Сирийците ни внасят опасен арабски грип

Преглед на печата на 12 октомври
Обновена: 12 окт 2013 07:45 | 12 окт 2013 07:29, Камелия Цветанова
133
Сирийците ни внасят опасен арабски грип
Снимка: Булфото, архив

"Дебатът за оставката на Филип Златанов се изроди в спор за ДС", коментира вчерашния парламентарен ден "Сега". Заяждания за Държавна сигурност и гадаене върху всевъзможни инициали на анонимни лица запълниха парламентарния дебат по темата за оставката на шефа на държавната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

След два неуспешни опита вчера депутатите най-сетне успяха да я гласуват. Отлаганията бяха заради настойчивите опити на БСП и ДПС да докарат Златанов в НС, за да отговори на въпроси по прословутото му тефтерче, съдържащо инструкции кого да удари органът. Златанов пропусна и вчерашния дебат, но адвокатът му прати писмо до председателя на НС, в което пише, че срещу клиента му се води досъдебно производство и всякакви изказвания могат да увредят конституционното му право на защита. В контекста на темите на деня изданието отразява и призива на Реформаторския блок (РБ), отправен до всички институции, които могат да сезират Конституционния съд, да върнат казуса "Делян Пеевски" в КС. Преди дни съдът се раздели по въпроса и така неуспелият шеф на ДАНС бе върнат в НС като депутат.

"След 120 години история БСП се превърна в съпруга на ДПС", е заглавието на анализа на "Сега". Социалистическите лидери носят историческа отговорност, че поставиха партията си в пълна зависимост от ДПС."Дума" разсъждава за "За цената и консултанта". Около 2,5 млн. лева чисто български средства почти е взела Световната банка по едноличното решение на правителството на ГЕРБ и на тогавашния премиер Борисов. За да даде препоръки как да се развиват иновациите у нас за следващия програмен период.

Правителството тогава загърбва законовото ратифициране на договора от парламента, както повелява българската конституция.

Резултатът е, че сега, със задна дата, новото правителство на Пламен Орешарски трябва да съгласува договор с Народното събрание. По който междувременно повече от половината средства вече са платени. Излишно е да се коментира силното лоби на Световната банка в предишното ни правителство. Но едно е да си лобист, а съвсем друго съзнателно да нарушаваш грубо законите на страната ни.

Въпреки че лимузините и джиповете на Националната служба за охрана (НСО) нямат задължителния стикер за "Гражданска отговорност", те всъщност са с редовни застраховки. Това стана ясно след проверка на "Труд". От съображения за сигурност номерата на автомобилите със специален режим на движение като тези на НСО, ДАНС и други специализирани служби, не се подават от застрахователите като информация в системата за проверка на полиците през интернет, обясни ръководителят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов.

"Удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци е теоретично възможно, но на практика не е реалистично." Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на гражданските и неправителствените организации, съобщава "Труд".

"Бежанската вълна заплашва националната ни сигурност", предупреждава "Атака". През границата ни нахлуват обучени мюсюлмански терористи. Този масиран имигрантски поток цели ислямизацията на България.

В тази връзка "Телеграф" разкрива притесненията на българските лекари от опасен арабски грип, който може да бъде "внесен" у нас с бежанската вълна. Става въпрос за новия средноизточен респираторен синдром, при който смъртността е изключително висока. "За нас тази болест е напълно непозната", заяви проф. Камен Плочев, ръководител на Инфекциозната клиника при ВМА.


"Бихме ли затворили границата, ако от другата страна умира дете", задава риторичен въпрос в своето интервю за "Капитал" европейският комисар по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева. "Ние живеем в свят, в който нямаме гаранция, че някой ден и нашите деца няма да имат нужда от помощ. Взаимопомощта е двупосочна улица", обобщава г-жа Георгиева.

Таван от 20% на лихвата за бързите кредити готвят управляващите, съобщава "Стандарт". Обмисля се да бъде отстранен и прагът от 400 лв., под който не е нужно да се обявява годишна лихва.

"Пореден ден на протест срещу правителството", отразява развитието на гражданското недоволство сайтът на "24 часа". В протеста, започнал от площада пред Министерския съвет и приключил пред Народното събрание, се включиха велосипедисти и родители с децата си. Шествието премина спокойно, като за запазването на обществения ред между протестиращите имаше "антиконфликт" полиция.

Генералният директор на Сирийската информационна агенция САНА Ахмад Дауа ще пристигне у нас за Деветата световна среща на българските медии от цял свят, обяви вчера в Търново генералният директор на БТА Максим Минчев. Форумът ще се проведе от 14 до 18 октомври в София, Пловдив и Търново, уточнява "24 часа". Дискусиите ще съберат 45 представители на медии от над 20 държави и 18 чуждестранни топжурналисти. Акцент в програмата на
срещата в Търново (16 и 17 октомври) ще бъдат образованието и туризмът като приоритет на държавната политика. Специална дискусия ще бъде посветена на толерантността и обществената
функция на медиите.

"КС пусна агентите на ДС в СЕМ и обществените радио и телевизия" - това е все едно в следвоенна Германия да назначат бившите служители на Гьобелс, пише докладчикът по делото Благовест Пунев. Членовете на КС припомнят, че по отношение на лустрацията институцията им има трайна практика да се обявява против, припомня "Сега". Преди година бе отменена подобна разпоредба в Закона за БТА. Освен това през годините се отменяли ограничения за бивши агенти в законите за банките, администрацията и дипломатическата служба. Гражданска награда на Европейския парламент за 2013 г. беше връчена вчера на поета акад. Валери Петров и на д-р Милен Врабевски на национална церемония, организирана от Информационното бюро на ЕП в България, отразява събитието "Дума". Кандидатурата на гениалния поет беше внесена от Ивайло Калфин, а на Врабевски - от Андрей Ковачев и Преслав Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев направи кратко есе в чест на Валери Петров. Министърът на културата Петър Стоянович поднесе почитанията от името на премиера и посочи, че двамата наградени са много интересно и ярко доказателство за алфата и омегата на идеята за Европа и европейските хора.

В края на тази година вторият по големина приют за бездомни животни у нас ще бъде затворен, съобщава "24 часа". От три години той е стопанисван от българската организация "Анимал Рескю София" (АРС), която се издържа само от дарения и не получава финансиране от държавата и ЕС. Имотът е частна собственост и е нает от Столичната община. Теренът обаче е бил ипотекиран и вече е собственост на банка. Договорът за наем изтича в края на годината и няма да бъде подновен. "Не смятаме, че държавата е единственият начин да продължим да работим, макар и да ни е яд като хора, плащащи данъци и свършили немалко работа за града. Вярваме, че това може и да е за добро - всички приюти в София са общински, имаме шанса да създадем първия изцяло неправителствен", пишат в сайта си АРС.

"Отличниците - дим да ги няма", констатира "Преса". Само до преди десетина години възпитаниците на езиковите и математическите гимназии се редяха на опашки за местата в престижните ни университети, сега над половината от тях заминават в чужбина. Затова картината е драматична днес - за втора година местата във вузовете са с около 5000 повече от завършващите абитуриенти.

"Здравната ни система всеки ден осъжда на смърт. Болница, която лекува всичко, винаги губи", споделя пред "Стандарт" генерал-майор проф. Стоян Тонев, ръководител на ВМА от 2002 г.

Между 300 и 500 млн. евро европейски средства може да загуби България за периода 2007-2013 г., цитира думите на Ивайло Калфин "Труд", който е съдокладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период. "В момента се правят усилия да се спасят голяма част евросредства", отбеляза Калфин. По думите му, основните критични сектори са свързани с Програмата за селските район, с екологията и особено в областта на водния цикъл, и с оперативна програма "Конкурентоспособност". Калфин изрази надежда до края на годината в България да постъпят допълнително европейски средства за сирийските бежанци, но допълни, че те няма да са особено големи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: грипзлатановбижанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
17
 
! Отговори
Въпросче преди 10 години
"Бихме ли затворили границата, ако от другата страна умира дете", задава риторичен въпрос в своето интервю за "Капитал" европейският комисар по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева. "Ние живеем в свят, в който нямаме гаранция, че някой ден и нашите деца няма да имат нужда от помощ. Взаимопомощта е двупосочна улица", обобщава г-жа Георгиева.Сталинке колко умиращи деца ти прие лично в твоето семайство?
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мюсюлмани и *** това са животни мислещи само за разплод
46
0
 
24
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Не си вкарвайте таралеж в гащите! Сирийците няма да донесат нищо добро за страната. После ще воювате за да ги изгоните
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То не е ли това целта? Като сме корави и с 300 лева на месец все пак някак си преживяваме, значи нас само някой грип ще ни оправи - да се натръшкаме болни. Тогава БСП ще смени религията и езикът и президент ще дойде Доган. А Турция - в ЕС! Ура.................................................................................................................................................................................................................................................................
44
3
 
11
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Четете господа четете , майката му е в четенето , не е нещо ново случващото се в момента , новото е единствено ,че са мюсулмани , през годините много мюсулмани са се заселвали в БГ , бягайки от нещо , не е имало обаче такъв наплив изведнъж.
43
2
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
След края на гражданската война през 1946-1949 г. от Гърция бягат много комунисти и хора с леви убеждения. Комунистическите партии от държавите в Източна Европа си ги "разпределят" и у нас са настанени около 25 000 души.
42
2
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
След като са разбити в Русия, около 120 000 белогвардейци идват в България 20 000 са униформени, около 100 000 - цивилни граждани. Тук военните се организират в казарми и се държат нагло. През март 1923 г. казармите им са обкръжени и белогвардейците са разоръжени. По-голямата част от тях напускат България и се заселват в страни от Западна Европа и САЩ.
41
4
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
През 1922 г. с нареждане на правителството на цар Борис сеотварят българските граници за приютяване на бежанците тогава у нас прииждат около 25000 души АРМЕНЦИ .
40
0
 
7
 
! Отговори
споко преди 10 години
съзрях нова пазарна ниша... отварям цех за производство на арабски ***
39
2
 
17
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Ех, да имаше някаъв начин този грип да натръшка онези избрали комунисти и турци да ни управляват...
38
3
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Изпускате непрекънато основния проблем . А той е , ЧЕ В РУСИЯ ИМА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА , Путин го призна , само че тази криза касае хрстияните , тя не касае мюсулманите в Русия които са над 10% от населението и , да не говорим , че и Китай им тропа на вратата на Изток , така че за Русия Близкоизточните конфлкти са пренос на нестабилност в Европа пълнейки я с бежанци ,а и повече ДОЛАРИ отцената на ПЕТРОЛА .
37
0
 
20
 
! Отговори
**** преди 10 години
Да се затвори незабавно границата! Контрол на граниата означава недопускане на НАРИШИТЕЛИ а не тяхното ''преимане". В момента никоя друга държава не ги приема освен ние. Световните организации казват че ние сме "най-некадърни" и че принас може - Позор за всички така наречени управници! Гърците вече са се окопали и не допускат никои - защо ли?!!! Армията трябва незабавно да бъде разположена по границата и сприра вески нарушител, като незабавно го екстрадира.
36
11
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
А арменците , а белогвардейците руснаци те какви са , а гърците комунисти , те какви са , единствено можеш да кажеш , че са християни , тоест какво , ще се делим на християни и не християни , извинявай но това е деление от Средновековието , друг въпрос е че и на мен не ми харесва в центъра на София да се дупят на площада в петък.
35
0
 
29
 
! Отговори
Бълагрин преди 10 години
Границата да се затвори незабавно! Как тези "бежанци стигат до нашата граница, някои питали ги въобще - да не би да минават 1500 км пеша без никои да го забележи?Защо турците не оказват контрол от тяхна страна ???/Как така не забелязват потоците от НЕЛЕГАЛНИЕ ЕМИГРАНТИ ПРЕМИНАВАЩИ НЕЗАКОННО ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА? Това е престъпление!!! Защо освен сирийците преминават всякакви други елементи без никои да ги спре? Защо не ги връшаме директно в държавата от която влизат - африкаците не са сириици !!!
34
0
 
16
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Кой помпа изкуствено рейтингите на Кристалина Георгиева??? Аз не познавам човек, който да каже добра дума за нея! Хората са я намразили за безочието и лицемерието й!
33
2
 
15
 
! Отговори
Поради що? преди 10 години
Давайте все така, ще сме добри, хуманни, търпеливи, ще се съгласим да боледуваме от непознати болести, нашите деца ще са без лекарства и належащо лечение, пенсионерите- със средства колкото за един хляб и мляко на ден, НО ще изпълняваме всички нареждания на ЕС, ще служим за бариера пред нежелани елементи, отгоре на всичко ще търпим упреци за всичко, ще ни унижават по света като нация. Ние, българите, които имаме държава от 681 година, а може би и преди това!
32
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига раздухвахте тази истерия срещу бежанците с подобни статии.
31
22
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахах преди 10 години
Смешното е че сирийците са по-умни и работливи от повечето българи. Българинът е злобно, импотентно създание което мрази всички различни и така се мисли за най-великото нещо на света. Аз викам да дойдат още сирийци! Много по-добре с тях, отколкото с тая байганьовска *** закърмена на чалга и псувни.
30
4
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
36 че те кога са живял с повече , баба ми почина 1969 с 60 лв пенсия , дядо ми 1981 с 80 лв пенсия , другата ми баба 1992 и дядо ми 1994 пак в същия порадък , знаеш ли колко са 60 лв , ДВАДЕСЕТ ДОЛАРА ЗА ОНЕЗИ ВРЕМЕ . Това кога са били пари , питам . Ако не вярваш отиди в НОИ , там на стената има закачени Брутните работни заплати които се взимат за основа за изчиляване на пенсии 1978 - БРЗ за НРБ 135.00 лв, сега са 650 лв.
29
3
 
25
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Изключително съм я намразила тая Кристалина Георгиева!!! Това е най-бездушния, подъл и лицемерен европейски чиновник! Проследете изказванията и дейностите й и ще стигнете само до мъгляви обяснения, защо не може да се помага на нашата държава! ГОСПОЖО ГЕОРГИЕВА, ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ Е, ЧЕ В 21 ВЕК ПЕНСИОНЕРИ ЖИВЕЯТ СЪС 70 ЕВРО НА МЕСЕЦ!!! Само че винаги удобно се правите на ощипана госпожица ! Нищо не направихте за България и няма да направите!