Хиляди скандират "Оставка" и в 13-я ден на протестите

Пред НДК се проведе контрапротест в подкрепа на кабинета
Обновена: 27 юни 2013 09:12 | 26 юни 2013 18:55, Красимир Ангелов
528

Снимка: Булфото

За 13-и пореден ден хиляди се събраха на протест в центъра на София. По станала вече традиция началото на шествието е на площад "Независимост", а исканията са за оставка на правителството и за промени в Изборния кодекс.

В района има засилено полицейско присъствие, като обстановката е спокойна. Протестиращите идват с български знамена и различни плакати против кабинета на Пламен Орешарски. Тази вечер шествието започна с кратък рок-концерт на Васко Кръпката.

След 18,30 часа беше спряно и движението по бул. „Цар Освободител” и в посока бул. „Александър Дондуков”.

Малко след началото на протеста полицията отдели група от 10 млади мъже, за които има съмнение, че са провокатори.  Обяснението на органите на реда беше, че просто проверяват документите за самоличност на младежите. Оказа се, че те са от "Движение Свобода" и носеха плакати с искане за 100 дневен гратисен период за кабинета.

По информация на полицията към 19 часа на протестът са присъствали около 3 000 души. Около 19,45 шествието тръгна по обичайния си маршрут от Министерски съвет към Народното събрание.  Протестиращите развяват знамена и продължават да освиркват управляващите и да скандират „Оставка”, „Мафия”, „Червени боклуци”.

Около 20,15 часа протестиращите достигнаха "Орлов мост" и го блокираха. Блокирано е и кръстовището до Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Шествието потегли по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви, където скандирайки „оставка”, продължават по традиционния си маршрут към Моста на влюбените. Към 21,15 часа то достигна централата на БСП. И там се чуха викове "Червени боклуци" и "Оставка". Централата на БСП е обградена от полиция. След това шествието мина покрай централата на ДПС.

Протести срещу правителството има и в други големи градове в страната. Протестиращите в Пловдив блокираха за около половин час тази вечер Централната гара. Това стана, след като изминаха традиционния за протестите маршрут от площада пред Общинската администрация.

На междинни гари бяха спрени пристигащите влакове от София, Асеновград и Ямбол, които ще закъснеят с около 10 минути. Хората бяха седнали директно на релсите, други развяваха българския трибагреник и пееха революционни песни. Целият протест премина с традиционните скандирания "Червени боклуци!", "Оставка!".

Същевременно пред НДК се организира контрапротест в подкрепа на правителството. Някои от протестиращите държат лозунги с различни надписи като „Няма избори да правим, избраните с работа ще натоварим”, „Ние сме без президент! Нека да работят правителство и парламента” и "Шанс за Орешарски, шанс за България".

Протестът пред НДК приключи малко след 19 часа, като участниците в него се заканиха да го повторят в събота от 12 часа. На протеста присъстваха близо 200 души.

Хиляди скандират "Оставка" и в 13-я ден на протестите
Протестът в подкрепа на кабинета. Снимка: Dnes.bg

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. Протестните демонстрации днес се организират от сутринта с
инициативата "на кафе" пред парламента, който така и не събра кворум за заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
0
 
0
 
! Отговори
Цонева преди 10 години
До АловЯвно от коментара е какви по произход са парите ти, ***! За такива като теб и тези в парламента не затвор, а директен разстрел, като за продажни родоотстъпници! Защото колкото и пари да си събрал пак си оставаш нискоинтелигентен комунистически ***!
349
0
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА!!! преди 10 години
ВИЖТЕ КАКВО ВИ ГОТВЯТ ГЕРБЕРУГИТЕ СЛЕД ПРРОТЕСТА!!!Прокопиев е бесен на разкритията, че е част от Харта, която е готвена от Джордж Сорос и много други милиардери, които имат апетити да стъпят в България и заробят страната ни. То не може да искаш да предадеш България в техни ръце и накрая да не ти скачат хората. Та това си е предателство против народа!ГРОБАРИТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ!!!
348
1
 
2
 
! Отговори
ленко преди 10 години
Вия всички много бързо забравяте от къде идвате ,Това е големия проблем САМОЗАБРАВАТА , Не мога да повярвам как млади хора уш образовани подкрепят БСП ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯ Историята показва когато БСП е на власт нищо хубаво не ни чака ПРЕПОМНЕТЕ СИ
347
4
 
6
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Седем хиляди герберски истерици обикалят София, за да могат да върнат Бойко и компания, защото видяха че Цацаров не си поплюва. Бихте ли ми казали защо не протестираха , когато четири години мин. председател беше от СИК, мин. на културата - главен мултак, къде беше тогава Сугарев. Защо не минават пред централата на ГЕРБ.
346
1
 
1
 
! Отговори
Протестиращ преди 10 години
Супер казано lewskar!Много точно описание!
345
3
 
7
 
! Отговори
Протестиращ преди 10 години
Егати подкрепата,егати чудото!!!Това ли е извадката на обществото в подкрепа на БСП!И от тези да ми зависи живота!!!Нееееееееееееееееееееее!Вън!Къшшшшшшшшшшш!***,подавайте оставка бе!!!!Писна ми от дебелоочието ви!Не ви иска народа!И не сме между 3000-10000 хиляди,а мноооооооого повече!Време настана!Марш от тук!
344
1
 
6
 
! Отговори
aman преди 10 години
eei tez w podkrepa na BSP wsichkite mirishat na pryst, nqma da ostawqm pensioneri koito nqma da gi ima w bydesteto da reshawat za bydesteto na mladite hora. No te winagi glasuwat i glasuwat za edna partiq, za razlika ot mladite hora!
343
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спада в посещаемостта на протеста е съвсем дискретен. Тези 3000 към 19ч само час по-късно станаха около 20000. Част от тях са изразили недоволството си през деня и затова пропуснаха шествието. Протеста плавно се трансформира и освен постоянство придобива настойчивост. Този протест е различен от всеки друг, защото се превърна в кауза и идеология. Да неутрализираш всеки ход на дъртите апаратчици е проявление на много по-развит колективен интелект. Победата на ценностите е факт.Кабинета е в оставка
342
5
 
6
 
! Отговори
do 409 преди 10 години
Ей комунист скапан и вие ще пуснете кокала скоро и ще гризнете нещо друго!
341
2
 
6
 
! Отговори
стефан преди 10 години
Докато лудите се налудуват..........онези отзад потриват ръце и яко крадат!!!!! Хайде да ви е честито!!
340
5
 
10
 
! Отговори
Димитър Ганчев преди 10 години
Защо никой не обърна внимание на това че БСП спретнаха протест в защита на правителството и видяхме колко ги подкрепят а говорят че протестите не били представители на цялото общество
339
6
 
11
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Гатанка: 100 крака и 10 зъба? Що е то?Отговор: протеста в подрекпа на правителството.
338
12
 
24
 
! Отговори
lewskar преди 10 години
МНОГО МИ ХАРАСЕХА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НА ПРОТЕСТА В ПОДКРЕПА НА ПРАВИТЕЛСТВОТОТези Не са Интернет ***,защото немогат да си пуснат компютъраТези не са Хулигани,защото ако много щуреят някой инфаркт може да ги покосиТези не скандират "мафия",защото по тяхно време НЕ Е ИМАЛО ЧОВЕЧЕСТВО па камо ли МафияТези не Окупират дълго улиците ,защото без Гинко билобата немогат да се приберат по тъмноНа тези 30лв и пица им е много,АСПИРИН +ЧАЙ и едно малко ама малко преди стъмване да не заспят на митинга
337
32
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 години
Всеки ден ще така до кат не върнем ГЕРБ във властта. ТОВА Е ние си искаме ГЕРБ затова стачкуваме. САМО ГЕРБ долу БСП.
336
21
 
9
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Протестират хора без работа и бедняците. Все от нещо са недоволни.За такива само тояга докато им се строшат вратовете. Аз пари ще си имам даже и турско да стане ,но тези *** ще си останат бедни ***.Само гумени куршуми .елекрошок и шокови гранати за сганта.
335
4
 
9
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До ha ha Още по жалкото е че гнева на тези хора пак ще бъде употребен за тясно-партийни цели. И на мен ми е писнало от стари муцуни в политиката, но крайния резултат от всичко това ще бъде завръщането на още стари муцуни в НС и политиката и властта - Гоце, Костов, ПедиЯне, Кунева и антуражите им в момента се облизват като коте край судужук.... А самите протести стават все по-малобройни и все по-провокативни.
334
10
 
17
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Веселите интелигенти се разкриха.Какво в изстъпленията и заплахите им е весело и интелигентно.Досега освен обиди, закани и безнравствена употреба на деца от родителите им, друго не виждаме.Що за вандалско поведение и некултурно поведение ни се демонстрира.Нима рефренът обичам да мразим е израз на симпатично протестиране.Как може една Институция да взема страна в конфликта.А отношението на БТВ и Нова, просто е жалко.Опитът за девалвация на понятието гражданско общество е отвратителен.Жалко за всички нас
333
8
 
16
 
! Отговори
kofe преди 10 години
Защо полицията върши работата на НСО? Лъжи и страх страх и лъжи така наречените медии, които се оплакваха в Брюксел, че нямат свобода на словото, но имаха свободата да им плащат пътните и разноските до белгийската столица разни соросови разклонения днес го играят твърдо за бившия премиер Бойко Борисов и връщането му на власт!Пречи се на парламента, пречи се на депутатите да влязат да работят защо? Защото Бойко Борисов не ходел в Народното събрание?!Защото избраните с нашите пари депутати от ГЕРБ не ходят на работа?! А въпреки че не ходят на работа получават субсидиите си и заплатки
332
2
 
10
 
! Отговори
НФСБ терористи преди 10 години
Всеки има право да протестира. Може да се оправдае едно шествие, което блокира улиците, но неможе да се оправдае нахлуване в сградата на държавна институция и блокиране на работата и. Това е грубо нарушение на законите в държавата. Олрганизация или партия, която органицзира подобно нахлуване, трябва задължително да бъде обявена извън закона. Такава се явява НФСБ - гр. Бургас. Парламентът трябва да я обяви извън закона, също и нейните членове. Те нахлуха в областно управление гр. Варна.
331
3
 
15
 
! Отговори
тропчо 564 преди 10 години
Разбирам, че оттук-насетне всяка партия, която не е успяла да влезе в парламента, има пълното морално право да тропа по масата и да иска предсрочни избори. Ако пак не успее да влезе, пак ще тропа и пак ще иска предсоречен вот и така до безкрай. Ами че ако след предсрочните избори Светльо Витков, примерно, не успее да влезе в Народното събрание, и него ли трябва да обгрижваме, да го дундуркаме, да му съчувстваме и да плачем за непредставените му в парламента избиратели?Извинете, това вече не е демокрация, а някаква перверзия. Въпросните пет партии, вместо да се засрамят заради изборния си п