През 2060 г. – 5 млн. българи, 60% от тях – над 65 г.

Последното преброяване на НСИ ни изкара 7 280 000 души
15 сеп 2013 14:40,
182
През 2060 г. – 5 млн. българи, 60% от тях – над 65 г.
19% от населението ни се състои от пенсионери над 65 години. Снимка: Булфото

Все повече се топим като нация. През 2060 година населението на България ще бъде малко над 5 милиона души, а 60% от населението ще бъде на възраст над 65 години.

Обезпокоителната прогноза е записана в Националната стратегия за демографско развитие на страната ни, в която са набелязани конкретни мерки срещу изчезването на нацията.

Според последното преброяване на населението, извършено от НСИ, българите са малко над 7 280 000 души.

Всяка година обаче се топим с около 0,5%, което означава, че след 50 години ще бъдем с 2 милиона по-малко.

Сривът не се дължи толкова на емиграцията, колкото на едновременно високата смъртност и ниската раждаемост. Затова българите застаряват. 19% от населението ни се състои от пенсионери над 65 години.

От своя страна, това вреди на икономиката - изследванията показват, че увеличаващите се пенсионери, които се издържат от държавата, забавят икономическия ръст всяка година с 0,7 на сто.

И още - географското ни разпределение става все по-неравномерно. За първи път броят на живеещите в селата пада под 2 милиона души, а в 4-те най-големи града вече живее 1/3 от населението.

"Стряскащи са данните, че ако през 2001 година на 100 излизащи от работната система и влизащи в пенсионната са влизали 124 млади хора, през 2012 година те са само 64", коментира пред bTV Емилия Войнова, "Демографско развитие", МТСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А КОЛКО МИЛИОНА ***?
145
1
 
3
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
продължение:внуците ни ще се върнат по свободните родни места богати и с по три четри деца. Ха кажете сега статията от кой е платена, естествено от олигархо-*** щото и тех нема да ги има след като не им правиме деца-роби да им бачкат без пари , да плащат данъци като обезумели и да ги наричат ***!!!
144
0
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Вижте бе хора снимката, как беззъбия ром гледа паричките на пенсионерките, подтекста на фотографа е, че няма да се случи нищо такова 2060г., щото социал-*** икономика на БСП-ДПС-ДС ще се затрие от самосебе си, как просто с увеличението на пенсионната възраст, аз няма да дочакам, баба ми ще е умрела и на *** от снимката внуците ще станат педагози по думите на Клисарова и нема от къде да краднат, ще спрат и да се плодят, комунистите ще паднат от власт без елект. подкрепа и внуците ни
143
5
 
21
 
! Отговори
fanka.shopova преди 10 години
Продължавайте да избирате комунисти и турци и ще ви управлява бат Сали ,българите ще бъдат 5 млн., но не в България ,а по света.
142
3
 
3
 
! Отговори
Бей Ганьо преди 10 години
Не е вярно. ЦРУ лъже. Ще станем 10 милиона.
141
0
 
18
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Сега даваме детски на *** пък те след 50 години ще се грижат затези които оживеят до тогава. А, дано , ама надали.
140
0
 
25
 
! Отговори
balkando преди 10 години
Стремежът на олигархията да контролира всеки аспект от живота в бедната социална държава, води до масово изселване на младите. Нацията няма друг проблем, освен този.
139
12
 
13
 
! Отговори
носталгик преди 10 години
По времето на комунизма бяхме на косъм да станем 10 млн. Е кога е бил по-хубав живота
138
2
 
12
 
! Отговори
ааааа преди 10 години
дрън дрън, те много хубаво знаят как да направят България 10 милиона ама не им се иска. Един пример, безплатно ин-витро, на всеки който иска, но да се чака макс 1-2 месеца, гарантирам че за една година ще има най-малко още 1.000 деца в България. Ама нали частните ин-витро болници трябва да ни пият кръвта с по 5.000 лева на ин-витро. Друго, корупция 0%, работеща икономика, домашни инвестиции, работеща съдебна система...
137
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 2100 година българите ще ги включат в червената книга на изчезващите видове и останалите няколко мъжки и женски екземпляра ще ги отглеждат в най-големите зоологически градини по света и ще се правят неуспешни опити за изкуствено размножаване на вида.Няма по-голяма чума от комунизма, от нея нама лек. Веднъж разболяло се животното се пристрастява и скоро умира от глад но с вярата в светлото бъдеще.
136
1
 
10
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Продължение. Във връзка с идеята на предишното ми изказване, знаете ли кога ще се оправи тази наша псевдодържава? Когато масово *** по селата отидат при кметовете, и поискат по 4-5 деара земя да им даде, да си я обработват, за да се прехранват . А дано, ама надали...Тоест, като видите *** с мотика да работи на частното си ползване, а не да се подпира на нея по някоя програма за временна заетост.
135
1
 
16
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Това, което не се казва, е че половината ще са ***. Които нито данъци плащат, нито искат да работят, но от социални помощи,безплатен ток и вода, не се отказват. Според мен, още по-зле ще е положението, просто ни подготвят психически от сега.
134
9
 
5
 
! Отговори
. преди 10 години
Трябва да се раждат повече деца!Ама, *** го обяснявай на младите девойки в моловете! :@
133
0
 
13
 
! Отговори
не думайте бе!? преди 10 години
сериозно ли бе? тц тц гледай ти!? амии така ще е, и по зле ще става! това е политиката на политиците ни! правят всичко възможно младите и кадърни хора да бягат или да не искат да раждат деца в тази неуредена държава! след време ще остане само електората на сегашните управляващи, пенсионери и ***! кой ще работи че да има пари да си купуват гласовете само не знам...?!
132
1
 
18
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
2060г ЩЕ СМЕ 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ .2,5 МИЛИОНА РОМИ- РАЗБИРАЙТЕ *** И ПОЛОВИН МИЛИОН ТУРЦИ ИЛИ КОЛКОТО СА СЕГА .... УЖАС!!!!!!!!
131
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще останат и няколко свръхбогати комунистически фамилии, ще си живеят тука насаме с червените бабички
130
6
 
22
 
! Отговори
българин преди 10 години
Наказани сте от бога затуй,че 89г.играхте със съдбата на 500 000 бг граждани от турски произход.дерзайте.................То ако за това бог наказваше отдавна ни един турчин да не е останал на Земята. Та вие избихте над 1 милион арменци, та вие унищожихте цял един народ-асирийски. Та вие 500г. ни клахте ей така, щото сме ***. Колко българи изклахте, колко сърби, колко гърци-милиони!Колко убити имаше в този възродителен процес. Това което вие сте ни причинили е хиляди пъти повече от това което
129
1
 
4
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
На този свят кой както си го направи едни могат други не.
128
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Силно безсмислена статия според мен. Обаче коментарите бяха много интересни.От патриотични призиви през откровено *** предложения и обиди, до прагматични решения за лично спасение. (Аз отдавна съм се спасил :) ). Интересното е, че сред коментирачите има 1-2ма които всъщност разбират механизма за повишаване на прирсата (на данъкоплатци) а останалите са със смътна надежда за промяна или примирение с реалността. Бих казал, това е и обосновката за сегашното влошаващо се положение. Успех :)
127
5
 
28
 
! Отговори
§№?№% преди 10 години
Абе, има ли грамотен човек, който да вярва на родната стъкмистика?!? Ние ОТДАВНА сме 5 милиона! И то барабар с *** и др. Официалните цифри са надути с цел да се правят далаверки по избори и с еврофондове. България, за съжаление, е вече минало. Просто никой не се погрижи за демографския проблем навреме и вече е късно. *** се множат като ***, българките са за износ, младото БГ поколение- прости чалгари, които по-добре да се не въдят... А оцелелите ще се претопим нейде по света...