Почина проф. Евгений Николов

Той беше главен научен секретар на БАН
21
Почина проф. Евгений Николов
Снимка: БАН

Българската академия на науките съобщи, че днес е починал проф. Евгений Николов (р. 05.11.1953) – главен научен секретар на Академията, един от световноизвестните учени в областта на компютърната вирусология и информационна сигурност.

В едни от най-трудните за БАН години той беше заместник-председател на БАН (2008 – 2012), а в периода 03.09 – 02.12.2012 г. изпълняваше функциите на председател на БАН.

Проф. Николов е инженер по радиоелектроника и електронна техника, магистър по микроелектроника, доктор по компютърно инженерство, специалност „Оптимизационни изследвания за RGV терминали“ и доктор на математическите науки, специалност „Информационна сигурност на компютърни защитни системи“.

Проф. Николов е чел лекции по основни учебни дисциплини в СУ „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Нов български университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Бургаски свободен университет, Стопанската академия в Свищов и Академията на МВР.
 
Проф. Николов беше национален представител в Програмен комитет „Сигурност” на Седма рамкова програма на Европейската комисия, председател на Проблемен съвет „Сигурност” към УС на БАН, член и зам.-председател на Специализирания научен съвет по информатика и математическо моделиране към ВАК. Той беше член на редакционната колегия и рецензент на научното „Списание по информатика – Сердика”, член на междуведомствени комисии към Министерския съвет за организация, управление и координиране на дейности в областта на информационните и комуникационните технологии, както и за създаване на различни програмни документи като „Национална стратегия за киберсигурност”. Участвал е в работата на експертни групи към Националната агенция за оценяване и акредитация при МОМН, на катедрени, факултетни, научни и академични съвети в различни висши училища.

Автор е над 150 научни труда в авторитетни български и международни специализирани издания.

С неговата кончина БАН загуби един от своите най-достойни ръководители и изтъкнати учени, изтъкват от Академията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
М преди 10 години
На най-прекрасния Човек и Учен - благодаря и сбогом, приятелю! Почивай в мир! Битката между разума и безумието е вечна...Съболезнования на семейството!
19
0
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Отиде си един уникален преподавател/професионалист и широко скроен човек. Цял живот ще помня лекциите му и професионалните съвети, които е споделял с всички студенти. Със сигурност е вдъхновил доста хора да се занимават с наука. Лека му пръст :(
18
0
 
3
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Още не мода да повярвам...Бог да го прости!
17
0
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
А стига бе, не може да е истина! И той ли си замина без време...А какъв човек беше само!Как карате бе, ***! На малкия му пръст не можете да му се качите на Евгений..
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Църковен празник е днес. Света Марина. Святите хора умират на такива дни. За съжаление днес загубих и друг добър човек, също толкова млад.Почивай в мир Герганче. Никога нямя да те забравя! Бог да прости и професора, Светлина по пътя и на двама ви!
15
0
 
6
 
! Отговори
blackcat преди 10 години
Долар, може ли да замълчиш когато не знаеш за кого говориш, pls!няма човек, който да го е познавал и да не е бил респектиран от него. колкото и клиширано да звучи, беше изключителен човек и учен. поклон!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Светла му памет! За съжаление, в неговата кола, при същия удар, загина и негов американски гост! Няма ли кой да озапти джигитите?!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Човекът ДоларТи не си натрупал долари, а грамада от неизтриваема глупост, и много, много мръсотия, фекалии и гной, в които се въргаляш като ***. Личи, без лекар, че много скоро няма да те има. Ще се очисти Земята от един ***. Седнал да се хвали с някакви си пари, които я ги има, я ги няма. А не знае кое и колко е числото Пи и колко е земното притегляне. Дори не знае, колко планети има Слънчевата система. Добиче, което седнало да се мери с професора, вечна му памет. Нещастен мародер.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При автомобилни катастрофи са загинали не един или двама видни наши личности: 1. Сенсей Георги Иванов - IV дан по АЙКИДО - загива при среща с ТИР в мъгла. Положил основите на АЙКИДО в България. 2. Един от седемте големи екстрасенси на България - Илко Казанджиев - При автомобилна катастрофа на завой близо до Бачковския манастир. Виновен за катастрофата е употребил алкохол сервитъор шофирал автомобила врязал се в автомобила на Илко Казанджиев. 3. Сега проф. Евгени НиколовДОКОГА?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тази катастрофа става ясно едно - време е да се утежнят наказанията за нарушение на правилата за движение. Обществената опасност на тези деяния за нашата страна е много по-голяма предвид отрицателния естествен прираст и предвид това, че по пътищата страната ни губи повече хора отколкото жертвите във военен конфликт - без да се намираме в състояние на война. ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНО Е ДА СЕ ШОФИРА НЕРАЗУМНО.
10
0
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Бог да го прости и вечна му памет!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
отиде си един от малкото големи ХОРА. Бе скромен, интилигетен, човек винаги можеше да сеобърен към него по всякакъв въпрос и да получи отговор. полагаше усилия да реформира Академията. не бе и чак толкова възрастен, нито боледуваше. Всичик го обичаха. Умря след сблъсък в Тир, след като друг водач е тръгнал да го изпреварва на пътя и предизвикал верижна катастрофа на 4 коли... Почивай в мир, професоре.
8
0
 
5
 
! Отговори
Охо-бохо преди 10 години
До Човекът ДоларТова "пичели" как се чете и пише - "печели" или "пиче ли"? Ако е второто за твоето ли става дума?
7
0
 
4
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До Човекът ДоларИма *** които имат качества да се изказват не на място. Ти си един от най качествените
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина много рано! Колата му беше ударена от "засечен" ТИР при Кресна! Тези шофьори съвсем побесняха!
5
33
 
3
 
! Отговори
Човекът Долар преди 10 години
Аз работя на Wall Street и благодарение на личностните си качества съм натрупал много повече капитал от тази бедна, академична душица, която никога не е виждала как се търгува и пичели. на такива им викаме книжни плъхове.Sent from my iOffice
4
0
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Светъл ум,Бог да го прости,а беше в разцвета на творческите си възможности.
3
0
 
22
 
! Отговори
еи преди 10 години
много рано бе човече.....
2
0
 
29
 
! Отговори
Румяна преди 10 години
Евгений, прощавай! Светла ти памет!
1
0
 
28
 
! Отговори
Българче преди 10 години
Мир на праха му!Той наистина беше Учен и Човек!