До 30 000 може да нарасне броят на бежанците у нас

На границата някои хвърляли децата си на наша територия
Обновена: 16 окт 2013 09:28 | 16 окт 2013 09:28,
92
До 30 000 може да нарасне броят на бежанците у нас
Снимка: архив, БТА

Бежанците в България са 6503 души, като само за последното денонощие 89 лица са пресекли границата, 40 от тях са сирийци, 22 – деца, съобщи пред bTV зам.-вътрешният министър Васил Маринов. Въпреки че гарантира „много добро” пазене на границата, от думите му стана ясно, че държавата действа главно на прогнози и очаквания.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев сподели цифра от 11 200 бежанци до края на годината, но броят им може да нарасне и до 30 000 души, смята Маринов по анализ на „Фронтекс”. На фона на тези данни той обясни, че страната няма условия да се справи с проблема. Продължава да се търси помощ от Европейския съюз и според него ще получим средства, макар че в трите фонда, ангажирани с въпроса, са останали само 11 милиона евро.

Зам.-министърът разказа за „грозни сцени”, при които спрени преди границата бежанци, си хвърлят децата към територията на България, разчитайки на толерантно отношение. Други, които „губели” документите си, настанени в домовете на Дирекция „Емиграция”, много бързо започвали да ги получават по куриер.

Още по темата
В общественото пространство се появи сумата от 1084 лева издръжка за един бежанец, която предизвика редица противоречиви коментари.

Васил Маринов обаче уточни, че тези пари са били в резултат на „едни прогнозни анализи”, няма ги и никой не ги е получил. Той допълни, че парите за издръжка на един бежанец трябва да дойде като сума от разходите на всички обвързани с проблема институции. До момента обаче са били хоспитализирани 104 души, за което са платени 105 600 лева.

За условията в центъра за настаняване на бежанци във Военна рампа в София разказаха доброволци. Според тях хората там живеят в „ужасни условия”, но такива има и в българските домове за сираци и възрастни хора. От разказа им стана ясно, че 64 души живеят в една стая. В тоалетните, пригодени за бани, е трудно къпането, тъй като каналната вода се стича от горните етажи.

Справка от агенцията за бежанците към 15 октомври показва, че във Военна рампа има 721 бежанци, от тях 717 са сирийци и 4 афганистанци. Доброволците обаче твърдят, че вътре са разговаряли с иракчани и палестинци. Някои от тях казват, че нямали снети пръстови отпечатъци.

Зам.-министърът обясни това разминаване с възможен 1% пропуск, тъй като не всички влизат през зелена граница. Някои са с редовни документи и първоначално не обявяват желание за закрила. „Ако след това се явят в центровете, трябва да изчакат процедурата за получаване на бежански статут”, каза още Маринов.

По темата с бавенето на статута той допълни, че МВР вече предоставя оперативни работници, които да водят интервюта, за да се увеличи капацитетът с нарастването на бежанската вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: бежанциВасил Маринов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
мнение преди 10 години
В крайна сметка 80% от бежанците,не желаят да останат у нас ,а само да получат статут.След това могат да пребивават в която държава желаят и могат да се устроят.Така, че тук е само тръмлин,няма да останат.Проблема е докато има поток и задължения към тях.
73
1
 
7
 
! Отговори
Оставка! преди 10 години
ОСТАВКА БОКЛУЦИИИИИ МРЪСНИ !!!! Хора вдигайте се на протести , докато тия не са ни заробили!!!!! Утре ще ИМ НАМЕРЯТ И РАБОТА и ще им плащат 3 пъти повече от колкото на обикновеният българин, а НИЕ ще седим и ще се молим да ни вземат някъде за 200 лв !!!!!!!!!!!!!!!!!!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sled kato v BG jiveiat 50000 rusnaci niakoi reshi da izprati 30000 mudjahidini kato paritet na ruskata invazia na Balkanite.Bulgarite sa slaba rakia.Kiopavi kuklovodi i nedagavi i prodajni politici. Podgotvia se promiana na statukvoto pri koito bulgarite niamat dumata.
71
0
 
19
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Бежанци са били ,когато са влизали в Турция. У нас влизат като нарушители на държавна граница -- т.е. извършили са престъпление....В България БЕЖАНЦИ са били тези ,които са дошли от Тракия и Македония.А също и арменците след геноцида в Турция....Връщайте ги на Ердоган ,че вече е започнал да се разпорежда като султан.........!!!!!!
70
0
 
7
 
! Отговори
Ставайте робовеее!!! преди 10 години
Те вече са над 20 000...!*** от БКП(БСП) пак по стара болшевишка традиция лъжат и мажат!Кво чакате още бе робиии...???
69
0
 
7
 
! Отговори
компир преди 10 години
вижте какви са черни,тия не са сирийци,а сирийски ***,във всички арабски държави и турция има ***
68
1
 
18
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
до анонимен 80Сърцето ми ще се пръсне от болка и мъка,че продажните ни политици жадни за пари и власт поругаха паметта и заветите на всички,които са дали живота си за свободата и земята на БГ. и най вече потурчиха родината ни в съвременен вариянт.Повярвайте ми вече ми се иска да стана камикадзе влязло в парламента! Що за народ сме да мълчим, търпим и гледаме безучастно?
67
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Ба
66
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
РЕФЕРЕНДУМ-!!!-------- МОРЕ, ГЛАВИТЕ СИ ДАВАМЕ---НО, ЗЕМЯТА И ИМОТИТЕ НА ТУРСКИТЕ МЮФТИЙСТВА НЕ ДАВАМЕ !!
65
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ДА НАРАСТВА ,ДА СТАНАТ 30 МИЛИОНА!!НЕКА! КАТО ГИ ПУСКАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ВСЕ ТАКИВА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ,КАТО НОВАТА ПРОДАЖНА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ!НЯМА ЛИ КОЙ ДА ВИДИ ?? ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ,ОТНОВО Е РОБСКА СТРАНА ! НИЕ - БЪЛГАРИТЕ ----И-З-Ч-Е-З-В-А-М-Е!!1
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхувам се, че гласът на тук пишещите стига само пак до нас - тук пишещите.Дни наред чета коментари, поствам коментари, ама всъщност нищо не правим, хора! Само си чешем езиците и си изливаме бесовете.
63
0
 
15
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Не ни трябват пари от ЕС а трябва всяка страна от съюза да поеме от нашите емигранти според броя на населението и стандарта на живота в нея.А сега какво излиза че най бедната държава в ЕС поема най много емигранти.Запечатвай границата с Турция а тези които са тук им дай път към западна Европа.Най ( голямата) в света изгради 960 мили стена с Мексико и не дава пиле да прехвръкне а ние се правим на по католици и от папата.Но някой друг голям брат не дава да затваряме границата и то е с цел.
62
7
 
1
 
! Отговори
мак преди 10 години
Голяма работа, ще ги дундуркаме, няма как.
61
1
 
6
 
! Отговори
ТАЯ ГОДИНА 50 ,000 С преди 10 години
ДОГОДИНА 200000СИРИИЦИ,А СЛЕДВАЩАТА МИЛИОН ВЕР АЛЛАХ .
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са новите избиратели на БАСТА,ГЕРБ и БКП-населението на държавата нараства имараждаемост значи и всеки ден с по 100 ще се напълни с майки и деца!Наште римляни-роми отидоха в Рим а тези ненаситници тук.Пак на моя *** разчита ДЪРЖАВАТА за осеменяване!
59
1
 
2
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
DO 61 BRAVO 4E IMA HORA KATO TEB DETO MISLIAT REALNO , POLITIKATA E IZCIALO NA DPS , PO BYRZO DA SE ISLIMIZIRA BULGARIA , VKARVAT SE OSHTE MNOGO MYSYLMANI , A TEZI SIRIICI SE VKARVAT OT turcite ,te ne iidvat ot siria zashtoto granicata na turcia i siria e zatvorana , te idvat ot bejanskite lageri v turcia , dsp upravliava Bulgaria i vsi4ki bugari go dopuskta tova ?
58
1
 
4
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
S KAKVO SME IM ZADYLJENIE 4E N IE TRIABVA DA GI HRANIM , NAI BEDNATA DYRJAVA V EVROPA , PRI POLOJENIE 4E IMA TOLKO GLADNI DECA I V BULGARIA , PENSIONERI S MIZERNI PENSIII, MLADI HORA BEZ RABOTA NA RYBA VECHE DA SE SAMOUBIAT , VEDNAGA OSTAVKA NEZBAVNO ,TOVA NE E NORMALNO PRAVITELSTVO
57
1
 
3
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
dnes.bg/blizak-iztok/2013/10/08/al-kaida-obuchava-deca-za-kamikadzeta-v-severna-siriia.201932
56
1
 
12
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
"Ал Кайда обучава деца за камикадзета в Северна СирияСемействата са насърчавани да пращат деца си"Обновена: 8 окт 2013 14:46 | 8 окт 2013 13:11, *** Василева
55
3
 
15
 
! Отговори
Кратунчо преди 10 години
Ако ония *** не бяха възпряли влаковете с евреите сега нямаше да имаме толкова проблеми . *** Станишев и останалите в БСП са освирепяли за пари вече са готови и територията да продават . Оскотяването което 24 г докара до там хората че да си продават земята а сега е тия ще са чорбаджии връщат ни в османско робство . За това концлагер и всички евреи и новодошли там и ***