Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ

Фандъкова е най-одобряваният български политик, сочи проучване на "Медиана"
Обновена: 20 ное 2013 19:46 | 20 ное 2013 19:45, Красимир Ангелов
136
Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Шарен парламент и 6% преднина за БСП пред ГЕРБ при евентуални нови избори - това сочат резултатите от социологическо проучване на "Медиана", проведено в периода 14-18 ноември.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат 7 политически формации, отчете директорът на социологическата агенция Кольо Колев.

22,8% от избирателите биха гласували за БСП (Коалиция за България), докато за ГЕРБ готовност да пуснат глас изразяват 16.9% от гласоподавателите. Като трета политическа сила се очертава Реформаторският блок с 8,6% изборна подкрепа, а ДПС събира 7,6%.

Още 3 партии са на прага на парламента, ако изборите бяха днес - „България без ценцура“ с 4,3% от гласовете, НФСБ с 2,9% и „Атака“ с 2.8%. Без шанс за Народното събрание към ден днешен са ВМРО с 1,3% потенциални гласоподаватели, „Глас народен“ с 1% и НДСВ с 0.6%. Почти 30% от българите (29,6%) са категорични, че не биха гласували на избори.

“Ако това, което показва изследването стане факт, бихме имали 7-партиен парламент с неясно бъдеще”, коментира Колев.

Според проучването в момента 37% от българите са за незабавна оставка на кабинета „Орешарски“, докато 31% искат на този етап правителството да продължи да работи и по-късно да се прецени неговата работа. Едва 14% от анкетираните искат кабинетът да изкара пълен мандат.

Действията на студентите срещат подкрепа на 46,5% от българите, а против тях са 35.3% от сънародниците ни.

Проучването показва още, че над половината от сънародниците ни са крайни песимисти за бъдещето на страната. Според 54% от тях положението в страната ще се влошава в бъдеще, а 25% смятат, че ситуацията ще остане както досега. Оптимистите, според които страната я чака по-добро бъдеще, са едва 12%.

От "Медиана" отчитат, че и в рейтинга на политиците са настъпили значими промени.

Класацията по одобрение се води от столичния кмет Йорданка Фандъкова – вероятно поради това, че не се привижда като страна в острото политическо противопоставяне. За сметка на нея пък Кристалина Георгиева е загубила част от високия си престиж – вероятно поради бежанската криза, отчитат експертите.

Прави впечатление, че премиерът Пламен Орешарски се ползва с по-голямо доверие отколкото правителството като цяло. Значителен спад се наблюдава при президента Росен Плевнелиев.

Йорданка Фандъкова среща подкрепата на 44% от българите, а след нея се нарежда президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов с 42%. Едва на трето място е досегашната любимка Кристалина Георгиева, която среща одобрението на 41% от българите.

Следват Пламен Орешарски (34%), Сергей Станишев (32%) и Росен Плевнелиев (31%). Бившият премиер Бойко Борисов събира подкрепата на 26% от българите, сочи изследването на „Медиана“. Останалите двама лидери на парламентарно представените партии – Лютви Местан от ДПС и Волен Сидеров от „Атака“, имат подкрепата съответно на 24% и 10% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кой нормален българин му дреме за другарите от ГЕРБ или БСП,та те заедно гласуваха срещу затварянето на зелената граница с турците.Подлудиха народа и го обрекоха на ужасяваща мизерия ,за да има за пришълците.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do noiko stoev Da da tochno taka , ama drug pat !
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След другарите Стойчев и Райчев и Червен Колю се изпери!
19
11
 
17
 
! Отговори
един преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !не виждам как софиянци ще гласуват за БСП ДПС коалиция ,след като видяха какъв митинг им организираха в центъра на софия от......... живи *** ,Бенатова ги показа много точно ,как софиянци плачат пред магазините си и по тротоарите ,защото се усетиха ,че това ги чака ,ако пак не гласуват ,а съвсем не вярвам ,че ще се юрнат да гласуват точно за *** ,независимо кви глупости пишете с червен кънчо и ти ,шанс няма за БСП .
18
0
 
0
 
! Отговори
Baahri преди 10 години
sled angelite na Naydenov hich nyama da idva na akala za partii. ste radva na palatkite.
17
5
 
26
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Някак си не мога да проумея как така БСП събират толкова много, като се видя, че без да плащат на Местан няма как да организират митингчето си. И кой *** би гласувал за Бареков? Колко пари са им шарили на МЕДИАНА за този "резултат" от проучване?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то това беше целта, да се ошари и ошашави обществото. абе глупав народ. тва си е.
15
0
 
12
 
! Отговори
мики спилейн преди 10 години
И при предишните му "резултати", и сега пак ще пак ще изтъкна: Още няколко такива изследвания, и ще спастри за голф игрище!
14
2
 
13
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
СОЦИОЛОЗИТЕ могат ли да знаят: колко и как ще гласуват тия 900 хил. *** дето трябваше вече да са интегрирани...!?...Щото по "Евро-предпресъединителни фондове" се наляха над 700 мил. за интеграция на РОМИТЕ,А те са си все така НЕОБРАЗОВАНИ,ЛЕСНО МАНИПУЛИРУЕМИ ДИВАЦИ,паразитиращи в общността ни и възпроизвеждащи с евтино закупената си електорална активност,паразитната ни политическа класа.
13
3
 
15
 
! Отговори
един преди 10 години
браво на червен кънчо ,точно това са процентите ,само де то се е пообъркал с 10 нагоре за БСП и с 10 надолу за ГЕРБ и реформаторския блок ,сегашния вариянт го видяхме , а и софиянци го видяха вече ,*** направиха манифестация онзи ден и софиянци вече като един знаят за кого да гласуват и защо ще гласуват ,защото иначе *** ще завладеят и София ,ако се водим по акъла на комунисти и депесари
12
1
 
7
 
! Отговори
HEE преди 10 години
Селяни слабоумни протестирайте за оставки, за кой селянин бил се качил на влака и кой щял да го смени, защитавайте държавните чиновници и чакайте някога да се оправи Държавата. Не може половината Държава да е държавни служители.
11
14
 
5
 
! Отговори
до Ж.Стоев преди 10 години
Макар, че е "неправилно" щял да "избере" Борисов.Внушението е "по добре Борисов вместо Орешарски".Платен коментатор си, личи си.Продажен народ сте. И майка си ще продадете за пари.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
S kakvo tochno tq zaslujava , s tova che v stolicata na Balgariq Sofiq e izostavila na van sumati i bezdomni Balgari li ?!?
9
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Кажи му "Червен Кольо" и повече не го обиждай!
8
16
 
29
 
! Отговори
ж.стоев преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ами тогава да подават оставка и на избори.Нали са сигорни.Аз не съм гласувал от 15год. но сега понеже не виждам алтернатива макар че това не е правилното решение избирам Борисов пред мазните мутри на Станишев Местан и противния Орешарски
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кольо-Медианата, Кънчо, Андрей и т.н.. Никой не им вярва, обаче те са официалната социология в БГ. Няма значение, глупостите, които говорят. Важното е медиите да ги цитират и журналистите да припяват.
6
9
 
30
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
Кольо Колев "обективен" социолог!? Винаги съм му вЕрвал на този червенотиквеник. Ако изборите зависеха от него БСП/БКП щеше да управлява от тук до края на света...
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алоооо днес.бг, поне прочетете какво сте писали по статиите от предишните дни, че процентите ви подскачат като тинейджърски "мъжества"
4
7
 
9
 
! Отговори
чичо преди 10 години
Цоциологическите агенции служат сама за манипулация! Скоро научих ,че една от тях от 1100 допитвани прави това на 8 от едно Соф село.Това е близо 10%. Ако правят допитване само у Софето нищо чудно да изкарат и 100% за някой!!!
3
3
 
9
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 10 години
ПОКАЯНИЕ В"ИМЕТО ХРИСТОВО",ВЕДНАГА!