Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
0
 
! Отговори
UK преди 10 години
До tt2XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXНие работим за себе си "там". С какво ще ми платиш услугата, след като получаваш, колкото да не умреш от глад?!
143
1
 
0
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
До 155С това "с *** къща не се измазва" много грешиш. С говежди *** се замазваха подовете на старите селски къщи! Лично съм ги събирал с пра-баба ми в една кофа по къра. Егати спомена! Като я гледам тази на снимката и от нея ще излезе добър материал.
142
1
 
1
 
! Отговори
Петя преди 10 години
До БЪЛГАРИН - ЕМИГРАНТНе разбрах какво искаш да кажеш с това, че никога не си работил. А за българите в чужбина-да, и аз съм страдала от това тук, в чужбина, вече 11-та година....
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 6ifotoЧе ние тук СЪС солидно образование и език си робуваме за 10-20 евро, фас и сандвич..
140
6
 
2
 
! Отговори
6ifoto преди 10 години
отивайте бре,там в чужбина е голям айляк и *** за вас. Без солидно образование и език,ще сте най-ниската *** и прослойка която робува за 10-20 евро на ден,и ще живеете за сандвич и подхвърлен фас цял живот в мизерия......отивайте.....
139
3
 
2
 
! Отговори
247 преди 10 години
Недейте така бе нали всички се пишете на големи родолюбци, патриоти,разбирачи и пишете с български букви, я си стойте в обичната родина, не ви трябва да ядете нашият хляб ...просто не ви е по-вкуса!
138
1
 
2
 
! Отговори
първолаче преди 10 години
До дъртанянГолям оптимист си ако си въобразяваш че с изкарване на един стаж ставаш компетентен и си "диаманта"на другарката Шишкова.*** да завършиш 2 месечен стаж да кажем за хурург за сърдечни операции.Пък оперирай близък от семейството.Разбира се никой няма да приеме на "стаж"(към 3 г.) без т.н."тапия" въпреки че твърдиш че"Това че имаш тапия не значи че можеш да караш колата"-може само с тапия както виждаш.Само при *** купуващи тапия +шофьорска книжкаъе вярно твърдението ти.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дъртанян:) Не съм те питал нищо, за да ми отговоряш. Дано въжето и дървото да излязат здрави :)))
136
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
всеки има право да избира как да живее , и къде . разбира се парите винаги са били фактор в този избор .
135
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 10 години
До ВескоВеско,прав си за една част от "БАШ" вишистите завършили :право,икономика,богословие,разни филологии,обществени науки,държавна администрация и т.н..Това не е само в България.Но защо масово емигрират току що завършващите лекари (85%),медицински сестри,инженери.Този проблем е същия както покупката на домати на "Женския пазар"-все продавача (държавата) ще ти пробута половината мухлясали.НЕ СЕ МЕРИ САМО ПО ПОКАЗАТЕЛ "ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ"ТА СТАНА ЛИ ТИ МАЛКО ПО ЯСНО ВЕСКО??
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази вълна никога не е спирала....и аз съм бил 6 години да уча и да бачкам и се върнах и аз незнам заради какво....БКП скоро няма да си отиде, макар и да почват да измират безбожните гадове(надявам се да горят в АДА)....дойдоха наследниците им Станинишев. Няма оправия в иначе докосната ни от Бог ...
133
1
 
2
 
! Отговори
Първолаче преди 10 години
" за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите."ДА НЕ ЗНАЕШ ДА ПЛАЧЕШ ИЛИ ДА СЕ СМЕЕШ НА ТАКОВА "КОМПЕТЕНТНО" ТВЪРДЕНИЕ. ЧЕ НИВОТО НА "СТАЖА" Е ПО ВИСОКО ОТ ТОВА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ.ЖАЛКО Е ЗА СТРАНА В КОЯТО ТОН И ПОУЧЕНИЯ СЕ ПРАВЯТ ОТ ТАКИВА КАКТО ТАЗИ ШИШКОВА.ЗА ТОВА ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЗНАЕЩИТЕ И МОЖЕЩИТЕ ЩЕ ЕМИГРИРАТ,А ЗАВЪРШИЛИТЕ "СТАЖ" ЩЕ ОСТАНАТ.ВИСОК СТАНДАРТ=НА ВИСОКО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. ОСТАНЕТЕ СИ ТУК!
132
1
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Токова преселение на българи не е имало през турско.Децата ни бягат от българската мафия(закърмена от БКП и продължава да трови родината ни с многобройните пипала на държавни задкулисни назначения).Умните бягат за да се спасят .
131
1
 
6
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Кой работодател е отишъл в техникум или ВУЗ,да набележи кадърни деца,да им отпусне стипендия и с договор да работят после при него.Само реват-няма специалисти.Има но не даром.А за вълната напускащи България-смях,те си имат и модели,и артисти,и началници,трябват им бараби,ама младеж завършил Сливенската филхармония да има висше то на мама,може само да кърши стойки в кварталното барче
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дъртанянНеграмотността не е въпрос на вкус, а е резултат от пропуски в образованието на даден човек. Яд ме е, когато някой започне да се оправдава с механични грешки, бързане или лоша клавиатура. Неграмотността не трябва да се толерира, "говоря" по принцип. Не го приемай като заяждане, а като съвет.
129
5
 
5
 
! Отговори
sopol преди 10 години
къде ги тия работодатели. тва са грабители. българина е лай но и така ще бъде до края на света. с лай на къща не се измазва
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дъртанянДъртанян, "не знам" са две думи. Човек, кой не може да пише, дава акъл..е, това го има само тук.
127
1
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
До SnorkyА, работодателя ти казва - 400 лв мойто момче, ако не щеш, зад тебе на опашката са 20 човека...
126
1
 
16
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Статията е наситена със словосъчетания от рода на "изисквания от страна на работодателя", "най-важните компетенции, които се търсят", "Работодателите търсят хора с добра компетенция" и т.н. Т.е. фокуса е към работодателите, които имат желание да намерят кадърни и лоялни хора, извършващи дадена дейност. Никъде не прочетох какво са готови да дадат работодателите, като отношение, заплащане, привилегии........Значи те само искат без да са готови да предложат. Новобогаташи нещастни...
125
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви 2000 заплата бе къф менаджер кви глупости бе тапунгери ?! кви пари искаме като реално не си ги вадим !!! Производство се иска хора на поточни линии не манаджири тапунгери