Откриха Международния панаир на книгата в НДК

Рекорден брой са участниците в тазгодишното издание
Обновена: 10 дек 2013 14:37 | 10 дек 2013 14:37, Анисия Иванова
0
Откриха Международния панаир на книгата в НДК
Посланикът на Русия Н.ПР. Юрий Исаков на Панаира на книгата в НДК. Снимка: БТА

41-то издание на Международния панаир на книгата бе открито днес на церемония в НДК с изпълнения на Софийския симфоничен оркестър. Тази година за първи път в рамките на панаира се провежда и Софийски международен литературен фестивал с фокус литература от Балканите.

Този забележителен фестивал е отражение на култа към книгата и словото, нищо не може да се сравни с една хубава книга, каза в приветствието си на откриването посланикът на Русия у нас Юрий Исаков.

Със специален щанд, посветен на руската култура, е представен почетният гост на панаира - Москва. Исаков обърна внимание на културното сътрудничество между България и Русия и даде за пример междуправителствената Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, която руският посланик подписа по-рано днес с българския министър на външните работи Кристиан Вигенин.

Панаирът на книгата е забележителен момент в културния календар на столицата, каза на откриването заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

„Тази година имаме повече от 200 издателства, които са представени, писатели от целия регион са се събрали и това не е защото София е кандидат за Столица на културата, а защото София по принцип е място – културна сцена, на която читатели и писатели се срещат”, допълни зам.-кметът.

Освен посланикът на Русия гости на откриването бяха посланикът на Норвегия Гюру Катарина Викьор, представителят на Европейската литературна мрежа "Традуки” Хана Стоич, много гости и любители на книгата.

Книжният форум ще продължи до 15 декември. За първи път ще могат да бъдат видени литературни творби от всички скандинавски държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари