България е сред държавите с най-ниско съотношение данъци/БВП в ЕС

Най-висок е делът на данъчните приходи към размера на икономиките в Дания, Белгия и Франция
Обновена: 11 фев 2014 10:59 | 10 фев 2014 14:48, Миглена Иванова
30
България е сред държавите с най-ниско съотношение данъци/БВП в ЕС
Снимка: архив, Dnes.bg
България е сред държавите с най-нисък процент на събраните данъчни приходи към размера на брутния вътрешен продукт в Европейския съюз (ЕС), сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат.
 
През 2011 г. съотношението между данъчните постъпления и брутния вътрешен продукт (БВП) е било 27,2% при средно за ЕС от 40%, а за еврозоната – близо 41%.
 
По-нисък е този показател само в Литва – 26,7%, а след нас е Латвия с 27,7%.
Най-висока дял на събраните данъци към БВП е имало в Дания, Белгия и Франция – съответно 48,6% от БВП, 46,7% от БВП и 45,9% от БВП.
 
От държавите, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., най-голям дял на събраните данъци към БВП има Словения и Унгария – съответно 37,5% и 37,1%. От старите държави-членки най-ниска тежест на данъците към размера  на икономиката е отчетена в Ирландия (30,4%), Испания (32,4%) и Гърция (34,9%).

Ефектите от икономическата и финансова криза върху данъчните приходи от 2007 г. насам са очевидни, посочва Евростат. Последният ръст при дела на данъчните приходи от БВП е отчетен през 2006 г., а оттогава до 2010 г. е отбелязан спад от 1,1 процентни пункта.

През 2011 г. е отбелязан ръст на съотношението между събраните данъци и БВП, но пък ръстът на номиналния БВП е значително по-нисък. Това донякъде отразява и проактивните мерки за събираемостта на данъците, които предприеха някои от държавите-членки заради кризата и в опит да коригират дефицитите си.

Данъчните приходи могат да бъдат групирани в три основни категории: косвени данъци (например данъците, свързани с производството и вноса, както и ДДС), преки данъци (текущите данъци върху дохода и богатството, плюс капиталови данъци) и социални вноски (здравноосигурителни и пенсионни вноски.
 
През 2011 г. приходите от данъци в 27-те държави от ЕС остават относително равномерно разпределени между социалноосигурителните вноски (13,9 % от БВП), данъците върху производството и вноса (13,4% ), както и текущите данъци върху дохода, богатството и т.н. (12,6%).

Делът на приходите от социалноосигурителни вноски се е увеличил значително от 2008 до 2009 г., намалял е леко в периода 2009-2010 и е останал относително стабилен между 2010 и 2011 г.

Делът на текущите данъци върху дохода и богатството е намалял от 2007 г., но леко се е увеличил в периода 2010-2011 г. Ръстът се обяснява с увеличението на печалбите на корпорациите, а не с мерките за повишаване данъчните постъпления.

Данъците върху производството и вноса са увеличили своя дял от общото данъчно облагане в периода 2009-2011 г. Това отчасти се дължи на повишените ставки на ДДС в някои страни, както и на въвеждането на нови данъци.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До каквито доходитеЕ как бе, аркадаш, не четеш ли че средната РЗ била към 2000 лева, издръжката на 1 бежанец- 1190 лева, значи на 1 български гражданин трябва да е поне 2000 лв, че 90 % от българите имали жилище (колко осъдително!). Ама и 1 500 000 *** ли? Сега пък ни готвят такси за притежание на предмети, по-стари от 50 години , иначе ЗАТВОР! Ало, психиатрите, къде сте бе, освидетелствайте творците на проекта, иначе става страшно. Къде ще трупаме вехториите, пред ковачницата на закони ли - Народното ни събрание, което си избираме НИЕ.
27
0
 
0
 
! Отговори
Петре, преди 10 години
Да, това е изгодно за онези, които внасят смешно малки СУМИ данъци, съотнесени към доходите им. Това е резултатът от прилагането на плоския данък, яростно защитаван от странни индивиди, като Харолев, бранещи от данъци престъпното богатство у нас (поне 70 % е такова,). Всички знаем как натрупаха = заграбиха първоначалния = преразпределения чрез престъпна приватизация, капитал, а после го изпраха. Сумите на постъпващите данъци е малка, защото СУМИТЕ, постъпващи от големия капитал са малки поради само 10-те %, които честната ни държава им подари и ги защитава.
26
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Е може ли такова нещо??? Изобщо не става въпрос за събираемост на данъците, а само за отношение данъчни приходи към БВП. Трябва да се радваме, че отношението у нас е ниско, защото това значи, че държавата разпределя по-малка част от парите ни. Макар че очевидно в данъчните приходи не се включват примерно осигуровките, които са значим процент от приходите в бюджета.По логиката на статията излиза, че държавите трябва да гонят по-висока събираемост, която да стигне 100%. И тогава държавата
25
0
 
0
 
! Отговори
atanas.dimitrov.1675 преди 10 години
6,32 пъти повече сме я/го "забелили" от (подобно малоумно сравнение) страна 3.63 пъти по-малка площ ?!+%"%%"
24
0
 
0
 
! Отговори
atanas.dimitrov.1675 преди 10 години
Белгия - 11 мил мушички - 483.7 bil USD GDP България - 7.3 мил мушички - 51 bil USD GDP
23
0
 
1
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Една от големите измами, от която държавата губи милиони евро :Колите нов внос, след изтичането на временната табела да се регистрират задължително в КАТ и да се плащат данъци и застраховки .По този начин ще се спрат и измамите с крадени коли, купувача ще купува регистрирана проверена в КАТ кола .Ама няма кой да се сети в правителството, нали ще настъпи по мазола мафията дето продават коли и ще има бой .По-лесно е да се вдигнат данъците на обикновения редови шофьор, ние сме свикнали .
22
0
 
1
 
! Отговори
каквито доходите преди 10 години
И кое е чудното?! С тези доходи какви данъци можем да плащаме?! Така че, както сме последни по доходи, така и по данъци
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Който плаща данъци-да бъде вкаран веднага в затвора за финансиране на организираната престъпност. + 1000000000000Това е страхотна идея и приказка! АДМИРАЦИИ!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който плаща данъци-да бъде вкаран веднага в затвора за финансиране на организираната престъпност.
19
1
 
3
 
! Отговори
Икономикс преди 10 години
Ами сивата икономика е взела връх не от днес, разни пирамиди никнат от 2-3 години като гъби след дъжд и дори са регистрирани законно с измислен предмет на дейност най често с идеална цел и нищо също не плащат на държавата , плюс че бавно но сигурно ерозират и без това жалката ни икономика, а и мамят хората, че ще забогатеят!
18
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Ами как да не сме, като всичко мисли как да ощети държавата! И фирми и граждани!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за какво да внасяме данъци и осигуровки? за да се яви някой кат дянков и да ги гепне и изчезне? и в момента изчезват данъци. всички така наречени бизнесмени крадат ддс.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До д-швейкаА ако гласувам по твойте норми....Веднага след това искам пълно връщане за осем години + лихвите + освобождаване от всякакви данъци следващите 4 години!кво ще кажеш,ааааааа?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заглавието е МАНИПУЛАТИВНО!!!Бг медиите не са медии а МЪРЛЬОВЦИ!"На опашката сме в ЕС по СЪБИРАЕМОСТ на данъците"СЪБИРАЕМОСТ означава %-то изражение на заложени в бюджета спрямо РЕАЛНО събраните.В статията става дума за ДАНЪЧНА ТЕЖЕСТ!!Вашта МАМКА бандитска ДЖУРНАЛИСТКА!
14
4
 
1
 
! Отговори
д-швейка преди 10 години
Държавата се издържа от данъци и такси.Би трябвало всички които имат неплатени данъци и осигуровки първо да ги платят за 4 години назад и тогава да имат правото да гласуват за народни представители-няма да има никакво значение къде живеят в момента.Дали политиците го искат-за това направете референдум.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде развръзвайте кесиите,стига сте ги стискали тия пари,2 млн. българи нямат здравни вноски
12
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Не може държавата да те клати както си иска с промени в здравеопазването, условията за пенсиониране, "реформи" в образованието и калпава инфраструктура и да чака от гражданите си да са коректни и да си плащат данъците. Държавата, това е договор за организацията на едно общество. Започне ли дози договор да се променя непредвидимо и без съгласието на хората, това вече не е легитимна държава. Не си мислете, че данъците са нещо, което е ваше неотменимо право.
11
1
 
8
 
! Отговори
андрешко преди 10 години
Да , ама сме на първо място по бедност, по изчезваща нация, и по най- важното,безхаберие и без грижа за Човека, най- голямата ценност ,според ЕС.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз вече не плащам данъци докато Орешарски е на власт. След като спирар нарочно парите за града в който живея и аз нарочно няма да им плащам.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и тва им е много!