Не очаквайте месии, само заедно ще свършим работата!

Плевнелиев: Етичният кодекс в журналистиката не работи
Обновена: 27 ное 2013 17:42 | 27 ное 2013 17:14, Камелия Цветанова
63
Не очаквайте месии, само заедно ще свършим работата!
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Етичният кодекс в журналистиката очевидно не работи през последните години, заяви президентът Росен Плевнелиев в края на дискусията за медиите в рамките на инициатива му „Диалог с гражданите”.

Според него обаче въпросът е дали медиите ще успеят да се обединят около един, защото няма нужда от няколко.

Държавният глава коментира още, че ако има консенсус по темата дали се налага допълнителна регулация за печатните медии, която да се занимава с разпространението, свободата, клеветата, то тя ще отекне много силно.

Имат ли медиите интерес от истината, имат ли интерес да питат, зададе накрая риторичен въпрос той, след като участник в дискусията го упрекна, че е потомък на „престъпни комунистически родове”.„Ако Вие работите за свободна журналистика, защо не се обадихте да питате какви са родителите ми? Те са  учители - баща ми по литература, майка ми по математика”, посочи държавният глава.

Още по темата
Той призна, че две години чака някой да му зададе въпроса какво се е случило в изборната нощ, след като спечели вота за президент, на която на една от снимките изглежда, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му дърпа ушите.

Истината е, че той ми бръкна в окото, защото влезе Симеон Дянков и Борисов искаше да му покаже къде да седне и ми бръкна в окото, разясни Плевнелиев.

Трябва да знаем, че и нашите медии са такива, каквито всеки ден ги правим, нашата демокрация е само такава, каквато я правим, че сме такъв член на ЕС, какъвто го правим, коментира още той.

„Мен ме радва, че вече говорим за олигархия, дали беше така преди 2-3 години, дали тогава говорихме къде са държавните пари, как се управляват, нима нямаме сега златната възможност да подобрим правилата за еврофондовете, а защо не и да кажем, че както управляваме тях, по същите правила ще управляваме и държавния бюджет, добави държавният глава.

Според него властта няма да успее да изпълни условието до края на ноември, когато изтича 6-месечният срок, след което средствата на държавата могат да са до 25% в една банка.

Тогава държавата трябва да излезе и да каже честно – приехме правила, но вижте какво стана през тези 6 месеца, защото и без това доверието на гражданите е ниско и трябва да сме честни, призова президентът.

Само заедно ще свършим работата, не очаквайте месии, политик със сини очи на бял кон. Трябват ни правилни приоритети, идеи, решения и мотивация на всеки един от нас. Няма богата държава без работещи институции, обобщи държавният глава.

По време на дискусията основните упреци за свободата на медиите бяха за зависимост от политически сили и икономически кръгове.

Според шефа на СЕМ Георги Лозанов основната роля на медиите е да критикуват властта, но те не го правят.

Той смята, че не е важна собствеността, а финансирането. Като друг проблем Лозанов очерта зависимостта на журналистите от собствениците.

Оценката на т. нар. „ранобудни студенти беше по-крайна.

В момента медиите са лост за правене на политика по безпрецедентен начин и за оказване на натиск, обяви от тяхно име Николай Найденов.

„Никога в България не е имало такава крайна форма на ксенофобия. Това е извънредно обезпокоително за демократична държава, която е и член на ЕС. Няма по-страшно нещо от неофашизма, това подронва и малкото, което е останало от демокрацията у нас. Това е една центрофуга, която е много опасна", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като видя, че не става за месия почна да се прави на 'ентилегентен' както каза Боце.
47
1
 
3
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Президентът на Република България ме разочарова страшно много. Този човек изобщо не прави достатъчно, за да обедини народа и има повече свобода в медийното пространство. Но как да пледира за такава свобода, след като личен приятел му е Иво Прокопиев, който е собственик на "Икономедиа"? Не виждам как този човек ще се справи с тази всичката отговорност, която го чака занапред.
46
0
 
3
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
Поредната безмислена инициатива на президента. Прави дискусия за медиите, без да присъства нито една медия. Да не говорим, че тези проблеми за собствеността не трябва той да ги решава. От него се искаше да свика КСНС навреме и не го направи.
45
0
 
0
 
! Отговори
gerber преди 10 години
sascho drugarja rposen plevnelijata ne otgovori sa obschrkite si skapite si imoto v halidiki i dr.mesta v bg.bravo na smelite Hora koito mu sadavaha neudobni sa nego vaprosi no toi nischo ne otgovori vajno e ivo prokopiev i marin raikov agenta ot vanschno posl.v rim da snajat tsche te sa sledvaschte v sledstvieto prokuratutata da pognat vsitschki novobogataschi olih.mutri i mutresi kato zeza seksa borislawowa maslarova zezaz zatscheva atanasova i gerberite s milionite mutrite ot gerb
44
0
 
3
 
! Отговори
Ти ли бе, Плужек преди 10 години
се мислиш за месия, та ще ни казваш какво да мислим и какво да правим! Ти Костинбордския Офшорко, корумпиран и дискредетиран ще ни говориш за морал, а? Що не се скриеш в някой от имотите си, бе *** миризлив и да ни се махнеш от очите, щото по неадекватен и противен политик от теб в държавата ни никога не е имало! *** крадлив, помашки!
43
0
 
6
 
! Отговори
laura преди 10 години
Направи ми силно впечатление че "ранобудните" студенти били много "гъсти" с Плевнелеив, един го потупа по рамото даже. Какъв президент имаме само, "народен човек". Само че не разбрах защо прави дискусия медиите в отсъствието на хората, от които зависи развитието на медиите у нас?
42
1
 
7
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Точно ти нищо не би свършил и няма ние заедно, защото ти ни доказа, че не можеш да обединиш народа, а само да го разединиш. За каква олигархия говори, след като той самият е сред тези хора, как не го е срам. Да се готви да си подава оставката и да се отказва от имунитета си. По-голям срам не знам дали някога сме изпитвали, заради управляващи.
41
1
 
8
 
! Отговори
tonkata преди 10 години
Явно на Росен Плевнелиев не му изнася медиите да го нападат и заради това е решил да се бори срещу тях . Много евтини номера върти според мен .
40
1
 
9
 
! Отговори
Janina преди 10 години
А бе общо взето някаква пълна пародия е била тази среща и дискуския. Явно Преиздента е имал някакви неща, които е искал да си каже и до тук - не е дал възможност на другите да говорят. И какво се оправдава за тази снимка?! Иска да се разграничи от Бойко ли? Всички знаем, че метафорично казано, Бойко наистина му дърпа ушите! :)
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЖИВКОВ ЛЪЖЕШЕ,А ТИ СЕГА КАКВО ПРАВИШ МЪРШАВ ПОМОК.ЛЪЖЕШ,МАЖЕШ ВСЕКИ ДЕН И ЧАС.МУТРАТА ТИ "БРЪКНАЛ" В ОКОТО НА ЧЕЛОТО.ТАЯ ЛЪЖЛИВА ПОМИЯ СИ МИСЛИ ЧЕ ИМА ТРЕТО ОКО.НИЩОЖЕСТВО,*** СИ ПРИ МИЛИОНИТЕ,*** И КАТУНА.НЕ УНИЖАВАЙ ТАЯ НЕЩАСТНА ДЪРЖАВА С ПРОСТОТИЯТА СИ И НАГЛОСТТА.***..
38
4
 
11
 
! Отговори
курамиянков преди 10 години
"Истината е, че той ми бръкна в окото, защото влезе Симеон Дянков и Борисов искаше да му покаже къде да седне и ми бръкна в окото, разясни Плевнелиев." Тиквата и Плевнята май обичат да си бъркат по дупките
37
7
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Няма по-страшно нещо от неофашизма, това подронва и малкото, което е останало от демокрацията у нас. Това е една центрофуга, която е много опасна", каза още той......................Да така е ама КОМУНИЗМА Е ИЗБИЛ МНООООООООГО ПОВЕЧЕ хора и е 100 пъти по гнусен от фашизма.Фашизма поне биеше по долните държави,а комунизма бие своя си народ.И друго другарю,ако си мислиш че прехода е свършил си в грешка драги,ВРЪЩАТЕ ВСИЧКИТЕ КЪРВАВИ ПАРИ И ТОГАВА прехода свършва.
36
4
 
18
 
! Отговори
буда преди 10 години
Ах,ти,лъжлива офшорна шушумиго!
35
2
 
15
 
! Отговори
men преди 10 години
спасители не чакаме вече, толкова *** се изредиха да ни спасяват че майка ни жална. а каква ви е работата бе безроднико плювналиев? да закриете българия като държава, да поробите малкото останали бели хора в нея и да предадете земята на *** и турчагите ли? това е то май. ами планът ви върви без спънки за момента и голяма част от оскотелия ни народ ви помага като ви "верва", върви ви по свирката и мирно навежда глава пред ежедневния тормоз, унижения и гаври. КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ЧЕ СПАСЕНИЕТО Е САМО В НАШИТЕ РЪЦЕ И В СОПИТЕ КОИТО ЗА СЕГА НЕ ХВАЩАМЕ. ДО КОГА???
34
4
 
18
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
От тоя само лакърдии и глупости могат да се очакват.И все не на място.
33
2
 
13
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Айде пак се почна ...
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква е тая жена на снимката бе :))))
31
6
 
23
 
! Отговори
уу преди 10 години
тоя ПУНДЮ нали се направи вилите и къщите и си свърши работа *** всички го плюят а той мисли че дъжд го вали ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ
30
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заедно, но без теб.
29
3
 
17
 
! Отговори
Безплатен ифтар? преди 10 години
Това че Етичният кодекс в журналистиката не работи, НЕ Е основание и не може да бъде извинение за решението на президента Росен Плевнелиев да не допусне български журналисти и да допусне техни турски колеги на ифтара му с главния мюфтия и с тогавашния вицепремиер на Турция.