Едвин Сугарев обяви гладна стачка: Вървете си с мир!

"Вашата подлост е платена с цената на поне един живот"
Обновена: 26 юни 2013 14:21 | 26 юни 2013 09:38, Камелия Цветанова
227
Едвин Сугарев обяви гладна стачка: Вървете си с мир!
Едвин Сугарев. Снимка: Булфото, архив

Едвин Сугарев, който е някогашен активен десен политик и дипломат, обяви, че започва гладна стачка и няма да я прекрати, докато Пламен Орешарски и неговото правителство не напуснат политическата сцена.

В открито писмо до министър-председателя с копия до президента Росен Плевнелиев, посланиците на държавите от Европейския съюз и медиите Сугарев заявява:

"Мога да предвидя Вашите реакции, мога да предвидя и реакциите на силите, които стоят зад Вас, мога да предвидя равнодушието, охулването, хоровото скандиране против този граждански акт, позоваването на брадатите лъжи за целия апокалипсис, който щял да настъпи в страната, ако Вие паднете от власт.

Но знайте и Вие - участвате в една недостойна, подла игра - срещу българските национални интереси и бъдещето на страната ни. Подобна подлост се заплаща, г-н премиер - заплаща се рано или късно. И дори да успеете, ще знаете до гроб, че тази подлост е платена с цената на поне един живот - моя."

Още по темата

Той припомня, че вече дванадесети ден хиляди българи искат оставката на Орешарски, а той се прави, че не чува гласовете им под прозорците на кабинета си, че не разбира техните искания и не долавя тяхната категоричност.

"Говорите за това как подаването на оставка е безотговорно действие - и за това какви ужасни неща ще се случат, ако Вашето правителство падне. Само че ужасните неща вече се случиха - защото няма нищо по-ужасно от това една държава да бъде управлявана по непрозрачен начин - и да обслужва неясни олигархически интереси, ръководейки се от сключени потайно политически сделки; да култивира подмяна и лъжа - и да поражда единствено омерзение у своите обитатели.

Такава държава е България днес - и не друг, а Вие и подкрепящите Ви партии сте, нейните строители", пише Едвин Сугарев.

Според него "грешката" с назначението на Делян Пеевски е разголила арогантността на премиера и на попечителите му, допълнена от неговия персонален  анонс за рестартиране на антибългарския проект "Белене", поредната реабилитация на Държавна сигурност, изразена от външния министър Кристиян Вигенин, назначението на Волен Сидеров за председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, лансирането на бивш служител на СИК за заместник-министър на вътрешните работи.

"Днес, след всичко това, умолявате да Ви бъде даден поне шест месеца срок, за да свършите всички необходими дейности, включени във Вашия "план Орешарски". Обещавате с щедра ръка някакви мизерни социални бонуси - сякаш ще извадите средствата за тях от собствения си джоб, а не от държавата хазна, която се пълни с парите на българските данъкоплатци - същите, които днес Ви искат оставката.

Не е вярно, че не разбирате за какво става дума, г-н премиер. Много добре разбирате, но шикалкавите и бавите топката, снишен зад своите хипотетични обещания - та дано ви отмине бурята и додрапате някак до август, когато - вярвате Вие - гражданският гняв ще стихне и протестите ще потънат в отпускарското безвремие.

Само че това, което демонстрирате пред цяла България, не е достойно поведение - това е бягство - бягство от човешкото достойнство, бягство от човешката солидарност, бягство от свободата, бягство от самия себе си", заявява Един Сугарев в откритото писмо.

"Изборът на Делян Пеевски Ви демаскира - показа Ви като сламен човек, който е поставен чисто формално на държавното кормило, докато други определят Вашите назначения, делят властови Вашите ресурси и разпределят "порциона" на държавата", пише Сугарев.

Той напомня, че  преди имаше друг един такъв сламен човек - проф. Любен Беров, при чието правителство "Мултигруп" управляваше България, мафията натрупа мускули, нароиха се кухи банки и кредитни милионери, подготви се почвата за поредното ограбване на страната ни и поредната национална катастрофа, която настъпи в края на 1996 г.

"Можете ли да се огледате в това минало? Същият сте. Същият - като проф. Беров. Съгласието с подобна функция унижава - и можете да бъдете сигурен, че няма да Ви запомнят с добро, г-н премиер", пише Сугарев.

"Хората, които крещят "Оставка!" под Вашите прозорци, не искат енергийните Ви помощи или мизерните грошове, с които се каните да индексирате пенсиите. Бъркате ги с други едни протестиращи - тези от февруари, които обслужваната от Вас БСП яхна, за да се докопа до властта.

Те искат просто да се махнете - и Вие, и Вашето правителство, и новата тройна коалиция, която го подкрепя. Те изпитват отвращение към всичко онова, което им предлагате като днешна политическа реалност - и отказват да Ви търпят повече, отказват да живеят в лъжа. 

И именно поради това техният протест е знаменателен - той съдържа в себе си повече, неизмеримо повече от това да бъдат пометени поредните отрепки  от политическата сцена на България", се казва в откритото писмо.

И категорично се заявява: "Този протест казва едно: така повече не може. Отказваме да търпим подмяната, отказваме да живеем по безпринципностите на фасадната демокрация, отказваме да бъдем само поданици и да следваме единствено стратегиите си за лично оцеляване.

Тези хора вече знаят, че има нещо по-висше от чорбата, която се каните да им предложите - че има свобода, има дух, има достойнство и морал. Тези хора не искат само Вашата оставка - искат с Вас да си тръгнат и разните Ви тайни и явни попечители, искат да си отиде Вашия мърляв и мизерен свят, подменил и обрекъл общото българско бъдеще. Те искат качество на живот, който вашите властови стратегии на подмяната не могат да им предложат; искат да не се срамуват, че са българи, искат пътят към човешкото достойнство и просперитет да не минава вече през Терминал 2.

Те искат - и имат право да искат всичко това. В тези часове чрез тях се ражда гражданска България - и Вие нямате нито правото, нито силата да възпрете това рождение. Имате един единствен начин да излезете относително достойно от ситуацията, в която сте попаднали - като внесете своята оставка.

Вървете си в мир, г-н премиер, вървете си, докато още има мир в България - защото от един момент нататък може да бъде късно.

За съжаление Ви познавам достатъчно добре и знам, че няма да го направите. Наемниците не правят така. Ще се опитвате да оцелеете - с всички сили и с всички средства -- както се опитват да оцелеят партийните Ви попечители, както се опитва да оцелее Вашият свят на подмяната и на лъжата."

В заключение поетът предупреждава: "Срещу подобни усилия, градени върху волята да смажат и обезсърчат достойнството на една прогледнала вече България, са позволени всякакви средства, г-н премиер. И гражданското неподчинение, с което несъмнено ще Ви се наложи да се сблъскате, и индивидуалните акции като тази, която обявявам от днес, чрез това открито писмо.

Трудно се живее с такава памет. И още по-трудно се забравя, че -- както казваше дон Кихот -- свободата е най-висшето човешко благо, че тя трябва да бъде отстоявана ежедневно и ежечасно, с цената на всичко, понякога и с цената на човешкия живот.", настоява Сугарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
9
 
36
 
! Отговори
ami sega преди 10 години
Аз се прекланям пред такива хора, много,много силно писмо. Едвине, България се нуждае от политици именно като теб!!!!!!!!!! Стискам палци всичко при теб да завърши ок и гладната стачка да не даде някакви сериозни здравословни отражения.На българите силно необходими са водачи с толкова висок морал!!!!!
189
10
 
33
 
! Отговори
kostov 2 преди 10 години
taq sprihava chichka shto ot 97 s vremeto e nashe,na dobyr ni otvqha....dolni komunisti do edin!
188
8
 
39
 
! Отговори
Костов преди 10 години
Що не погладува, когато неговите оглозгаха България - БГА "Балкан", Кремиковци, гаража на ЦК на БКП и кво ли още не. Ако не бяха толкова крадили, собствено неговните, сега нямаше да е такава чак гладория. Тогава си траеше услужливо и нещо май посланик го направиха.
187
13
 
38
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Такива "всеотдайни демократи" дето се правят, че са жертва на системата, хайде стига - от партия в партия. Стига с неговите демонстрации, просто иска да го забележи някой, комплексиран е като не го ухажват.
186
10
 
37
 
! Отговори
Бат Сали преди 10 години
Пак ли трябва да загине някой заради него, както преди години, когато се правеше на голямата работа загина дете при ПТП, защото на мястото на произшествието отишла необорудвана линейка, а при него е стояла напълно оборудана.Този път дано не е така. А защо гладува, а не се самозапали??????????????
185
11
 
43
 
! Отговори
Костов преди 10 години
Този Сугарев навремето беше обявил гладна стачка, като ядеше само пържени картофи и пиеше бира.Сега как е?
184
12
 
44
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Пак в мазето при бурканите ли ще стачкуваш, както пре 1993 г. Тогава Жеката идва на крака да ти се моли да спреш, ама сега никой не се сеща за теб. Затуй седни си вече на ***, че стана безинтересен, даже антипатичен. Яж си салатката, пий си ракийцата и си отживей остатъка на живота. Не си интересен.
183
10
 
38
 
! Отговори
До П_Петров преди 10 години
До П_Петров Аз гласувах за КБ. Не за Станишев, а за КБ! Заповядай да ме прибереш, ***! Очаквам с нетърпение, ще ви почерпя, теб и останалите мераклии. Страх ли те е? Има защо...По-добре стой в кафенето и натискай клавишчетата. По-безопасно е и мама няма да плаче...
182
11
 
33
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
200 ей *** реколктата си прибира този който си я е засял , бъди спокоен тя ще бъде прибрана , това не са ви социалистическите АПК-та и ТКЗС , помниш ли 1989 година когато турците предприеха масовата експкурзия към Турция барабар с дечурлигата и багажа си , кой катаквото може да натовари , тогава мобилизирахте чиновниците в София защото нямаше кой да ви приибере реколтата , бяха си отишли работливите пчелички , сега е съвсем друго , само и вие да се бяхте махнали от шията ни на която сте с
181
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЕПРИМИРИМЕ и? Като са толкова интелигентни, защо се държат като ***. Или това е новия учен младеж, псувни, простотии и тем подобни. А ремсистите ги остави на мира, те имаха идеали, а не такава злост към всичко! А бе като гледам, май на никой не му се работи щом плачете и пишете такива гадости. Жътва е, сега се събира реколтата, идете и помогнете, спрете да драскате, като ви се крещи и щурее идете в планината, там поне е хубаво, чист въздух ще подишате, главите ви ще отпочинат.
180
15
 
36
 
! Отговори
НЕПРИМИРИМ преди 10 години
ГОСПОДА КОМУНИСТИ ДСари.несе заблуждавайте, че власта и силата е само и единствено във вашите ръце.-зад тази младеж стоят стотици хиляд. Това неса ваще РЕМСИТИ-ОТРЯДНИЦИ СЪС СИВИТЕ УНИФАРМИ, дето икарвахте на бойните ви парди и всявахте страх в НАРОДА. ДНЕС СВЕТА Е ГЛОБАЛЕН МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ НЕМУ ТРЯБВАТ БКП- откритите листове...БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ Е ОБРАЗОВАНА и тя ВИЖДА какно става на планетата ЗЕМЯ, доккато хвърляте кал по тях те комуникират със своите приятели те борават с ИНТЕРНЕТ
179
22
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Аз съм против това правителство но сега искам да остане по не още месец да видим тоя да ли ще устиска да не яде в което аз не вярвам.Ако удържи на думата си след 2-3 недели ще пукне което ще бъде добра новина .
178
17
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя кога са го пуснали от лудницата?
177
22
 
33
 
! Отговори
Георги11 преди 10 години
Опитвате се още от 2005 година насам да премахнете дори и физически Българската народна патриотична партия Атака и нейния нашия Българин Волен който е втория Левски !!!
176
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За жалост повечето хора са мн прости и им е непосилно трудно да разберат дори и 1вото изречение от писмото. Те седят и се чудят и маят защо протестират хората. Малцина са тези, които осъзнават, че в живота има и по - важни неща от парите. Тези, които са съгласни да живеят без пари, но не и без достойнство. Жалко. Бг няма бъдеще.
175
16
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хиляди хора в тая страна гладуват, както си работят на 12-часов работен ден, без да обявяват гладна стачка, ненормалнико.
174
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя ли измамник,бе, с шестте деца от различни жени.де,биш и нахалникът.
173
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано доведе борбата докрай и повече да не чуваме за тоя ку-ку!
172
11
 
40
 
! Отговори
Човек преди 10 години
До полицайАми те ги провериха едните - купените от Волен - защо не ви е яд на тях, а на останалите 40 000? Ако 1/4 от протестите са платени - това означава, че вече някой е похарчил близо 5 милиона за нещо което я стане я не?! Вие изобщо представяте ли си как се раздават 5 милиона на ръка? *** ли сте не знам - явно имате интелект колкото Болен!
171
17
 
40
 
! Отговори
полицай преди 10 години
предлагам да се проверят протестиращите,кои са,какви са,работят ли,платени ли са,интелигентни ли са,умни ли са,млади ли са, усмихнати ли са,ДОБРОНАМЕРЕНИ ЛИ СА,да се проверят и медиите,коя власт са четвърта,трета,втора или може би ПЪРВА? Не желая откачалки да променят съдбата на децата ми!Или да я определят!Уморих се!Стига вече,оставете хората да работят,ако не се справят,тогава ги махнете,тогава излезте пак умните.Сега не трябва,ако продължите да искате без да знаете какво,ще има кръв! Не бива!