"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта"

Преглед на печата на 27.07.2013
Обновена: 27 юли 2013 15:52 | 27 юли 2013 09:10,
40
"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта"
Константин Пенчев. Снимка: архив Булфото

"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта",заявява в интервю за "24 часа" Константин Пенчев, национален омбудсман. Според него правителството трябва да е активното, да подаде ръка на протестиращите граждани, да започне диалог с тях. При желание диалог може да се постигне много лесно. Пред медиите различни участници в протеста обясняват своите гледни точки. По същия начин може представители на протеста да заявят своето намерение и своята подадена ръка и да се получи диалог - в началото макар и косвен, който по-късно да прерасне в пряк.

"Тъй като по конституция и по закон съм не само национален омбудсман, но и медиатор, готов съм да поема тази отговорна задача и да направя връзката. Не ме е страх, ако съм натоварен с послание, да отида на площада и да го кажа на хората", ангажира се Пенчев. В интервю за "Стандарт" омбудсманът посочва: Без мостове ще сме в постоянен протест. Аз съм песимист, че в един момент ще бъде невъзможен какъвто и да било диалог.

"Народът погва "Хизбула" по студени следи", коментира "Сега". След година разследване България помоли гражданите да й дадат информация за атентаторите от Сарафово. Преди това отправи подобни молби към съюзнически и приятелски държави. Три правителства (включително служебното) не успяха да разкрият престъпниците, но бившият шеф на МВР Цветан Цветанов направи "обосновано предположение", че принадлежат на "Хизбула", което бе подкрепено и от неговите наследници. На 22 юли то послужи като основание на Съвета на ЕС по външна политика да обяви ливанската групировка за полутерористична, като включи военното й крило в черния списък, а политическото крило остави в белия.

Решението бе дадено за публикуване в "Официален вестник" на ЕС на 25 юли, т.е. в деня, когато започна общонародната хайка за ливански терористи в България. Евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин коментира по следния начин решението на Съвета на ЕС: "Вярвам, че външните министри на ЕС, които единодушно взеха решението, имат достатъчно основания за него.

Българските аргументи за връзка с атентата в Сарафово и "Хизбула" не са единственият мотив за него и в този смисъл България не е пряко застрашена". Съветът на ЕС обаче не публикува никакви мотиви и остави на анализаторите да гадаят какви са. Играта в Близкия изток е прекалено голяма за нашите възможности да носим последствията й, посочва авторът.

"Студен политически душ за икономиката", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Тя предупреждава, че ако политическата нестабилност продължи, пораженията могат да бъдат пагубни. Основният потърпевш от такива кризи са големите и по-дългосрочни инвестиционни проекти, за чието изпълнение е необходима предвидима среда. България разчита основно на притока на чужд капитал, за да расте икономиката с високи темпове. В момента, в който секне, страната ще бъде обречена на нисък растеж и дългосрочен абонамент за позицията "най-изостанала в ЕС". При един дългосрочен негативен сценарий най-вероятно и кредитният рейтинг ще пострада, което ще повиши пазарните лихви по заемите за правителството. Колкото по-бързо се резреши сегашната патова ситуация, толкова и щетите върху икономиката ще бъдат ограничени до минимум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кашчей Безсмъртни
25
3
 
1
 
! Отговори
Перо преди 10 години
Няма за какво да се страхуваш. Там са добре дошли министрите на Тиквата /Лиляна Павлова например никой нищо не й каза/, Костов, Кунева, всички разроени СДС-та, хората на Росен, Цветелина, Огнян и Иво - грешка е да се твърди, че са олигарси. Това се е политически протест пар ексаланс - тип "стани да седна".
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NA TOZI KOMUNISTI4ESKI TALASAM MU PODADOH SIGNAL ZA KORUPCIA V EDNA TAPANARSKA DARJAVNA ADMINISTRACIA NARI4A6TA SE D-A- I VMESTO DA SE NAMESI KATO PRAVIST I OMBUSMAN MI OTGOVORI 4E NQMALO TAKOVA NE6TO . SLED DALGI SADEBNI BITKI SPE4ELIH DELO SRE6TU TEZI DARJAVNI REKETIORI . A TAZI *** KOMUNISTI4ESKA DORI NE SI NAPRAVI TRUDA DA SABUDI PROKURATURA , ZAKONODATELI . ABE TOI E SLOJEN NA TOZI POST OT KOMUNISTITE NARODEN GLAS DA BADE NAVREME ZAGLU6EN I POTU6EN
23
7
 
7
 
! Отговори
ДО Ваньо Иванов преди 10 години
Интересно къде е бил К,Пенчев преди 10 ти -със СИГУРНОСТ не е бил в затвора ,като дисидент ИЛИ ПРОСТО СИ Е БИЛ ЧЛЕН на БКП то "ЧЕСТНО"градящ кариера ,,,, !!!!ТОЧНО ЗА такива ,като него, Георги МАРКОВ казваше ,че" билетчето им печели и от двете страни ,,," със всяка власт в съгласие ,а ЩО СЕ ОТНАСЯ до директната борба с престъпността не беше ли той И член НА ВИСШАТА МАГИСТРАТУРА,,,,!!!!! К Пенчев Е В БЕЛИЯ РЕЙС ,МЕТАФОРИЧНО КАЗАНО ,на онези ,които замеряхме с паветатата преди няколко дни,,
22
1
 
4
 
! Отговори
Ало преди 10 години
Алооо,фризьорките от Витошка,на всички следващи избори пак ще ви бием,защото ние сме НАРОДА!
21
6
 
4
 
! Отговори
moni преди 10 години
И тпй е същата кукла на конци като гругарката Олигарски! Както и ти си комунистка!
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми отиди! Само приказвате. И защо трябва посланието да е ОТ властта, а не КЪМ властта?
19
8
 
2
 
! Отговори
men преди 10 години
не трябва ли да ходиш при политиците с послание от народа бе онбаши омбосманино? турски мекерета скоро ще виснете по дърветата.
18
9
 
13
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
Константин Пенчев възможно да е бъдещият служебен или прогрмен премиер избори зимата ще има
17
6
 
11
 
! Отговори
alen.shakirov преди 10 години
Обменяйте си левовете във валута,че като 1995,6 година пак изгоряха,просто нямаха стойност,а от това спечелиха олигарсите и синовете,и дъщерите на висшия ешелон на на БКП,БСП. Другите го дух*хме.
16
11
 
17
 
! Отговори
Ваньо Иванов преди 10 години
До ВальоКонстантин Пенчев никога не е бил на пост, предполагащ директна борба с престъпници. Той е единственият достоен човек, отказал да бъде употребен и излязъл с отвращение от властта, когото бих допуснал край себе си на протеста.
15
8
 
15
 
! Отговори
Вальо преди 10 години
Не си спомням този ,въпреки ,че беше на най-ръководни постове в магистратурата да е водил някаква борба с големите престъпници или с корупцията ....освен да ГЪГНЕ , ДРУГО МАЙ НЕ ПОМНЯ ОТ НЕГО... !!!
14
8
 
14
 
! Отговори
Оставка и за този преди 10 години
МНООООООООГО "ЧЕСТЕН" БИЛ,,,,дрън- дрън ,ами къде беше този синковец 40 години ,ако не в съдебната система бре,,която е синоним накорупция ,!!!!ВЪН на ВСИЧКИ ТАКИВА ,КАТО НЕГО ОТ ВСИЧКИ ПОСТОВЕ,,,!!!!!
13
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
няма патова ситуация,има парламент,има правителство и има герп който е опозиция и никоя политическа сила,парламентарна и извънпарламентарна не иска коалиция с него,мнението на протестиращите следва да се вземе,с изключение на глупостите от рода,избори на всяка цена.ако сред комунистите и дпс има мъже трябва да ги видим а не да се крият зад Манолова.
12
8
 
14
 
! Отговори
Бг-СЪД.СИСТЕМА????? преди 10 години
Константин Пенчев е може би ,най-честният,,образован,културен,професионалист,ДЕМОКРАТ,В БЪЛГАРИЯ !Затова му ''ПРЕДЛОЖИХА'',от СЪД.СИСТЕМА ПОСТА---ОМБУДСМАН ,.............ЗА ДА НЕ ИМ ПРЕЧИ ,НА ДАЛАВЕРИТЕ ,В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА !ВСИЧКИ ДОКЛАДИ,НА ЕК ОТ ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ ,....ЗАПОЧВАТ ВИНАГИ С 1-ВА ТОЧКА:---СЛАБА СЪДЕБНА СИСТЕМА В Бг---ТОВА Е :ЧЕРВЕНАТА СЪД.СИСТЕМА ,НА 3-НАТА КОАЛИЦИЯ и КРАСЬО ЧЕРНИЯТ ,КОИТО ---24Г.ПРЕЧАТ НА ПРЕХОДА В Бг!МОЛЯ ЗА РАЗПУСКАНЕ НА СЪЩАТА ,ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ !
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиците от текущия състав на парламента никога няма да изпълнят исканията на народа. Хората искат много неща. Ето основните от тях: Закриване на етническата партия ДПС, намаляне броя на депутатите, ревизия на всичко, което беше приватизирано за 20 години, връщане на ЕРП-тата на държавата, повишение на жизнения стандарт и куп още други неща. Какъв диалог можем да имаме с ДПС ? Ние искаме да няма турци в парламента, искаме честни българи работещи за българската кауза, а не за турската!
10
19
 
22
 
! Отговори
за непросветените преди 10 години
Ако този човек реши да влезе в политиката, ще събере повече гласове от Герб и БСП заедно. Образовайте се малко кой е, преди да го коментирате. Не разбрах само защо той реши, че онези от протеста искат диалог.... не, те не виждат по-далеч от носа си, отричат всичко и всички, въпреки че не са компетентни да изказват мнение дори... Жалки самозабравили се пубери, дето са си решили че имат право да решават съдбата ми и на моите деца. Не мисля че те представляват народа и мен!
9
8
 
10
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ преди 10 години
Едно трябва да ви е ясно 4.7 милиона българи са теглили заем от 1000 до 25000 лева, ако изтеглите 1 милиард заем ще стане война
8
8
 
3
 
! Отговори
. преди 10 години
Еми айде ела де :)
7
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омбудсмана трябва да защитава нашите интереси пред тях ние трябва да го пратим при тях с послание Оставка и съд!