Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dqnkov si pie kafeto za 100 e i ne go ene za kuchetata
123
2
 
24
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Е, като се свършиха в БГ, защо не поканите специалсти може и от български произход от чужбина, всичко е въпрос на условия и пари...отговора на всички е ясен...ще не ви се плаща, затова. Защото искате хем да не плащате, някой да ви е на разположение 24 часа, да съвместява няколко длъжности и да е супер квалифициран. Е нямам ка да се случат тези неща.
122
2
 
35
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Няма проблем с квалифицираните кадри, има проблем със заблудени работодатели. Моя позната постоянно плюе, че не може да си намери качествени служители, мързеливи бил, само искали... тръбеше как дава висока заплата и никой не става, е препоръчах и мой близък, когото много добре и съм сигурна в него, отиде на интервю, тя го хареса много и започна да кълчи пръсти, че в момента не можела да даде такава заплата, може би по-нататък, работи се вечер до късно, и събота...е...това е масовия сценарии.
121
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сме от средно-младите и заминаваме! Дават макс. 2000 лв заплата - за човек на мениджърска позиция с 15 год. трудов стаж, че и повече. А скоро, като станем на по > 45 и такава няма да си намерим! Какво да чакаме! Такива, като дамата, даваща интервюто, които, за да те включат в short-list, който да представят на работодателя на уше ти казват, че могат да те уредят срещу 2-5 брутни заплати?! С голямо съжаление и болка за роднини и приятели, които оставяме тук, заминаваме!
120
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И липсата на работа , и лошото заплащане, и отношението на работодателя към работниците , но и липсата на държава, на регулации и истински безпристрастен контрол във всички сфери на живота в България прокужда способните българи и то не на гурбет,а да емигрират в по-добре уредена страна. Затова са протестите,а не защото този или онзи плаща да се протестира...И моите деца заминават, сърцето ми се къса, но светлината в тунела никаква я няма ! Протестирам срещу управлението, надявайки се на чудо...
119
2
 
17
 
! Отговори
ot Norge преди 10 години
До yurushTochno taka, v BG zaplatata mi beshe 500 euro, a tuk 5000 euro. Kato se vzeme v predvid visokia standart i skapotiata, to pak e 3 pati poveche. Ne sam v Norge zashtoto ne si obicham BG, a zshtoto ne mojahme da oceleem semeistvoto mi. Taka che mislete, vsichki.
118
1
 
18
 
! Отговори
ора преди 10 години
Аз се спасих. Положението е вече "кой, както може".
117
1
 
39
 
! Отговори
yurush преди 10 години
"Работодателите търсят хора с добра компетенция"... и за тази компетенция дават 500лв. заплата. Същите тези работодатели отказаха да влязат в тристранния съвет докато не се махне поправката "Янев" с която щеше да става ясно с колко забогатяват всяка година. 500 лв. заплата са много , но 500 лв на вечер за СПА в хотел с 5 звезди е супер кеф за работодателите.
116
2
 
22
 
! Отговори
Киро преди 10 години
До ot españaКак да вдигнат заплатите като ще им падне печалбата / къде си видял делба с шефа/
115
2
 
11
 
! Отговори
ot españa преди 10 години
vdignete zaplatite i shte se vurnem be neshtastnci
114
1
 
21
 
! Отговори
e преди 10 години
dnes.bg/obshtestvo/2013/08/07/lamborgini-po-vreme-na-chuma.195701това е достатъчно за да имам мотив да замина , и заминаваме вече взехме работни визи.
113
3
 
43
 
! Отговори
мангоджери преди 10 години
много ме хваща яд на такива глобални изказвания от хора, които въобще нямат представа за какво става реч. Г-жо, Вие от канцелярията пред компютъра освен да хрупате бисквитки, друго работили ли сте, работили ли сте за 400 лв, ходили ли сте в чужбина на гурбет? За какви диамнти и разгръщане на талант говорите, или май копирате статии от Западна Европа?
112
4
 
49
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Не ние ,те ще си заминат.Родината е една,навсякъде по света ще сме чужди.Дедите ни не са умирали за тази прекрасна земя хранила народа си хилядолетия наред,за да я подарим на чуждите-те това искат. Не сме учили,за да чистим тоалетните и се грижим за старците на други държави,оставяйки собствените си родители на произвола на съдбата. Каква е цената,която плати нашето поколение 40-50 годишните и струва ли си .Заради децата ни трябва да продължим и да си върнем България.
111
3
 
37
 
! Отговори
er преди 10 години
В Бг само си губим времето, аз така се докарах младите да не се замислят
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета, чета и добре, че съм седнал :-). Образ"у"ванието не е свещена крава, а форма на ИНВЕСТИЦИЯ. А всички инвестиции имат лошото качество да намаляват възвращаемоста си с течение на времето. А някой от тях са под вода още в зародиш ;-). Вие дори не вденахте защо ви дадох картинката по долу с кредитната задлъжнялост на "приватния" бизнес. Нищо, сметката по правило се плаща от ... Дано поне сте слушали лафа на Айнщайн за двете безкрайни неща ;-))). Хайде лек ви ден, на мен нош и умната!
109
1
 
67
 
! Отговори
antracit преди 10 години
Български работодател ха ха ха ха ха ....това е модерен чорбаджия и нищо повече. Със манталитета му със манията за бърз келипир. Никакви традиции, никакъв нюх към пазара, безпрецедентна неграмотност и безмерна пошлост. Бай *** в цялото му величие. За какво да си губя времето с такива "работодатели". Бачкане до скъсване, интриги, смешно заплащане. Да вървят по дяволите.
108
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БГ работодателите в по-голямата си част са с ниска пазарна култура, нисък образователен ценз и обща култура! Те забравят една основна азбучна истина за успешен бизнес, че трябва да плащат добре на хората които работят добре за компанията им! В чужбина картинката не е розова, но ако искаш да работиш добре и качествено ще получаваш и полагащото ти се възнаграждание за труда.
107
1
 
30
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
(Крети)Само да допълня отлепиш ли се от дъното на запад веднъж си бял човек , така стана с мен след като завърших полувише тук където съм, се отворихаа вртите . Сега ми е кеф да работя с хората , единствен Българин съм във Фирмата.
106
2
 
41
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Избягах на 21 сега съм на 34 заплатата ми е 2900э от тях плащам 1000э данъци но пак ми остава да си платя сметките и отида на почивка. Ако бях останал в БГ щях или да съм роб или мъртъв. Български работодател в 90% от случаите БОЖЕ ОПАЗИ
105
1
 
1
 
! Отговори
ас преди 10 години
до 63, не хирург имплантолог е,МАСТЕР ПО ИМПЛАНТОЛОГИЯ,ОРАЛЕН ХИРУРГ