Предсрочни избори сега? Глупост!

Компромисът - време за спешни неща и вот догодина, смятат анализатори
Обновена: 16 юли 2013 12:13 | 16 юли 2013 10:45, Веселина Йорданова
135
Предсрочни избори сега? Глупост!
Протестите продължават повече от месец. Снимка: архив, Булфото

Предсрочни избори сега са глупост, но оставка на Пламен Орешарски трябва да има – дали есента, зимата или догодина, смята математикът проф. Михаил Константинов. По думите му създалата се непримиримост между протестиращи и управляващи налага и двете страни да отстъпят по малко. Когато има две големи сили в парламента, които сами не могат да управляват, а малките „ги дърпат за опашките”, се прави голяма коалиция по подобие на модела в Германия, коментира математикът пред bTV.

Според него вариант с общо управление на ГЕРБ и БСП би сработил, ако лидерите им имат „малко акъл” и ако пренебрегнат ината си. Константинов обясни, че със 181 депутати общо те могат да променят Конституцията, да си разделят министерства и комисии, за да се контролират, но да имат и разписан график, който да ги доведе до избори догодина заедно с евровота.

Той изтъкна и лични позитиви за двамата лидери от подобни действия – Сергей Станишев да стане постоянен председател на ПЕС, а Бойко Борисов да спечели президентски избори след няколко години.

„Не може да изкараме зимата по този начин. Скоро ще се сбием, което е абсолютна дивотия. Нещата могат да ескалират по много причини. Хора гладуват. Ако стане нещо, това качва протеста на друго ниво – едно е да се вика „Оставка”, друго – „Убийци”, допълни проф. Константинов.

Социологът Юлий Павлов обаче прогнозира, че подобна коалиция би била приета като „тържество на олигархията”. Той очерта силна конфронтация в обществото, която не е само между лидерите, но и срещу избирателите.

„Има разлика между това, което искат протестиращите, и това, което иска обществото. Протестиращите искат избори веднага, обществото не ги иска. Протестиращите не са обществото”, каза Павлов.

И двамата обаче се съгласиха, че компромисното е да се сложи някакъв хоризонт, тъй като има спешни неща за вършене, да се работи до март-април и след това да има парламентарни избори с европейските. Константинов припомни конституционното право, че избори в кратък срок се правят само когато няма съставено правителство. Такава е и практиката в Европа, допълни Павлов.

Анализаторите коментираха още, че е възможно в някакъв момент голяма част от кабинета „Орешарски” да бъде подменен, което също е някакъв вид решение. Парламентът и според двамата трябва да продължи да работи до пролетта на следващата година.

Проф. Константинов очерта и геополитическата рамка на ситуацията. По думите му в Близкия изток предстои „зверска война” и НАТО трябва да подсигури южния си фланг. „Турция е дестабилизирана, Гърция, ако не получава помощи, умира. Ако дестабилизираме и България – Западът остава без логистика. Трябва здрав тил. Военните стретези на Запада искат да стабилизират фланга. Геополитиката е основата на всичко”, каза математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До Гюро Михайлов първиМалко е
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гея, бея и злодея отиват в мавзолея.
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По въпроса за произхода на българите, прочетете съчинения на проф.*** Ценов, видно наше светило между двете световни воини, който убедително доказва, че ние българите сме коренно население на Балканите, наричано в древността траки, а части от нашия народса живели на различни континенти в древността.
99
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Занимателни упражнения по геополитика на самодоволни прорицатели ;-)Убедени че знаят добре какво искат българските граждани! Как успяха неусетно да противопоставят общество на протестиращи. Хубава хватка но твърде плоска.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иде виденов ден!
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На революция братя!
96
3
 
5
 
! Отговори
обществото-непукисти преди 10 години
какво общество? Това са хора на които не им пука кой ще ги управлява! Протестиращите са цветът на нацията!
95
9
 
8
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Кабинетът работи върху разширяване на системата за енергийно подпомагане.Предстои дебат за увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври, както и връщане на швейцарското правило при осъвременяване на пенсиите от догодина.Малко ли е това?
94
1
 
2
 
! Отговори
Аятолах преди 10 години
дъртанян:НИЩО ,ЧЕ ИРАНСКИЯ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ СПОКОЙНО СТИГАТ ДО БЪЛГАРИЯ,ВАЖЕН Е ИЗРЕЛ Гледай тиииии ? За това ли вчера в градината с доматите намерих 2 Ирански балистични ракети ? Бяха се заболи точно до колците !--------------------------------------------------------------Почнахме ги! Ти не знаеш ли, че родината на домата е Америка. Всички домати на кетчуп!!!
93
3
 
8
 
! Отговори
кума Лиса преди 10 години
ПРАВ Е НАБЛЮДАВАЩ! АТАКА ПОДКРЕПЯШЕ И ГЕРБ. ФАКТ! КЪДЕ, ОБАЧЕ, Е РАЗЛИКАТА? АМИ ВЪВ ВСИЧКО! ТОГАВА ВОЛЕН НЕ ХОДЕШЕ С ПИСТОЛЕТ И ПАЛКА, НЕ СМЕЕШЕ ДУМА ДА ОБЕЛИ ЗА ВЛИЗАНЕ ВЪВ ВЛАСТТА, АКО БОРИСОВ МУ БЕШЕ ПЛАТИЛ ЗА ПОДКРЕПАТА, ДОСЕГА ЩЯХМЕ И КОМИСИЯ ПО ТОЗИ ВЪПРОС ДА ИМАМЕ! НЕЩО ПОВЕЧЕ - БИВШИЯТ ПРЕМИЕР НАЗНАЧИ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ХОРА НА ДСБ, НЕ НА АТАКА!! СИДЕРОВ ГО НЯМАШЕ НИКАКЪВ! КАКВО СТАНА СЕГА И ЧИЯ РАБОТА ВЪРШИ ТОВА ДРЕБНО ЧОВЕЧЕ?
92
3
 
1
 
! Отговори
ZA TOVA преди 10 години
До antiESAZ TI KAZVAM-ISKAME MORAL W POLITIKATA I NOVI LIGOTIMNI IZBORI PO ÈSTEN NACHIN!HORATA KAZVAT QSNO,NO SE PRAVITE,CHE NE RAZBIRATE!
91
8
 
12
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
До следващата година това правителство ще ни донесе най-малкото 10 милиарда дълг, а след още 3 ще набъбнат на 100 милиарда дълг!
90
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
До Анонимен (110)"...Не мога да разбера, защо всеки който се обяви против парламента и правителството, го свързват с герб. ..."Защото няма как правителството или тройната завера зад него да убедят народа, че стават, и единствената печеливша стратегия е да пуснат лай*ометите към ГЕРБ, като тяхна алтернатива. Това в най-голяма сила важи за Болен Лидеров, който шета с взвода си единствено за лично отмъщение на Бойко (като излъгана ***) и Валери Симеонов, който му отряза бастиона Бургас
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОЯВИ СЕ ТЕМА СВЪРЗАНА С ИРАН И ИЗПЪЛЗЯХА *** ВПРОЧЕМ ТЕ ВИНАГИ СА ТУК ,ТЕ СА СЪЩИТЕ ДЕТО НА ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ ДА МИСЛИ И НЕ Е СЪГЛАСЕН С ТЯХНАТА ПОЗИЦИЯ МУ ЛЕПЯТ ЕТИКЕТА ,ЧЕ Е (КОМУНИСТ), НИЩО ,ЧЕ КОМУНИЗМА Е ЕВРЕЙСКО ДЕЛО ОТ САМОТО НАЧАЛО, ТЕ СА И СЪЩИТЕ КОИТО СЕ ЗАПЕНВАТ ЩОМ ЧУЯТ ИМЕТО НА СИДЕРОВ И АТАКА , ТЕ СА ПРОСТО *** ,КОИТО СЕ САМООПРЕДЕЛИХА ЗА (ИЗБРАНИ )И ЕДИНСТВЕНОТ ДЕТО МОГАТ Е ДА ИСМУКВАТ БЛАГАТА НА ЧУЖДИТЕ НАРОДИ,ТЕ СА ЗЛОТО НА СВЕТА.
88
0
 
11
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До дъртанянНямам намерение да те преценям.Стига ми да ти чета коментарите.Дървен философ. Стигна чак до траките, за да изтъкнеш някакви познания, а накрая, отново нищо не казваш.Остани си със здраве.
87
4
 
12
 
! Отговори
antiES преди 10 години
до сега нито един протестиращ не съм чул да каже смислено ,не против какво ,а за какво се бори и протестира и нищо смислено не предлагат,само клатят държавата ей така за купона.
86
0
 
5
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Който слуша папка!!Който изпълнява и промива мозъците на хората най-много папка!!Да живее свободата на медиите!! Да живее ТиквизмЪТ?? Раздадените суми на медиите са на стойност 66 милиона лева, разпределени чрез няколко министерства земеделското, социалното, финансовото, на екологията, на регионалното развитие и на икономиката.Най-много пари са получили bTV Media Group (над 5,52 млн.) и Нова броудкастинг груп (над 5,8 млн.) - собственик на Нова телевизия. ТВ7 и ВВТ (сега News7) са получили съо
85
3
 
2
 
! Отговори
Тотмес.. преди 10 години
Наскоро самия премиер на исрал Натаняху призна ,че Иран имат най малко около 30 ядрени боини глави,така ,че да им са честити на кръвопийците ционисти и дано по скоро се изнижим от потъващата лодка на ционизма управлявана от сатанинските управници на измислените (държави) сащ и исрал....
84
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера, защо всеки който се обяви против парламента и правителството, го свързват с герб. Не съм глазувал за герб, не мисля и да гласувам. Но когато те правят на *** и те лъжат съзнателно, а после ти казват ама ние повече няма да правим така, не го приемам. Затова те трябва да си отидат. Този парламент и това правителство имат една огромна заслуга към българския народ. А тя е, че с цинизма и наглостта си родиха гражданското общество.
83
5
 
7
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Избори за Велико Народно Събрание във възможно най- кратки разумни срокове!