Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ

Фандъкова е най-одобряваният български политик, сочи проучване на "Медиана"
Обновена: 20 ное 2013 19:46 | 20 ное 2013 19:45, Красимир Ангелов
136
Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Шарен парламент и 6% преднина за БСП пред ГЕРБ при евентуални нови избори - това сочат резултатите от социологическо проучване на "Медиана", проведено в периода 14-18 ноември.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат 7 политически формации, отчете директорът на социологическата агенция Кольо Колев.

22,8% от избирателите биха гласували за БСП (Коалиция за България), докато за ГЕРБ готовност да пуснат глас изразяват 16.9% от гласоподавателите. Като трета политическа сила се очертава Реформаторският блок с 8,6% изборна подкрепа, а ДПС събира 7,6%.

Още 3 партии са на прага на парламента, ако изборите бяха днес - „България без ценцура“ с 4,3% от гласовете, НФСБ с 2,9% и „Атака“ с 2.8%. Без шанс за Народното събрание към ден днешен са ВМРО с 1,3% потенциални гласоподаватели, „Глас народен“ с 1% и НДСВ с 0.6%. Почти 30% от българите (29,6%) са категорични, че не биха гласували на избори.

“Ако това, което показва изследването стане факт, бихме имали 7-партиен парламент с неясно бъдеще”, коментира Колев.

Според проучването в момента 37% от българите са за незабавна оставка на кабинета „Орешарски“, докато 31% искат на този етап правителството да продължи да работи и по-късно да се прецени неговата работа. Едва 14% от анкетираните искат кабинетът да изкара пълен мандат.

Действията на студентите срещат подкрепа на 46,5% от българите, а против тях са 35.3% от сънародниците ни.

Проучването показва още, че над половината от сънародниците ни са крайни песимисти за бъдещето на страната. Според 54% от тях положението в страната ще се влошава в бъдеще, а 25% смятат, че ситуацията ще остане както досега. Оптимистите, според които страната я чака по-добро бъдеще, са едва 12%.

От "Медиана" отчитат, че и в рейтинга на политиците са настъпили значими промени.

Класацията по одобрение се води от столичния кмет Йорданка Фандъкова – вероятно поради това, че не се привижда като страна в острото политическо противопоставяне. За сметка на нея пък Кристалина Георгиева е загубила част от високия си престиж – вероятно поради бежанската криза, отчитат експертите.

Прави впечатление, че премиерът Пламен Орешарски се ползва с по-голямо доверие отколкото правителството като цяло. Значителен спад се наблюдава при президента Росен Плевнелиев.

Йорданка Фандъкова среща подкрепата на 44% от българите, а след нея се нарежда президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов с 42%. Едва на трето място е досегашната любимка Кристалина Георгиева, която среща одобрението на 41% от българите.

Следват Пламен Орешарски (34%), Сергей Станишев (32%) и Росен Плевнелиев (31%). Бившият премиер Бойко Борисов събира подкрепата на 26% от българите, сочи изследването на „Медиана“. Останалите двама лидери на парламентарно представените партии – Лютви Местан от ДПС и Волен Сидеров от „Атака“, имат подкрепата съответно на 24% и 10% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
15
 
! Отговори
от ПРЕСАТА преди 10 години
"Станишев се извини за "Възродителния процес", а Местан обяви митинга за исторически""14 вагона със симпатизанти на ДПС идват на митинга в София""БСП и ДПС докараха хиляди симпатизанти от провинцията с влакове и рейсове, като от БДЖ съобщиха, че движението е платило 70 000 лева за два влака. Част от докараните в София в подкрепа на Орешарски се оказа, че не знаят в какво точно мероприятие ще участват. Един от тях заяви пред бТВ, че е дошъл в София за участие в стачка, а друг не успя да отговори кой е премиер в момента. Част от организацията бе и раздаването на предварително подготвени
81
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука е пълно с болни ***!!!
80
2
 
15
 
! Отговори
Кольовата майка преди 10 години
За каквото ни плащат, това прогнозираме. Утре другите, ако ни платят пишем едно събитие, което е преобърнало резултатите и готово. Кольо мамин готов ли си да си изядеш дипломата, ако на изборите не се получат тези резултати.
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кольо Медианата пак лъже като *** на пазар... Че то, ако наистина беше така, Серго отдавна да е направил едни нови избори бе.Той печата бюлетините, той ги брои, какъв му е проблема?
78
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер!!!Якооооооо!БСП+ДПС+Бюреков=Повече от абсюлютно мнозинство!Тогава, защо цървените БОКЛЮЧЕТА НЕ искат избори?! Защо? Защо? Защо??
77
2
 
23
 
! Отговори
съра преди 10 години
Стига сте ни навирали България без цензура Тези социолози за непоправими *** ли ни мислят
76
12
 
4
 
! Отговори
Гeнади преди 10 години
Аз стария *** ви уверявам и заклевам- ОБЯВЯВАМ СМЪРТОНОСНА И ПОСЛЕДНА БИТКА НА ВСИЧКИ *** ,ДЕПЕСАРИ И АТАКАДЖИИ ! ГЕРБ спечели изборите и трябва да управлява ! В противен случай нашите смели Герберски отряди излизаме по улиците на страната и за вас започва Вартоломеева нощ ! Ако трябва ще платим и ще докараме от чужбина паравоенни формирования но ще ви смажем ! Ние се ръководим от думите на нашия вожд - ВОЙНА Е - КОЙТО ОЦЕЛЕЕ.
75
4
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Някой въобще слуша ли тая комунистическа *** Кольо Колев за нещо.
74
13
 
3
 
! Отговори
Гeнади преди 10 години
Като координатор на полевите командири на стотиците мобилизирани герберски отряди искам още 1 път да ви предупредя всички вас- бедняци,бачкатори,безработни и *** на обществото. Изобщо не си помисляйте да подкрепяте правителството с мандат на БСП. Защото това наистина ще бъде ужасния край за всички вас ! Ще бъдете неутрализирани- и политически,и икономически и физически. Тогава ще разберете какво означава Герберска мощ ,сила и мачкане ! ГЕРБ- ПОБЕДА !
73
9
 
2
 
! Отговори
Гeнади преди 10 години
След като както каза социолога от Галъп Андрей Райчев по Нова че всеки ден протест и викове "оставка" допринасяли за 200 нови симпатизанти на Правителството и разликата в полза на БСП се увеличавала,не ни остава друго освен да обявим въоръжена партизанска борба! Но ние трябва да управляваме! Без власт нашата партия ще се разпадне,както всякла клентелистка партия която вирее само когато е на власт! А в опозиция се разпада.....
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли БСП се ужасява при мисълта за избори? Нали уж водят с 6 % според социологическите агенции....
71
4
 
8
 
! Отговори
optimist преди 10 години
*** народ - слаба държава. Защо ли германците или англичаните нямат проблеми като нашите?! Гласувайте си за мафията, аз се подготвям за емиграция. Януари отварят пазара за нас, така че, който има акъл в главата да стяга куфарите.
70
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте какви индивиди подкрепят ДПС и БСП - онази с брадавицата и мръснобелия клин от контрамитинга, дежурните форумни драскачи които все пишат - гейрп, герберунгели, Мишо Шамара - той скачаше на контрамитингите и беше награден от червените другари с участие във Вип Брадър и петцифрена сума - а след това се скри. Към тези можем да добавим *** и турците които ДПС докара на митинга в София - понеже голяма част от електората на БСП вече се е пренесъл в един друг свят поради старост...
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към 76:Та там е заровено кучето!Мутроченгеджийската кликас платени проучвания смята севтини милиционерски номерцада излъже другите партии,най-вече БСП,да се навият за предсрочни избори!А че са се подготвили е показателно неистовото им желание за избори!Но типично по мутренски,на принципа "крадеца викадръжте крадеца",си извъртат задниците и плащат някай друг да имсвърши работата!Има време,ще видим!
68
8
 
9
 
! Отговори
38062 преди 10 години
Някой не се ли запита за какво беше цялата тази дезинформация последните дни, та медиите отразиха протести имаше дори и митинги.Истината е следната правителството ще изтегли още 320 милиона долара от Дойче Банк и ДКЕВЕР след приключване на делото срещу ЧЕЗ, са обявили че няма никакви нарушения. Източник на информацията е Ройтерс.Поздрави, на всички драскачи които са пост в този късен час и дано сънувате герберасти.
67
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз не познавам човек за бсп,а вие?
66
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако БСп води с 6 % както казва червения социолог Кольо Колев, то те би трябвало даже да са за нови избори, но вместо това те бягат като дявол от тамян като чуят за избори.
65
13
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Преди изборите през месец май МЕДИАНА даваше преднина за Герб само 2 процента а те спечелиха с 3,5 процента. ГАЛЪП даваше 1 процент за Герб, а МБМД на Мира Радева която вече не смее да дава прогнози даваше 9-10 процента повече за Герб. Сега ГАЛЪП дава 3,4 процента преднина за БСП, МЕДИАНА дава 6 процента, Сова Харис 4,7 процента повече за БСП а само агенцията на Сорос и "Отворено общество"- Центъра за модерна политика дава равен резултат. Това говори че дори да има статистическа грешка БСП води
64
4
 
20
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Сега ще ви кажа моето социологическо проучване до какви резултати стихна:В парламента влизат..... 100 000 души на които им е писнало да ги крадат, лъжат и правят на *** и изхвърлят от там цялата политическа *** и я карат към софийски градски затвор !!!!!!!!а на бас че ще се окажа прав !
63
3
 
9
 
! Отговори
NORM преди 10 години
До ужасАми един селски даскал,бивш агент Павел,в момента управлява цяла държава,не столица,като Фандъкова.Какво ще кажеш по факта.