193 000 българи стягат куфарите за навън

Болшинството не работят по специалността си, едва 0.5% разчитат на помощи
Обновена: 5 юли 2013 19:32 | 5 юли 2013 19:25, Веселина Йорданова
227
193 000 българи стягат куфарите за навън
Снимка: архив, Ройтерс

Около 5% е трайният миграционен потенциал от България към европейските страни в следващите няколко години, сочи национално проучване на АФИС по поръчка на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Това са 193 000 българи, показват данните от изследването, проведено между 31 май и 16 юни сред граждани между 15 и 55 години.

Най-силният мотив за такова решение е намирането на работа или получаването на по-високи доходи с професията, която практикуват у нас. Желаещите да работят „каква да е работа“ са 54%, а 24% искат да са заети според притежаваната от тях квалификация. При вторите обаче намеренията да емигрират са по-твърди. Те по-често очакват да започнат работа веднага – 33 на сто, или до няколко седмици – 43 на сто, в сравнение с хората, които търсят всякаква работа.

13% от желаещите да емигрират смятат да получат образование. В подкрепа на тези данни заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева съобщи, че заверените документи за продължаване на образование в чужбина от началото на тази година до 2 юли са 11 197. За миналата година са заверени  23 384 документа, което показва устойчива тенденция. Става дума за образователни документи за средно и за висше образование, което означава потвърждаване на данните за допълнителна квалификация  и следващи образователни и научни степени. Друга трайна тенденция, за съжаление, е по отношение на неавтентични документи, които засича системата, уточни заместник-министърът на образованието.

4% отиват зад граница с цел туризъм и развлечения, а целта на 2.2% е събиране на семейството или сключване на брак. Едва 0.5% или пренебрежимо малък процент смятат да емигрират, за да получават социални помощи, каза Чавдар Найденов от АФИС. От българите с минал емигрантски опит едва 6% са получавали социални помощи или придобивки от приемащата страна.

Болшинството от емигрантите работят нещо, което не са завършили. Едва 16% са тези, които са заети според придобитите образование и квалификация.

Променят се най-популярните дестинации в сравнение с времето преди кризата. Сега това са Германия и Великобритания, които изместват Испания, Гърция и Италия заради намаляващите доходи и недостига на работни места в тези страни.

Все повече българи се стремят да работят легално в чужбина - 64% планират да работят с трудов договор. Едва 9 на сто имат готовност през цялото време да работят нелегално.

В сравнение с други източноевропейски страни, сериозен възпиращ фактор за емиграция на българите се оказва фактът, че масово притежават собствено жилище. Затова по-често такава възможност обмислят сериозно живеещите под наем или при роднини. По-склонни към емиграция са българите, които нямат деца или които имат четири и повече, по икономически причини.

54 на сто биха емигрирали за повече от година, а 40% - за по-кратък период. Всеки четвърти смята да замине да работи сезонна работа. 34% очакват заплатата им да е сравнима с това, което биха получавали у нас, ако имаше свободно работно място, а около 20% очакват средноевропейски доходи.

Анализаторите отчитат обаче отчуждение между емигрантите ни в чужбина. Близо 15% нямат намерение да се свързват с вече емигрирали българи в съответната страна, а над 20% се колебаят. Само 5% се надяват на финансова подкрепа от наши сънародници зад граница, а 12 на сто – на помощ за намиране на работа.

Според заместник-председателя на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев българите тръгват разединени, а не се разединяват навън. В страните, в които има български общности, поддържаме връзка с повече от 800 структури като клубове, библиотеки, дружества, а съботно-неделните училища са над 120, аргументира се той.

Половината потенциални емигранти посочват владеене на английски език от базово до високо ниво. При останалите езици този процент е доста по-нисък, например 15% за немски език, каза Стефан Георгиев от АФИС.

Отчита се и отстъпление от базови ценности. Ако през 2008 година три четвърти са декларирали, че няма по-важно от родината и родното място, сега делът им е около половината.

Според проучването 54% от българите имат роднина или близък зад граница, тоест броят на българите в чужбина се оценява на 23% спрямо пълнолетното население. Около 16% спрямо пълнолетните в страната са запазили българско гражданство – като единствено или като второ.

„Емиграцията от България е полезна за приемащата страна и е проблем за нашата държава, защото емигрантите участват в създаването на продукт там“, изтъкна евродепутатът Ивайло Калфин. Той напомни, че от 1 януари догодина всички ограничения за работа на български граждани в страните от ЕС отпадат. Затова по думите му държавата трябва да създава условия, особено за младите хора, които са по-склонни към емиграция, да остават у нас.

Бившият посланик в Лондон Любомир Кючуков каза, че висококвалифицираните специалисти, които учат много тесни специалности, е трудно да се върнат у нас, защото не могат да намерят реализация. Той даде пример с ядрената физика, като заяви, че най-добрите отиват да работят в ЦЕРН.

Квалифицираните българи са заети на Острова в сферата на финансите и финансовия мениджмънт, в инженерни професии, не на последно място в хуманитарни професии и в изкуствата.

Според Кючуков през последните години за Великобритания нараства количествено неквалифицираната или по-слабо квалифицираната миграция. Тя е основно в две сфери – строителство и услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za povecheto hora, prichinata sa dohodite, tova e, kakto i da tarsite pod vola tele. Ako min. e 600E, 90% ot imigrantite nqma da sa emigranti
194
0
 
11
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
в цивилизования света няма понятие "беден работещ", но в БГ това е факт. Живота ти минава между аванс а и заплатата, на края на месеца вече едва свързваш двата края.Хората на ниски и средни позиции не са в изгодно положение, тези които да по върхове или чужденци на ръководни длъжности в България, могат да кажат, че България е супер място за живот, но когато си от другата страна какво да правиш.
193
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
az se mahnah otdavna ot bg. ne moga da si pileja jivota dokato 4akam durjavata da se opravi !! taka 4e ako imate malko akul i mislite za budeshteto na dezata si trjabva da se izselite ot MUTROLANDIA ! bulgaria nikoga njama da se opravi !
192
0
 
12
 
! Отговори
Българин на запад преди 10 години
Работих във финансови институции в България, където последно получавах близо 1600 лв чисто. Заминах и завърших магистратура на пълна стипендия в Швейцария и скоро намерих работа в голяма международна компания по специалността. Сега получавам над 5000 франка месечно. 2000 отиват за наем и сметки на 2-стаен апартамент с останалите мога да правя каквото искам. Отношението е доста по-добро, хората са по-положителни, за качеството на живот не може и да са коментира... Всеки сам си прави обаче избора.
191
0
 
7
 
! Отговори
Holandiq преди 10 години
Samo da kaja che sled Dekemvri taq godina razre6itelnite za Bulgari i Romanci za holandiq padat....
190
5
 
9
 
! Отговори
до 204 преди 10 години
Разбира се, че патриотизмът е глупост и безмислица, седя и се чудя защо почитаме *** и несретници като Левски, Ботев и Бенковски, а не *** като теб, на които все някой друг е виновен, че уменията не се припокриват с желанията им! Разбира се, че и тези 193000 ще са интелигентни като теб, дървени философи, които разбират от всичко, а всъщност не умеят нищо! Ще мият чинии в добрия случай, в лошият ще мият спаружени *** и ще псуват България и българите в български форуми!
189
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз живея в Лондон от почти три години.Единствено съжелявам че не отидох по рано.Не работя в строителството и не мия чинии за информация.Единственно за момента не мога да си позволя да си купя къща, но и това ще стане.
188
3
 
10
 
! Отговори
42908 до 162емигрант преди 10 години
Приятелю, ти си типичен пример за това, че моите думи са истина. Робската психика ще те преследва навсякъде, тя винаги ще е удобно оправдание пред собствената ти съвест. Живял съм две години в Лондон. Като инженер изкарвах петцифрена сума месечно, но не всичко в този живот е пари. Носталгията и чудесния климат в България не ги заменям за нищо - в момента изкарвам по около 2000 месечно, имам собствен апартамент и автомобил, средна класа човек съм. Какво, което ти имаш, не мога да си позволя?
187
2
 
5
 
! Отговори
honestly преди 10 години
айде, айде, откога са ги застягали, пък като гледам държавата още не се е изпразнила...
186
6
 
10
 
! Отговори
историка преди 10 години
младежи и девойки не се стягайте куфарите а се стегнете и изхвъргете бокпука от парламента,
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе нема угодия за българина ни тук, ни там. кой къде иска да ходи.Всички българи сме завършили най-малко философския факултет на софийския университет. Комунистите не били комунисти, демократите не били демократи. царя бил комарджия, бе аре бе, сега Илиана Раева щяла да ни учи на демокрация. Аз лично отивам за пеперуди, а който иска да отива на Терминал 2.
184
1
 
5
 
! Отговори
Стоян до т /202-ри/ преди 10 години
Ти май с мен спориш? Няма да стане - на диаметрално различни позиции сме. Освен това аз имам несравнено по-голям житейски опит и знания от теб. Живял съм, учил съм, работил съм години в различни страни. Не си научил българския - туй запетайки, пълен член явно и е по силите ти. Може пък да научиш английски или немски. Препоръчвам ти да научиш мандарински китайски, макар че може да ти стигне пиджин. Това, че искаш да бягаш си е твой проблем. Не ми харесва паниката, която сееш! От мен - толкова...
183
0
 
7
 
! Отговори
не емигрант преди 10 години
Аз съм българин, който работи чужбина. След продължителни опити, не намерих подходяща работа в Бг, тука си имам работа, осигуровки и т.н. От тук до нас в Бг само 200 км. не са магистрала /в Бг естественно/. Колата ми е бърза и за 10-тина часа съм в къщи. Защо ми е да се наричам емигрант?
182
6
 
11
 
! Отговори
до т преди 10 години
Много добре казано! Патриотизмът е глупост и безмислица, поредният опиат за масите редом с църквата и преработените храни. Вземам си хубавата заплата тук и хич не ме е еня за Бг. Където и да сме по света, пак си оставаме българи. Тези 193 000 навярно са онази част от хората наричани интелектуалци! В Бг навярно ще остане онази глуповата част от масите, която се вълнува само от това да има едене и пиенйе на масата, накратко наричани "простолюдие", ипенсионери. Българин да се наричам...не, THANKS
181
3
 
7
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 10 години
И защо трябва да се увеличават детските надбавки от моите данъци за да заминат в чужбина и да ми се исмеят. Никакви детски надбавки. Маината им да си отглеждат сами .........
180
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Куфарите са стегнати без значение кой ще е на власт. На всички вече им знаем номерата.
179
2
 
9
 
! Отговори
т преди 10 години
Момчета и момичета няма вече такава държава БЪЛГАРИЯ .Сегашното мафиотско обединение или дружество няма нищо общо със БЪЛГАРСКИЯТ народ нито със нашите ценности нито със нашите мечти . Останахме само ние последните Българи ако останете ще ви изморят няма да можете да създадете семеиства нито дечица нито нищо ,такава е конюктурата вие трябава да сте и роби ,роби във собствената си страна. БЯГАИТЕ И СПАСЕТЕ РОДА НИ. Българи ще си бъдете вие и децата ви навсякъде по света
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сорос разбира как да си играе играта. Не е луд ядящия баницата. Освен това на село не преподават как се управлява "хедж" фонд. А, че тез нам колко си хиляди ще идат зян е повече от ясно. Така работи схемата и тя не се променя лесно. Както британците имат един лаф, няма развитие без болка. Но "и"стори(я)та/о се пише за наивниците, защото "те" така искат.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е друуууууг, капиш???Number of media stations which warned of the 1929 crash? 0Number of media stations which warned of the crash in Weimar Germany? 0Number of media stations which warned of the Soviet Union collapse? 0bankruptcy in Iceland? 0crash in Greece? 0crash in Cypress? 0Number of media stations which warned of the 2008 crash? 0See a pattern here? It's called "Normalcy Bias" Global Depression worse than 1930's is coming, and nothing anyone is doing will stop it.
176
2
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
На всички летища, че и на някои автогари разстилат червени килими за 193000 висококачествени българи. Някъде подготвят и почетни роти. С оркестри. Я, момченца и момиченца си опичайте акъла! Стойте си в България! В България, а не в "тази страна "! Наистина медиите прегракнаха до ви карат да бягате от нея. Пипалата на Сорос и подобните му душат, мачкат българщината. Знаете ли колко земя са изкупили израиловите семки от стари, бедни българи? Ние, които останем, ще бъдем следващите палестинци. А?