Учените от БАН да преподават на студентите, иска Клисарова

„Те трябва да предадат научните си постижение на младите хора”
Обновена: 12 авг 2013 18:32 | 12 авг 2013 18:30, Камелия Цветанова
36
Учените от БАН да преподават на студентите, иска Клисарова
Проф. Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Преподавателите от Българска академия на науките трябва да четат лекции в университетите и да предадат научните си постижение на младите хора, заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Според нея трябва да има съвместни научни проекти между БАН и висшите училища.

Научните постижения може да имат по-голяма тежест в рейтинговата система на университетите, е мнението на образователния министър. По думите на Анелия Клисарова трябва да бъдат стимулирани младите учени и преподавателите.

В разработваната нова стратегия за развитие на висшето образование ще залегне и това, което ни предлага Брюксел - бързо междудържавно признаване на дипломи, валидиране на квалификации, нова рейтингова система и облекчен визов режим за студенти, заяви още министър Клисарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: банстудентиКлисарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
xph преди 10 години
до Иван 34: само за твое сведение, запознат ли си с факта че на запад учените и техните организации са пряко свързани с университетите, и те преподават там. Неща като оцоц отрочето БАН няма, те просто са сляти с Университетите, и по този начин студентите имат пряк достъп до науката чрез самите учени. Тук определено учените трудно се добират до преподавателската част, освен ако не са някои измекярчета. Идеята БАН да се слее с университетите не е никак лоша, въпроса е как ще се менажира процеса
30
2
 
1
 
! Отговори
НИЕ преди 10 години
От прочетеното до тук виждам само неграмотни фашизоиди.
29
1
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Още един бисер на човек които заема висок пост в държавата за кратко без да познава в детайли това което ръководи.
28
1
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
???WTF !
27
2
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 10 години
Да не бъдем неуки! Австрийската академия на науките, основана през 1847 г., е водещия неуниверситетски научен център на Австрия (страна, която никога не е била част от бившия комунистически блок). Академията е под специална закрила на австрийската държава.Основната и цел е провеждането на фундаментални научни изследвания. Идея за създаването на такава академия дава през 1713 г. Лайбниц, създател на диференциалното и интегралното смятане (независимо от Нютон и практически по едно и също време).
26
5
 
5
 
! Отговори
съвет преди 10 години
Г-жо Клисарова,ако позволите един съвет,освен преподаващи от БАН,може да сложите и някой друг мумифициран ***,бъдете сигурна студентите ще се скъсат от четене:)
25
11
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
АМА ТО ТИЯ УЧЕНИ ОТ БАН СА ЕДНИ "УЧЕНИ" ! САМО ЯДАТ ОТ ДЪРЖАВАТА ! ДА СА НАПРАВИЛИ НЯКАКВО СВЕТОВНОИЗВЕСТНО ОТКРИТИЕ ТИЯ "УЧЕНИ" МАЙ НЕ ЗНАМ ЗА ТАКОВА
24
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
Уважаеми ти ходел ли си някога там или само пътьом си минавал?Българските студенти са деца на българи.И не са богати.Това,че там има коли за по 5-6 и повече хиляди не значи,че са техни.Богаташките деца учат в чужбина.Това е истината.А нация дето и студентите си не уважава просто няма бъдеще.В студентски град дори безплатен интернет за студентите няма.Защо,те поне тази услуга заслужават да им е безплатна.
23
2
 
9
 
! Отговори
BG преди 10 години
Аз ли нещо бъркам или другарите пак си почват по комунистически - първо, като изключим може би страните от бившия социалистически блок такова нещо като Академия на Науките - няма !!Второ - чета коментарите и се питам тези хора дето ги пишат били ли са дори един ден в чуждестранен университет - в целия цивилизован свят университетския пеподавател е напърво място УЧЕН, на второ - специалист (т.е лекар, инженер..) и на трето - преподавател !!! Студентите не са ученици, университета не е училище !
22
2
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Айде, пак с БАН се захванаа! Абе, тия хора рабата ли си нямат, въображение ли им липсва?... БАН няма нужда от вашите "идеи", там хората знаят какво и как да го правят. Излагате се, заприличвате та предишните тикви.Иначе, мацката е готина... ;--Р
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такъв филм другарко Клисарова!Те затуй са си в БАН, защото не са искали да станат преподаватели. Ако са искали да преподават да са отишли в университетите и там да са градили кариера!Добрите учени от БАН и сега са лектори, канят ги да водят курсове във висшите училища!За пореден път министърката се показва като ограничен и провинциален човек с дразнещ акцент!
20
1
 
11
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
Учените от БАН да преподават на студентите, иска КлисароваАе тая що не си тегли въжето да не се мъчи е?В Свободния във Варна ми предаваше Продан Проданов директор на една от катедрите на БАН,вече не помня,коя беше...предаваше ми по политическа футорулогия ...Човека наистина си беше феодално старче беше 70 и кусур годишен.....хвърляше баластра като говори....лекциите на пенсионер не бяха особено интересни..На тая овца на снимката да и кажа ,че и сега много от БАН са по университети
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямали пари университетите.Ми като нямат пари крайно време е да вдигнат таксите са учене.1000-2000 лева годишно.Колкото е необходимо.В студентски град всеки *** кара автомобил за минимум 5-6 хиляди.Заведенията са пълни магазините също.Тва от нямане на пари ли е.Значи студентчетата бледни имат кинти.Като не искат да ги зимат университетите ще ги прибират автокъщите,чалготеките и нощните барове.
18
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
***
17
6
 
2
 
! Отговори
а дано,ама надали! преди 10 години
И ся ко?Червените фашисти ще сменят обявите за работа ли?Преди обявите така звучаха:Търсим хигиенистка с двве висши да знае минимум 5 езика ,да изглежда като порно звезда ,да има минимум 5 години стаж.и да не е на повече от 18.Атрактивно заплащане -минимална работна заплата плащана от време на време и без трудов договор!Аз вече се научих да лепим фаянс и за друго не се фащам.Има си милиционере и те да бачкат като преподават!Аре духайте сега супата нещастници.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учените да почнат да наливат и с фунии в тиквите на студентите ако може.Овца.
15
1
 
15
 
! Отговори
?????? преди 10 години
А поради що да се задължава един научен работник да става зорлем преподавател, ако не иска? А как, освен на думи, ще се стимулират "младите учени и преподавателите"? Нас вече ни изгониха от системата старчоците, четящи лекции в по сто университета, пътуващи като вездесъщий Меркурий с вълшебни сандали и присъстващи едновременно на по 2-3 места. Изгониха ни с мизерно заплащане и натиск при опит да пробием по пътя нагоре. Няма приемственост вече в много ВУЗ-ове- след старчоците няма кой да поеме.
14
3
 
13
 
! Отговори
идея преди 10 години
Поредната безумна идея! Преподават само хората, които са хабилитирани да преподават! Хората в БАН са учени и имат други функции!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и от теорията.А Клисарова изобщо не следваше да я слагат на този пост. С фалш- старт започна от сгрешената матура по БЕЛ за седми клас, така ще я запомним, с тъпите й изказвания по въпроса и още по- неадекватната й реакция. Така продължава да дерзае в същия дух и е едно от най- големите недоразумения, които нещастното МОН е виждало в историята си.
12
2
 
9
 
! Отговори
от системата преди 10 години
Реформи не се правят не на парче. Сега тръгне някой да оправя мизериите там и започват срещу него доноси, клевети и т.н. човекът не може да работи вече нормално. Така че да извадят всички досиета на показ и да работят с международни учени на световно ниво, а не разни там старци, които и комю'търна грамотност нямат да стават академици и да спъват развитието с личните си амбиции за добра пенсия.