Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий

Константин-Кирил Философ създава глаголицата през 862 или 863 година
11 май 2013 09:26, Петя Славова
51
Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий
Снимка: Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на 9-и век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.


51
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 2 години
855!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! е създадена глаголицата!
В 1 клас се учи това.
6
8
 
14
 
Отговори
ПЪЛНА ИЗМАМА преди 2 години
Пълни глупусти - двама агенти на Източната римска империя, които са били с ранг на въшни министри или държавен секретар на САЩ.Разпространявали са политика и влияние в чужди държави.
Това е една лъжа.Днешната ни азбука е създадена от Египетските копти още пред 2-3 век от новата ера, ЧРЕЗ ВИДОИЗМЕНЯНЕ НА ГРЪЦКАТА АЗБУКА.Проверете в интернет "КОПТСКА АЗБУКА"

ТОВА Е ПЪЛНА ИЗМАМА - крайно време е да се каже истината на хората.КИРИЛ И МЕТОДИИ са написали глаголица и то не за нас.
5
3
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 2 години
JIVEIA V CHUJBINA- IMAM JELANIE DA IZPOLZVAM KIRILITZATA, NO NEZNAM KAK DA GO NAPRAVIA. NIAKOI MOJE LI DA MI OBIASNI. PREDVARITELNO BLAGODARIA.
4
0
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече и на еврото :)
3
4
 
20
 
Отговори
Анонимен преди 2 години
ПИШЕТЕ ВИНАГИ НА КИРИЛИЦА ОТ УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЯХНОТО ДЕЛО!
Без азбуката си нямаше да сме народ!
2
0
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 2 години
Годината на създаването на глаголицата е 855 г.
1
6
 
19
 
Отговори
Parcuc преди 2 години
Поклон пред Великите братя !


Още спорт