Всеки четвърти младеж у нас - без работа

Младите не знаят чужди езици, не искат да работят на пълен ден
22 ное 2013 14:56,
122
Всеки четвърти младеж у нас - без работа
Снимка: Ройтерс

От 2008 година досега безработните млади хора у нас са нараснали с 15 хил., а всеки четвърти младеж в България е без работа. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова днес по време на дискусия за младежката безработица и проблема с липсата на подготвени кадри за различните сектори.

Янкова подчерта, че основните фактори, заради които младежите трудно си намират работа е, че голяма част от тях нямат ключови компетенции по специалността си, а и не владеят чужди езици. Не на последно място - повечето от тях не желаят да работят на пълен работен ден. Освен това голяма част от търсещите работа срещат проблеми в това да напишат коректно автобиографията си или как да се държат на интервю за дадена позиция. Въпреки това самооценката им е висока.

Различно обаче погледна на темата президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че макар наистина младежите да не са подготвени за пазара на труда, работодателите също не предлагат адекватни позиции и „сякаш не знаят какви хора търсят“.

"България е на седмо място в Европейския съюз по ниво на младежка безработица, но на второ място по темп на нарастване на този вид безработица“, обясни Томчо Томов, ръководител на националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара. По думите му вече се очертава тенденция на нарастване на безработните със средно и висше образование.

Той цитира данни, според които всеки втори висшист у нас работи на позиция, за която се изисква средно образование, което означава, че този човек не е мотивиран да се развива. Друг проблем е, че пазарът е пренаситен с кадри по бизнес специалности, а се търсят технически специалности, които не се произвеждат толкова от висшите училища.

"Потомствената безработица расте и най-неприятното е, че тя расте и от по-малките градове отива към по-големите, от по-ниско квалифицираните към по-високо квалифицираните", каза още той.

Евродепутатът Ивайло Калфин повтори, че основното решение за намаляване на младежката безработица е въвеждането на дуалната система за обучение. Това представлява метод за професионална подготовка на младежите още докато учат средното си образование, поясни той. В страни като Германия, Австрия и Швейцария в училищата с такъв вид подготовка учениците прекарват почти 80% от учебното си време в практика - във фирми, предприятия, в различни сегменти на бизнеса. През останалата част от времето те учат общи предмети. Калфин подчерта, че не става дума за стаж, а за платена работа с пенсионни и здравни осигуровки. След завършване на обучението младежите получават не само професионални умения и стаж, но и определена насока, в която да се насочат, каза Калфин.

Ректорът на Медицинския университет в София Ваньо Митев заяви, че работодателите трябва да станат по-активни и да „поръчват" на университетите нужните им кадри. Държавата също трябва да стимулира някои специалности.

 

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 10 години
Висшето ни образо(у)вание отдавна на 90% си е порно, а реалиэацията - проституция. Я погледнете дупетатите и ако има нещо в черепната ви кухина ще разбярете проблема
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
здравейте,аз съм млад меринджей.Определям се на 10 села- га дойде време одим и им цепим дървата.Сега съм прецедател на ромската дружинка за лов на национали,участвам още в подкрепа на президента Стефан Оришарски.Немои се оплачим за пари,засега доволно.Ток и вода не плащам.Па и що?Я зе ли ще бъдем най-глупавия ром.Социалните дават някой леф за ***,ама те онея пари и за пукнеца не стигат ,та жената върти алъш вериш с цигари.Немои въ разберем защо се оплаквате,че правете като нас...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
приказки,приказки,приказки....Вчера офицялно обявиха,че за 6 месаца страната са напуснали 30 000 трудоспособни...приказки,приказки,приказки...след още 6 месеца и още 30 000 емигранта ,правителството ще намали безработицата сред младите с 50%.А 2014 година ако всичко продължава така няма да имаме и младежка безработица!!!А 2050 година последния българин ще''спре тока" и ще имигрира!Парламента разбира се ще работи,ще си гласува вот на доверие за справянето с безработицата.приказки,приказки....
99
0
 
0
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Никъде в света не се започва с голяма заплата.Ако ти дадат 2000лв на старта ,какво ще е след 5 години във фирмата.Тогава ще искаш 10 000лв.А *** го обясни това на хората които коментират.За да го знаеш трябва да си работил някъде...
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 111 Колко на час за пълна програма вземаш?
97
5
 
0
 
! Отговори
До Гурбетчия преди 10 години
Ти може и да си гурбетчия (а може и да не си, де), но ние, останалите в България, не сме.На 29 години съм и сега взимам 2400 лева, но като ученичка работих всяко лято от 7-ми клас нагоре, включително и като студентка. И аз няма да дам 1000 лева първоначална заплата на човек без опит. Като студентка започнах за по 250 лева. Недейте да пускате кьорфишеци само.
96
1
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 10 години
Ами като не знаят как се пише думата "Инженер", за какви инжИнери става дума ?
95
5
 
0
 
! Отговори
до ИНЖЕНЕР преди 10 години
бате, това думата инжинер да седи пред името е крайно време да го махнат със закон. Та като си инжинер, та голяма рабоата. Никъде в белите страни я няма тази простотия.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То работа има, но почваш с 500-550 лева, които ако си от провинцията не стигат за нищо.Аз съм от София и за начало тези пари са ок, но натам?!Не може връстниците ми, които са завършили същата специалност като мен и са в Чужбина да взимат 5-6 пъти повече от мен при същите разходи...
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнеса не може да си 'поръча' кадри от университетите, защото некадърниците там търсят работа за 'преподавателите', а не преподаватели за определена специалност. Така един доцент например, води ЕДНИ И СЪЩИ лекции в 3 факултета по коренно различни специалниости, а най-новите му статии са от '97 година.
92
1
 
8
 
! Отговори
ХоХо преди 10 години
Безработни ще бъдат как иначе, нали като са кандидатствали с грешна представа.Пример 99% от новоизлюпените "юристи", ако ги питаш защо са учили това "....ами то нали се изкарват много пари..." после защо били продавачи и бармани
91
1
 
11
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Какво очакваме да се случи с нация, съставена от арогантни и некомпетентни мързеливци?!
90
5
 
0
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Как няма да е така като средното и висшето образование изкарва техници/инженери и икономисти. На бизнеса му трябват хора за продавач консултанти, кофражисти и туроператори. Няма как да стане с сегашното образование трябва да има звание Магистър-Продавач консултант а не както е сега Магистър - Електроинженер. Така и така електроинженера работа няма да си намери по специалността но поне продавач консултант ще стане!
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаете ли,в далечния XVIII век Имануел Кант казва ,, осмели се да познаеш '' . Нашата скъпа държава ще се освободи от оковите,ако се осмели да познае,да се освободи и да избяга от ,, непълнолетието '', в което българите са попаднали,като са приели авторитета на други хора,лакоми и жадуващи за власт.Нуждаем се от разума си,бдете внимателно над него !
88
6
 
11
 
! Отговори
смешко преди 10 години
Инж-че поисках и станах. Инж-че работя от първия си р. ден.Имам си работа, ходя на ваканция в Гърция забавлявам се чудесно. Имам пари и да си гледам и деца, като им дойде момента.Тарикатите дето се бутаха в икономето, па ако ще и "безмоторно летене" да е, сега продават чорапи.Една мисъл - учете езици децата си докато са деца, после няма време и е трудно. Учете децата си да мислят и да работят/постигат докато са деца, после не става.
87
1
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 10 години
Е ти какво си работил, че две пенсии са ти конкуренция? :D
86
0
 
11
 
! Отговори
999 преди 10 години
До ddВ много голяма грешка си има много хора с много добра биография,които не са на добра работа.Познавам доста.
85
12
 
11
 
! Отговори
Бойковист преди 10 години
Мързел,чалга и нежелание.Кафенетата и ресторантите пълни с безработни младежи.А и как да работят като и работодателите са едни захитрели ... искат за малко пари да им робуваш.
84
13
 
6
 
! Отговори
dd преди 10 години
друго важно за отбелязване е любимият ми лаф - "имам висше и два езика". Първо английският език отдавна не е бонус, а необходимост, тоест не си го бройте, освен това, висше по каквото и да е не прави наемането задължително. Каквото и висше да имаш без опит и практически стаж няма как да вземаш нормални пари. Трябва да си търпелив, за да изградиш биография, което не става за един ден или една година. Не съм видял досега човек с нормална биография да не е на нормална работа - просто е.
83
2
 
6
 
! Отговори
ЛЪЖИ преди 10 години
НЕ НИ СЕ ДИГАТ СЛУШАЛКИ