Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.

Това предвижда проект на промяна в Закона за движение по пътищата
Обновена: 8 фев 2014 15:13 | 8 фев 2014 09:05,
305
Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.
Снимка: Булфото, архив

Глоби от 1000 лева да се налагат на хора, които ремонтират колата си извън сервиз. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, приет от транспортната комисия към Народното събрание, който предстои да бъде обсъден на първо четене и в пленарната зала, съобщи "Монитор".

В него е записано, че всеки, предлагащ ремонт и техническо обслужване на автомобили, трябва да се регистрира в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” след подаване на заявление.

"За механични ремонти ще трябва задължително да разполагат с подемник например, за монтаж на гуми ще са нужни машини за баланс и подемници”, коментира пред изданието Динко Хулка, заместник-председател на Националната асоциация на сервизите.

По негови думи досега не е имало никаква регулация на този вид бизнес.

"Никой не може да ви каже колко са сервизите в страната, няма никакъв регламент на този вид дейност и всеки, който реши, може да започне да човърка по-добре или по-зле по колата ви", смята Хулка.

По-интересно е обаче предвиденото в проекта в един от членовете. Според него 1000 лева ще плащат физическите лица и 3000 лева юридическите, които извършват ремонт и техническо обслужване на кола извън обектите, посочени в удостоверението му за регистрация. Така на практика дори собственикът да знае как да извърши по-сложен ремонт на двигателя си и да има нужното за целта образование, няма да може да го прави нито в собствения си гараж, нито пред блока.

"Не може да си смените сами маслото, защото после няма къде да го изхвърлите, а в сервизите го съхраняват, след което минават фирми за преработка и го изкупуват, обясни още Хулка.

Според него ще бъде разрешено на собствениците на колите да извършват дребни ремонти като подмяна на крушка или смяна на гума, които са записани в упътването на автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: сервизремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
До Пацовсе пак ти цъкнах плюс, щото си прав. аз може и да не искам европата, ама *** я иска, въпреки това приема всяко европейско нещо на нож.
9
4
 
49
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
До Пацокой иска западна европа? който иска да ходи там, границите са отворени. аз искам шкембе чорба, остъклени балкони и да си гледам домати на терасата
8
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ СЕРВИЗ ПЛАТИ НА ДЕПУТАТИТЕ
7
59
 
18
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
Ние сме си идеоти. Все даваме за пример западна европа, все натам искаме да ходиме, но когато тука някои реши да приемем добра практика от там и ооо ужас тука неможело. Ганъо като няма 5лв. у джоба няма и кола да има. Знаете ли колко струва да имаш кола в Германия или Англия, Холандия. Особенно Лондончани 70% нямат кола защото е скъпо. Та ганъо вместо да олива паркинга с масло и да прави опасни интервенции, да си прави сметка, колата е разход, да плаща данък, застраховки, винетки и ремонти.
6
12
 
2
 
! Отговори
златко преди 10 години
Вие пък големи техници се извъдихте.
5
6
 
44
 
! Отговори
край преди 10 години
Махнете колите от тротоарите, градинките и детските площадки с жестоки глоби. Аргумента няма къде да се паркира е ***. В нормалните държави /даже Сърбия, Гърция и Турция/ още по малко има къде да се паркира безплатно и пак няма коли по тротоарите.
4
5
 
76
 
! Отговори
Ели преди 10 години
Сядаш на пейката пред блока и обсъждаш комшиите....500лв!
3
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде да дойде някой и да ми каже че ме глобява 1000 лева докато съм вдигнал капака и ремонтирам нещо по колата. Само чакам да дойде и да му кажа че проверявам маслото на двигателя и слагам течност за чистачки, а ако не му се вярва да ходи да пие една бира в близката кръчма и да не ме занимава с тъпотиите си.
2
3
 
80
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
"Според него ще бъде разрешено на собствениците на колите да извършват дребни ремонти като подмяна на крушка или смяна на гума, които са записани в упътването на автомобила."оффф сега ще ме карат за смяна за фара да разглобявам двигателя.
1
3
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този закон едва ли ще се приеме, а дори и да стане, ще бъде поредния закон в България който никой не спазва.