Българин с "Най-добра дипломна работа по икономика 2013"

Борис Георгиев е за втора година на финала на световната надпревара
Обновена: 28 окт 2013 14:00 | 28 окт 2013 12:52, Елка Василева
29
Българин с "Най-добра дипломна работа по икономика 2013"
Снимка: архив, Reuters

Българският студент в Дания Борис Георгиев, който учи магистратура в университета в Орхус, спечели световната награда за "Най-добра дипломна работа по икономика 2013" на световната международната атлантическа икономическа конференция, която се проведе във Филаделфия, САЩ, на 12 октомври, съобщи за БТА награденият.

На финала бяха избрани само 4-те най-добри научни разработки, конкуриращи се със стотици кандидати от университети от целия свят. Конкурсът се провежда всяка година под патронажа на най-влиятелните икономисти.

Това е второ поредно участие на Борис Георгиев на световния финал, след като миналата година той отново бе сред най-добрите четирима. Тогава той зае второ място на състезанието в Монреал, Канада, нареждайки се след икономист от университета в Станфорд.

Тази година обаче българинът успя да триумфира за първи път в историята на своя университет, спечелвайки първото отличие пред конкурентите от Станфорд, Университета на Калифорния - Бъркли и Университета в Сан Диего. Финалистите бяха от САЩ и Китай, като Борис Георгиев бе единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и е печелил надпреварата.

Университетът в Орхус пък бе единственият европейски университет, който намери място на финалите за втора поредна година, отново представляван от Борис Георгиев. Това е първа титла за датския университет и за българина на този световен студентски форум.

Темата на дипломната работа е в сферата на финансовата икономика и оптимизирането на финансови портфолиа. В статията е разработен нов оптимизационен модел, който впоследствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност.

Иновативната академична работа ще бъде публикувана в престижния "Атлантически икономически журнал", където публикации правят редица световно известни икономисти. В момента Борис Георгиев учи последна година магистратура по международно икономическо консултиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 10 години
ха-ха-ха-ха я ми кажи ти, след като се е върнал "знаменитият, световен икономист" Симеон Дянков от САЩ, какво е направил за БЪЛГАРИЯ ?!?!? Да не би да ни оправи икономиката, не икономиката, но нас ни "оправи" със сигурност и то на задна !
21
3
 
3
 
! Отговори
хидко преди 10 години
не мога да си обясня, как така подобна разработка може да печели златен медал, като дори и тиквен не трябва да и се дава. точно поради поодобни разработки за оптимизация на финансовата търговия изпаднахме в тази криза, която потроши света. те обаче, им дремена ония работи. знаят си тяхното- ще платят някой лев глоба ама ще направят милиарди между другото и ще затрият милиони човешки животи. ей на, докато даваме медали за подобни глупости, няма да прокопсаме като свят! иначе - честито да му е!
20
1
 
7
 
! Отговори
Името ти подхожда преди 10 години
Коментара е излишен!
19
2
 
20
 
! Отговори
БГто преди 10 години
Браво за успеха! Ако се върне в БГто, ще попадне в наща система 4-4-2. Аз ако бях министар на икономиката, щях вече да му званя. Ама не, тука в системата влизат, само близки до партията или олигарсоугодни.
18
1
 
9
 
! Отговори
Uchen преди 10 години
Браво, нo тази награда, както е преведена няма нищо общо с истинската. Научете се да превеждате. Това е научна публикация, а не дипломна работа.
17
11
 
7
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
Ей го на, втория Дянков !
16
1
 
9
 
! Отговори
АА преди 10 години
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ преподавател по както как се правят пари от рекет и убийства ли?! щом урко урешарски е там просто ТОЯ Унсс *** да го обявят за бъдещи червени мафиоти и рекетьори...
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Тези от Орхус да му сложат един паметник пред университета, че ги е направил известни по цял свят!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анани преди 10 години
Ехааа за пръв път пост без негативни коментари. Направо невероятно :) Браво на момчето.
13
3
 
18
 
! Отговори
УН преди 10 години
Успехи, ама в Дания.Ако беше в УтреНосиСъответнатаСума/УНСС/ където преподавател е напр Алексей Петров е всеки момент се очаква да вазначат и Боевски и Брендо/задочно обучение поради понятни причини/без плащане можеше да изкара някоя тройка,
12
1
 
27
 
! Отговори
българин преди 10 години
До DE:Съвършено прави сте. Превеждаме, за невежото множест (и мнозинство, за жалост): Best Undergraduate Paper Award = Най-добър писмен материал на незавършил студент. Това е. Не че не му казвам "браво" на момчето. Браво. Но, в точно в област, която през последните години е силно дискредитирана - оптимизацията на финансов портфейл. Оказа се, че става най-добре чрез фалшификации и вътрешна информация. Както във филма "Уолстрийт", който на времето изобщо не разбрах, от което страдам и до днес.
11
1
 
18
 
! Отговори
DE преди 10 години
"Best Undergraduate Paper Award" = "Най-добра дипломна работа по икономика 2013"Откийте разликите!!!Това е критика към българските журналисти и прекрасните им познания по английски език. И това е третият по ред сайт, в който го виждам.Да му е честита победата на Борис.
10
1
 
26
 
! Отговори
К преди 10 години
Браво, само успехи за този човек, но жалко че БГ само ще гледа отстрани как поредният ум се изпарява, а в чужбина се оценява !
9
1
 
16
 
! Отговори
az преди 10 години
BRAVO MOM4E,kudeto i da produlzish zivota si ot surce ti zelaq mnogo zdrave i kusmet.HORA PRESTANETE DA ZAVIZDATE.ocenqvajte hubavoto
8
2
 
23
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
"Българският студент в Дания " to ostana i v BG da e :D
7
1
 
20
 
! Отговори
ще се върне преди 10 години
До Анонименутре тръгва, ама така и не разбрах колко дипломни работи са нужни на великия българин та да се дипломира най-после, нещо журналята пак са оплескали информацията, българска работа, а иначе кой се е откачил от червената чума бяга далеч не се обръща назад, а камо ли да се върне.
6
2
 
29
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Желая му успешна реализация... в чужбина.
5
1
 
21
 
! Отговори
Наум преди 10 години
Браво на момчето! Винаги има ревльовци в коментарите (от типа мен какво ме интересува като аз съм *** и беден), но това е живота. Талант и здрава работа ВИНАГИ водят до резултат! Някои за цял живот не са положили толкова усилия, които това момче е вложило за следването си, а и неминуемо ще успее с този хъс!Това е страхотна новина и нека това е пример, за тези с амбиции, пък другите нека си се оплакват!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-после една добра новина! Но дали този умен младеж ще се върне и ще работи за България, е друг въпрос. Ако изобщо я има тази държава!
3
1
 
34
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Браво, гордея се когато чета за такива умни деца.