"Протест" и "Оставка" – символите на 2013

"Алфа Рисърч": 7% от българите са готови да емигрират
16 дек 2013 14:15,
52
"Протест" и "Оставка" – символите на 2013
Снимка: архив, Булфото

"Протест" и "Оставка" са символите на отиващата си година, показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 30 ноември-8 декември сред 1011 пълнолетни българи.

"Протест" е символът, определен с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата година.

Носители на протеста са и три от поставените в топ 5 събития на 2013-та - гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26 на сто), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10 на сто), отбелязват социолозите от "Алфа Рисърч".

Думата "Оставка" пък е посочена като един от символите на отминаващата си година от близо една трета (27% от анкетираните).

За 16 на сто от хората "бежанците" са запомнящият се знак на годината, показва още проучването.

За половината от българите (47%) годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години, коментират от агенцията.

Според социолозите четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки в края на годината:

- икономическото състояние на бизнеса и домакинствата;
- критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението;
- външните оценки за ситуацията в страната;
- липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на около 7 на сто от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари догодина, показва изследването.

От "Алфа Рисърч" отбелязват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще, очакват социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
19
 
! Отговори
мечтите на БСП преди 10 години
Червените биха искали да бягаме,ама не са познали!Докато не изтрием червените гадове от България никакво мърдане оттук!Парламента ни на ГДР е заприличал.И на охрана го докарват и на ограда също!А Миков с очила има забележителна прилика с Ерих Хонекер на младини!Направо сме за срам пред света.Ще се борим докато свалим най омразното правителство в българската история.
45
3
 
19
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Символите на 2013 са самозапалване,февруари и Боко тиквата.
44
0
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Рали1:Рали, оставането е не само трудно а направо невъзможно. Нали и аз изживях студентските години и скачах/вях знамена/виках до прегракване и какво?! Нищо ново под слънцето. Управляващата класа никога не пуска кокала, но това е на всякаде. Това което не можах да понеса, е че държавата е тарикатска, култивира тарикати и мачка хората които все още имат някаква ценностна система. Българина не е дозрял до идея да се бори за себе си. А аз не мога да чакам 100 години. За щастие сме в ЕС. :)
43
3
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
7% готови да емигрират? Тия нормални ли са.Всички читави хора, които познавам, стягат куфарите, включително и аз и приятелката ми.Три семейства съседи се изнесоха през последните 3-4 месеца - едните към Норвегия, други- към Англия.6 колеги изчезнаха към Испания, щатите, Англия и ... Виетнам.Остава им се само на ***, които могат и знаят как да лъжат и крадат.Както и на тъпугерите, които не са ходили на запад от Кюстендил и не знаят колко по добре и ЩАСТЛИВО се живее на запад.Всеки бяга...
42
0
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До АнонименТова е лесното,а по-трудно е да останеш и да се бориш,да промениш мисленето си и живота си.Едва ли на предците ни им е била лесно,да работят,да плащат данъци,да учат децата си ,да строят къщи-всичко това през време на военни конфликти.Ние какво правим-мрънкане,мизерия,но когато опре до наше действие,до наше решение-бягаме и доброволно се предаваме.Не съм възпитавана в примирение и отстоявам това което знам,трудно е но не е невъзможно!Останалото в коментар 44.
41
0
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 43 - "...Не са ни виновни политиците за бедността и мизерията..."Е- това вече е ГАВРА с нормалният интелект на българите! КОЙ ВЗЕМА РЕШЕНИЯ В НС? ОБИКНОВЕН БГ. ГРАЖДАНИН ИМА ЛИ ПРАВО НА ЧАСТНА КОНСТИТУЦИОННА ЖАЛБА? КОЙ ИМА ПРАВО НА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА И НА СЕЗИРАНЕ НА КС? КОЯ Е ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ- НС ИЛИ ОБИКНОВЕНИЯ БГ. ГРАЖДАНИН? Отговорете си на тези въпроси и тогава пак пишете коментари...
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Рали1 На българина му е по-лесно да избяга. Не са ни виновни политиците за бедността и мизерията. За всичко сме си виновни ние. Ако тия заминали в чужбина,бяха останали и се помъчат да направят нещо,нямаше да сме на това дередже.Стига сте чакали ,държавата да направи нещо за вас
39
0
 
25
 
! Отговори
баба преди 10 години
селянин, и ти не ореш нивата май, а си седнал акъл да даваш и сметка да държиш.
38
2
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До селянин А ти българин ли си? Щото ако не си работещ бг. гражданин - българин, то е напълно ясна реакцията ти:)
37
0
 
25
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До селянин Не съм п*дал, а български адвокат с 13 годишен стаж и най-вероятно моите данъци отиват също за твоята издръжка. Щом АЗ пиша, че ТРЯБВА да има промяна в сегашният конституционен ред и да искам пряка демокрация, значи- може би съм преценил доста неща- схващаш ли?
36
10
 
17
 
! Отговори
селянин преди 10 години
А бе софиянец,много готина сметка си направил , ****ал.Това София ти ли го построй или хората преди теб.Щото кате гледам голко време висиш пред компятота си и пищеш глупости си , ти за работа ли го имащ?
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7% или 70%някой да не е пропуснал нулата
34
2
 
20
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Тогава и само тогава може да има "мирна революция"- за съжаление, всичко останало минава през реална революция....
33
2
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
пред НС и едновременно отказваме от следващият ден да плащаме данъци, ако не се свика ВНС за промяна на представителната демокрация в пряка+ представителна демокрация, ако политиците не обуздаят исканията на мюфтийството за джамиите и не предприемат последователни и законосъобразни действия за недопускане на нелегални мигранти от Близкият Изток и Африка в България.
32
0
 
28
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 34- В България работещите бг. граждани са 1,5 милиона при 7,3 милиона население на България. От тях над 90% са етнически българи. В тази светлина може би *** кратуни на българските политици може би най- накрая ще разберат, че работещите българи в България повече НЕ ИСКАМЕ да издържаме останалите около 6 милиона граждани, особено когато една част от тях - от малцинствата- се гаврят с нашата история, законите ни и обичаите ни.За това- ВСИЧКИ 1, 5 милиона работещи се тръсваме
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7% готови да емигрират- такаааааа, да видим сега кой ще плаща за осигуровки, данъци, партийни субсидии, манифестации и т.н
30
1
 
25
 
! Отговори
1245 преди 10 години
Искали са да кажат 70% не 7 .....
29
1
 
29
 
! Отговори
4321 преди 10 години
7% хич не са малко. Ако приемем, че трудоспособните българи сме 3 милиона, това са над 200 000 българи (предимно млади хора), които имат някакви качества и образование. Благодарение на безбожните политици, които за 23 години разкекерчиха тази държава и я срутиха до основи, след 5-10 години тук ще останат само ***, старци и необразована ***. И тогава идва една голяма държава като Турция и ни поглъща. За съжаление този процес е необратим и само чудо би ни спасило.
28
0
 
21
 
! Отговори
a takaa преди 10 години
ami taka, az uchih nemski i vav fevruari otivam za Deutschand. Pisna mi 7 godini da magistriram, da vzimam razlichni sertifikati i nakraya pak 1.000 leva, ami ne stava. Otivame si...a i s komunisti, turci i ataka bolencho ne vyarvam che shte stignem dalech.
27
0
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"напише"- т.е. "нашите политици"