написаното в учебниците бетафорно дела на тия двама братя.
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПЪЛНА ИЗМАМА И ти не си на ясно,защото БУХАРСКАТА АЗБУКА е съществувала преди гръцката ,а гърците са си преписали едно към едно за своя азбука.И крайно време е да се каже ,че сме взели нещо от гърците ,а гърците взимат всичко от нас.
8
6
 
15
 
! Отговори
ПЪЛНА ИЗМАМА преди 10 години
Как може да величаете двама висши служители на Източната римска империя, които са били врагове на държавата ни по-това време.Имало е уговорка ние да бъдем покръстени от папата, но ВИЗАНТИЯ ни нападат и налагат религията си насила - избиват 52 рода от рода Дуло.Въвежда се глаголица.Виждам, че Элректората е много про-ст.ДЕЛОТО на тия двама братя, е че може да се изповядва РЕЛИГИЯТА НА РОДЕН ЕЗИК, а не АЗБУКАТА(глаголицата) Пълни НЕЩАСТНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КРЕАТУРИ СТЕ.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
855!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! е създадена глаголицата!В 1 клас се учи това.
6
8
 
14
 
! Отговори
ПЪЛНА ИЗМАМА преди 10 години
Пълни глупусти - двама агенти на Източната римска империя, които са били с ранг на въшни министри или държавен секретар на САЩ.Разпространявали са политика и влияние в чужди държави. Това е една лъжа.Днешната ни азбука е създадена от Египетските копти още пред 2-3 век от новата ера, ЧРЕЗ ВИДОИЗМЕНЯНЕ НА ГРЪЦКАТА АЗБУКА.Проверете в интернет "КОПТСКА АЗБУКА" ТОВА Е ПЪЛНА ИЗМАМА - крайно време е да се каже истината на хората.КИРИЛ И МЕТОДИИ са написали глаголица и то не за нас.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
JIVEIA V CHUJBINA- IMAM JELANIE DA IZPOLZVAM KIRILITZATA, NO NEZNAM KAK DA GO NAPRAVIA. NIAKOI MOJE LI DA MI OBIASNI. PREDVARITELNO BLAGODARIA.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече и на еврото :)
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПИШЕТЕ ВИНАГИ НА КИРИЛИЦА ОТ УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЯХНОТО ДЕЛО!Без азбуката си нямаше да сме народ!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Годината на създаването на глаголицата е 855 г.