Защо българите напускат България?

Половината от населението на страната живее под границата на бедността
18 окт 2013 21:09, Елка Василева
410
Защо българите напускат България?
Снимка: архив, Булфото

През последните 23 години близо два милиона българи са напуснали родината си. Според едно актуално проучване днес 27% от хората в България са готови да емигрират, като делът на младите и образованите е най-висок.

След краха на комунизма близо два милиона българи, предимно млади и добре образовани хора, обърнаха гръб на родината си. Между 1989 г. и 2011 г. населението на страната намаля от близо 9 милиона на 7,3 милиона души. Сегашната европейска икономическа криза накара още стотици хиляди българи да напуснат страната. И как да е иначе, след като близо половината от населението на България живее под границата на бедността - най-високият дял сред 28-те страни-членки на ЕС.

Бедни в България са обаче не само пенсионерите и безработните. Много често бедни са и трудово заетите. Близо 600 000 души, т.е. 27,5% от назначените работници, спадат към т.нар. категория на "working poor" (работещи бедни). Става дума за хора, които получават твърде ниски заплати, т.е. такива, с които дори не успяват да свързват двата края.

Да работиш за стотинки

Става дума за чиста заплата от порядъка на 360 лева. Към тази категория спадат предимно по-възрастни жени с ниска квалификация, които се трудят в преработвателната индустрия, в селското стопанство или някои малки и средни предприятия, предимно в по-малките населени места на провинцията. На всичкото отгоре 22% от обеднелите работници получават заплатите си нередовно и с големи закъснения.

Бедността, социалната изолация и липсата на шансове за развитие, както и широко разпространената корупция и шуробаджанащина подсилват недоволството на българите и ги карат да мислят за чужбина. Според актуално допитване, цитирано от австрийския вестник "Дер Щандарт", 27% от българите в момента са готови да напуснат страната си, като 60% от тях не биха имали проблем завинаги да се разделят с родината си. Най-склонни да напуснат България са тези, които нямат собствено жилище и деца. Положителното в случая е, че според резултатите от национално изследване, проведено от агенция АФИС, все повече българи вече имат желание да работят в чужбина легално с официален трудов договор. Делът на онези, които признават, че желаят да мигрират с цел да получават социални помощи в чужбина, е твърде малък.

Днес България е сред страните, които са източник на миграция главно към други държави от ЕС. Докато преди кризата българите се насочваха главно към Гърция, Испания и Португалия, в момента се усеща известна преориентация към Германия и Великобритания.

Българите, работещи в чужбина, често подпомагат финансово близките си в родината. Факт е, че паричните трансфери на мигрантите повишават благосъстоянието на домакинствата в България, подобряват стандарта на живот и дори раздвижват пазара на недвижимите имоти с инвестиции в строителния сектор.

Загубите са фатални

Отрицателният аспект на емиграцията обаче също е очевиден: в България се усеща силен отлив на квалифицирана работна ръка, на специалисти в ключови области като здравеопазване, инженерни професии, компютърни технологии и др. Особено отчетливо се усеща и отливът на все повече български жени, които се заемат с гледането на възрастни болни хора в Германия, Австрия и други западноевропейски страни. В тази връзка експертите говорят междувременно за "Care Drain".

Отрицателната последица от бягството на българите в чужбина е, че децата им често са оставени на грижите на възрастни хора, предимно на бабите и дядовците, които обикновено и сами имат нужда от грижи. Нещо повече: според доклад за социалното въздействие на емиграцията в Централна и Източна Европа, публикуван през април 2012 г., в България има региони, в които изоставените по този начин деца са мнозинство сред децата, живеещи там. Освен това отливът на трудови мигранти към чужбина още повече обезлюдява някои и без това западнали в икономическо отношение региони като Северозападна България.

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
9
 
35
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Ами напускат защото е много хубаво, пък те са мазохисти!
342
10
 
43
 
! Отговори
неоатакист преди 10 години
Защо българите напускат България? Ами за да избягат от РАЗРУХАТА в страната довела ги до крайна бедност и обреченост след 23 години на ДЕМОКРАЦИЯ, надявайки се че в други страни по лесно ще забогатеят и ще им предложат по добри условия на живот!По същата логика и много сирийци напускат разрушена Сирия и пристигат в България, уверени в способностите си и трудолюбието си, като си мислят че ще имат по добро бъдеще и ще могат да забогатеят в България на гърба на мързеливите и некадърни българи!
341
10
 
41
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
България....ХУБАВА страна но.... населена.крадат, секат гори, бият коне и магарета, горят стърнища ВЪПРЕКИ забраната, обират жилища, заради дребни стотинки, убиват котки и кучета по особено жесток начин, ....гледат да извлекат полза от всяка ситуация (крадейки от общото), мислят си, че като излъжат партньора, ще им се размине и ще извлекат поза.... Нали? Българе!!!!;-)
340
8
 
44
 
! Отговори
Ваня преди 10 години
Ами защото не се обединяваме и веднъж завинаги да поставим нещата по местата им.Всеки чака наготово все някой друг да му оправи кашата.Имаме си такава хубава и богата на много неща родина,защо позволяваме да я ограбват чужди компании.Да направим така,че децата ни да не се срамуват от нас в бъдеще.Къде отиде справедливостта,отговорността и ценостната система на българите.Нима ще позволяваме ден след ден да обеднява още повече народа ни и да заминават децата ни в чужбина......
339
8
 
58
 
! Отговори
Инженер преди 10 години
Защото храната в 'най-скъпата' страна в ЕС е по-евтина от тази в БГЗащото работя два пъти по-малко време за два пъти по-висока заплатаЗащото живея в къща, а не в блок 'ново строителство' пред разруха с обща кухня и холЗащото не се оптиват да ме оберат поне веднъж месечноЗащото, когато изляза на бира ги няма дебеловратите 'бизнесмени' превзели заведениетоЗащто на работа получават можещите, а не 'нашите' Защото хората не прекарват 90% от свободното си време в клюкиЗаради псевдопатриотизма
338
8
 
57
 
! Отговори
chicho1575 преди 10 години
за 23г.грабежи и нихилизъм спрямо бъдещето на България -всички разбраха че нямаме мъже-държавници.
337
8
 
66
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Бягат защото тук няма правила, няма равен старт в професията, няма шанс за обикновения човек. Там където простите забогатяха за два дни затъркаляха парите си по улиците, вместо да организират бизнес, няма място за умни и можещи млади хора. Прав е 373. Няма отърване от тях. Който е млад няма какво да прави тук., за съжаление. Цивилизованите държави държат комунистите далеч от властта, а у нас в НС има 4 комунистически формации.
336
10
 
62
 
! Отговори
до гурбетчията 365 преди 10 години
А за какъв социален контакт да говорим тук - с мизерната заплата си стоиш в къщи и се стремиш да оцелееш . А това че някой ти е казал "Здравей" с най - угрижената физиономия на света - благодаря . Всички мои познати , които са в чужбина се чувстват по - добре отколкото в България ,а тези които са тук - смятат да заминат. Аз и семейството ми също. Знам , че ще е много трудно в началото , но като родител съм длъжен към децата си - не искам те да живеят в мизерия и посредственост .
335
10
 
54
 
! Отговори
НИКИ преди 10 години
Аз ще се махна защото не искам да ме управлява както в момента Ахмед Доган.
334
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕмигриралПроблема не е в политиката, а самите нас. Искаме нещо и но незнаем какво. Искаме да е хубаво голямо и пищно, както ни се струва впрочем, че е по "белия" свят. Естествено го искаме мигновено и наготово. Ама уви си тънем в хаос и простотия, а и си я и дообогатяваме на цвят и мирис. Ако едно село може да стопанисва една люлинска панелка и няколкостотин кв.м. прилежаща площ около нея, нещата ще се нормализират. За сега сме си чергари, че дори и в собствената държава
333
13
 
64
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
...ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е"МАЩЕХА"ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС,НО"МАЙКА-КЪРМИЛНИЦА",ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ...!!!
332
16
 
53
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Аз пък виждам нещо хубаво в държавата. Младите вече въобще не се страхуват и си търсят правата.
331
16
 
60
 
! Отговори
Емигрирал преди 10 години
Избягах заради тройната коалиция и тъкмо мислех да се върна,и те пак на власт!
330
12
 
45
 
! Отговори
@ преди 10 години
този въпрос поражда други - 1Защо политиците не правят нещо за да задържат младите ,,мозъци,, които ежедневно заминават?2. Защо и с каква цел политиците (оправдавайки се с ЕС и положението в Сирия ) си внасят бедни млади с много деца чужденци и колко голяма е далаверата с бежанците 3. как и откъде центъра на София ( Халите ,джамията) се напълниха с *** и те също ли са бежанци ? явно след като се опоска всичко от българският народ и земя политиците НИ смениха далаверата.
329
14
 
64
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Бягат от комунистите
328
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинатаТи като си на трудов договор какъв данък печалба и какъв акциз искаш да плащаш в/у заплатата си? Ти разбираш ли понятия като стойност и себестойност? Иде на реч, че ако едно нещо, за да се произведе и да стигне до крайния потребител, то струва X пара. С разлика от о/о 70% в ценообразуването няма как горивото да е на цената на тяхното! Както и за почти вс. Друго
327
12
 
65
 
! Отговори
Един млад преди 10 години
Да ви кажа ли защо искам да напусна България ? Не ме гонят управляващите, а ме гонят "обикновените хора". Истината е, че у нас има два типа хора - такива със самоуважение и такива без. Самоуважаващият се човек знае какво е най-добро за него, а оттам - и за останалите. Без самоуважение човек третира и себе си, и другите като ***, криейки гнусотията си в колективната каша на патриотични, политически или футболни пристрастия. Никой не ми е виновен - просто мразя тази среда и затова съм аут.
326
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
xora ne ni e problema vlastta problema sme nie dokoga she chakame da doide da ni opravi nqkoi kogato sme navan se opravqme sami,a kato se varnem chakame na nqkoi dryg ,vsichko zavisi ot samite nas, nqmq narod- nqma darjava,edna ptichka prolet ne pravi,a nie odavna otletqxme,jalko e no e istina
325
14
 
36
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
Подбора е много внимателен и от втора ръка... Нали?Осъзнаваш ли, че ти си човек от 5-я свят и те..... очакват от теб това, което очакваш ти от едно хищно животно ?????
324
11
 
53
 
! Отговори
Отговор на въпроса преди 10 години
Българите напускат България защото ги гонят управляващите - от 23 години, системно. Другата причина е, че поради малоуминето, крадливостта и некадърността на управляващите, българите бягат от поругано достойнство. Чак след това идва икономическия мотив за българите да емигрират, но това са главно български роми, които отиват в чужбина да паразитират на по-тлъст гостоприемник.