Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии

Нямало връзка между ранното пенсиониране и младежката безработица
Обновена: 25 ное 2013 10:04 | 25 ное 2013 09:23,
98
Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии
Снимка: архив, Dnes.bg

Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии, категоричен беше в ефира на bTV експертът Иван Нейков. Той уточни, че липсва връзката между ранното пенсиониране и намаляването на младежката безработица.

Ранното пенсиониране ще увеличи дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ). Намаляват се вноските, а се увеличава броят на пенсионерите, допълни още Нейков.

Младите пенсионери не излизат тотално от трудовия пазар. Заради по-ниските пенсии те отново започват работа и са по-атрактивни за работодателите, защото те са по-дисциплинирани, по-опитни, коментира и Йордан Христосков, бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

„Броят на работещите пенсионери е огромен и са по-конкурентоспособни”, смята още той.

Иван Нейков допълни, че усилията на държавата трябва да бъдат насочени към подкрепа на безработните хора в предпенсионна възраст да си намерят работа, а не да ги пенсионират по-рано, уточни Иван Нейков.

Част от мерките са например „помощ за безработица до пенсиониране за срок от две години”, която се отпуска по малко по-различни условия от социалната помощ за безработица, която да бъде прекратена при намирането на работа. Такива механизми има в някои европейски държави, уточниха експертите.

Друг вариант е споделеното работно място – заедно да работят експерти пред пенсия и млади хора.
Пенсиите на работещите по-дълго ще бъдат по-високи, защото стажът е част от формулата за изчисляване на пенсията, обясни Христосков. „При равни други условия работещите по-дълго ще получат по-високи пенсии”, каза той.

Двамата експерти не се съгласиха, че замразяването на пенсиите е заради статистическите данни, че средната продължителност на живота у нас е много ниска. „Това е опит за купуване на гласове. Никой от вносителите не е направил оценка как ще се отрази тази мярка”, категоричен беше Иван Нейков.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не отчитате, че се вземат пенсионери на постоянни трудови договори и те вземат заплата и пенсия. И какъв е смисъла от замразяването на пенсионната възраст след като не е задължително пенсионирането на тази възраст. Дъртофаците остават на работа, а ние младите ги гледаме със завист как ходят на работа. Променете това и вкарайте задължително пенсиониране
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Имемноо си *** каам ти :) кой ти каза че живея в мизерия или визираш себе си.това беше едно сравнение с това как живеят белите хора.това не е само в испания това е и в много други европейски страни.редно е да се приложи техния метод на определяне на пенсиите. само така няма да обречем нашите бащи майки на мизерия.а и ми се струва че освен високите пенсии там имат и по висока продължителност на живот не като при нас 71 години а с 10 повече
79
0
 
5
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии. Увеличаването на възрастта на пенсиониране = кой ще получава пенсия?
78
0
 
3
 
! Отговори
Закрий МВР преди 10 години
МВР да се пенсионира на 60, както в западна Европа. Това е спасението. 12-часови дежурства дава половин България. МВР пенсионерите вземат 64% от парите, а държавата дотира само 52% от парите. Т.Е. хората работили над 40 години доплащат за тавана на пенсиите на 40 годишни търтеи. Например сега 1200 мръшляци стоят на границата но не спират никого. Талибаните сами могат да влязат и без гидове.
77
0
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Като стана дума да пенсиониране, наблюдава се огромна диспропорция във възрастите. По данни на НСИ средната възраст в България е 70 г. за мъжете и 77 г. за жените. Пенсионната възраст е 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. С две думи - един средностанистически мъж у нас ще взема само 7 години пенсия и ще умре, а една средностатистическа жена - 17 години. В този смисъл, наистина е по-добре да се уеднаквят възрастите за пенсиониране - или да се увеличи възрастта за жените, или да намали за мъжете.
76
0
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До tribunТи наистина ли вярваш, че когато махнем борда и освободим лева, ще имаме ръст в икономиката? Те милионерите мило и драго дават да освободим лева, да предизвикаме хиперинфлация, обезценяване на лева и милионерите да си изплатят заемите с жълти стотинки. През 1996 г. левът беше свободен и доларът стигна 3000 лв. Българите вземаха заплати от 3 (!!!) долара, т.е. сегашни 5 лв. Валутният фонд е точно за такива диви бесни балканци, които търсят само печалбата на гърба голтака.
75
5
 
1
 
! Отговори
Иван Бухов преди 10 години
Нейков е много прав!!! Прав е и Христосков! Пенсионната възраст трябва да стане час по скоро на 65 години и да бъде равна за мъже и жени!! Трябва и повече: Налага се да се намалят привилегиите и привилегированите при пенсиониране! При нас процентно привилегированите са най много в цял свят!! Заплатите пораснаха, а пенсиите спряха! Пенсията ми изчислена с новия облагаем доход трябва да се увеличи със 160 лева, а предлагат само с 3% - престъпно е това!!! Ще дигнем бастуни, саби и шмайзери!!!
74
5
 
1
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Един американски икономист,много точно каза,ако българите искате да има ръст на доходите трябва да махнете валутния борд и да имате ръст на икономиката 7-8% в момента ръста е 1,5%,а в Германия около 5%.
73
3
 
7
 
! Отговори
Иван Бухов преди 10 години
БСП и ДПС не се грижат за хората, а само за потенциалните си избиратели!!! Стига с привилегиите! Избраниците от първа и втора категория труд се пенсионират млади, с високи заплати и кратко прислужено време, но умножено по две, три, а в някои случаи и по четири!! Това е голямо престъпление, това не е солидарност, а неправда и груб грабеж!!! Трябва да се премахнат тези привилегии!!! Старите пенсии да се преизчислят с достигнатия размер на облагаемия доход!! Това е солидарност и справедливост!!!
72
0
 
10
 
! Отговори
Гаваз преди 10 години
Нейков Нейков говориш глупости за какви повисоки пенсии говориш ако продължаваш да работиш с ниски заплати в последните години даже пенсията ще ти намалее независимо че имаш стаж над 40 години а да не говорим че с увеличаването на възрастта и стажа населението се обсърчава да плаща осигуровките следователно една голяма част не плащат нищо.Задължително трябва да има ефективна нова пенсиона система.
71
0
 
7
 
! Отговори
Цпециалист преди 10 години
Специалистите много знаят, ама сме докарани до последно място в Европа. В другите държави местните са там, има много чужденци и някак си живеят. Я тук да се приберат всички избягали българи, колко ли ще е безработицата? Защо е така, г-н Нейков?
70
0
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Да направим възрастта за пенсиониране 100 години с изискване за 82 години осигурителен стаж-така ще имаме няколко пенсионери, ще им вдигнем пенсиите, и ще рапортуваме в Брюксел, че минималната пенсия в България се увеличи с 1000 процента!
69
1
 
16
 
! Отговори
rabat преди 10 години
Г-н Нейков "специалиста"наистина ви е време да се пенсионирате защото *** ви приказки будят смях и съжаление!Толкова се вживявате в глупостите които говорите,че чак слюнки хвърчат от устата ви.Вие може и да не искате да се пенсионирате защото ви харесва да бъдите медийна личност,но дали на зрителите им харесва да ви слушат простотиите? Нашите деди имат една поговорка-всяко нещо с времето си. За каква продуктивност от 67 годишните говорите? Продуктивноста е в младите,не в старите!
68
0
 
16
 
! Отговори
rabat преди 10 години
Заради такива"специалисти"като Нейков и тяхната политика сме в това положение!До кога на този кух "специалист"ще слушаме глупостите му?Да каже къде отидоха парите на хората от втория пенсионен фонд?С тяхната сбъркана и крадлива политика унищожиха икономиката,здравеопазването,образованието и сега нямало пари и хората трябва да работят до 70г.за да станат по-богати.Вижда се в негово лице,възрастта какво прави-необосновани и не адекватни приказки,нищо че има младежка безработица.
67
0
 
14
 
! Отговори
ттт преди 10 години
И след като работя 39 години и ми отнемат 1/3 от изработеното за осигуровки, трябва да взимам пенсия 13 години. Да взимам два месеца много висока пенсия и сбогом не ме устройва."Младите пенсионери не излизат тотално от трудовия пазар. Заради по-ниските пенсии те отново започват работа и са по-атрактивни за работодателите, защото те са по-дисциплинирани, по-опитни"Препоръчвам на младите безработни да са по критични към нивото на образование, за дамогат да ме конкурират.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GLATKA VAZDUH ZA NUZSDAESTIETITE SE
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nejkov e specialist, no nea vse pak se dade glatka vazrast, koito sega bedstvta, zastoto ne mogat da se pensionirat. Osven tva kolko hora izgorjahme za vtora pensija ... A i trjabva da se opravjat zplatitet po9 bransove - lekari, ucsiyeli i prochie.
64
2
 
23
 
! Отговори
хитро преди 10 години
Предложение : за да вземаме огромни пенсии най-добре ще е пенсиониране на 90 год,ама я по-добре на 100. Ама разбира се за "богопомазаните "военни и полицаи не се отнася,а точно там е заровено кучето.
63
3
 
26
 
! Отговори
бореца преди 10 години
Нека да погледнем какво се случва в една близка нам страна Турция след като имаш 25-30 години трудов стаж се пенсионираш независимо на каква възраст си, така че др. Нейков защо не си вземеш съветите и да вземеш да си ги сложиш отзад!А между другото като държавата няма собственост как да си оправи финансите като няма дивиденти отникъде само едно ДДС остана и преките данъци и разните му там такси като за газовите уредби на автомобилите например, ама затова не се протестира!
62
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нейков да млъкне завинаги Вместо да се увеличава възрастта да се помисли да се създадат нови производствени предприятия и заводи и в хазната да се внасят реални осигуровки А сега какво Осигуряват хората на минимална заплата и как се напълнят пенсионните фондове Нормално е при трудов стаж за жените 37 години да се пенсионират А тези които се смятат че могат да работят пълноценно и след това да си работят НО ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА ИМАТ ПРАВО ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ТАКА Е ПРАВИЛНО