Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов

"Не съм съобразявал назначения с искания на министри"
Обновена: 11 фев 2014 14:04 | 11 фев 2014 13:21,
86
Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов
Сотир Цацаров Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да участва в задочния диалог между депутатите Делян Пеевски и Цветан Цветанов, който според него "очевидно е породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало".

„Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи“, посочва Цацаров в официална позиция, публикувана на сайта на прокуратурата.

Още през май м.г. по време на дебатите в НС преди избора на кабинета "Орешарски" Цветанов твърдеше, че като министър на вътрешните работи е имал среща с Цацаров, на която главният прокурор довел и Делян Пеевски. Пеевски на свой ред обяви, че Цветанов лъже и "обеща", че тепърва ще излиза с колко криминални лица се е срещал вече бившият вътрешен министър. Цацаров пък беше категоричен, че на тази среща не е завел никого, а е заварил Пеевски в кабинета на Цветанов.

Вчера информационен сайт пусна интервю с Делян Пеевски, в което той заявява, че Цветанов е оказвал натиск върху главния прокурор за назначения. Пеевски твърди, че Цветанов поискал от Цацаров да назначи Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Цветанов отхвърли категорично твърденията и подчерта, че никога и по никакъв повод не е оказвал натиск.

Още по темата
„Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те“, отсича главният прокурор в позицията си.

В нея Цацаров посочва, че според Закона за съдебната власт главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. „И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри“, подчертава той.

„До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки“. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник-главен прокурор“,  изтъква Цацаров.

Той допълва също, че преценката му за работата на Сарафов е много добра с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност.

Коментарът на Цацаров е по повод думите на Цветанов в сутрешен блок на национална телевизия от вчера,  „че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …“.

Във връзка с това главният прокурор призовава Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. „Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители“, коментира Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Цацаров кой му дърпа конците и тоя е голям ***
71
1
 
1
 
! Отговори
демос преди 10 години
И тоя започна да издиша.Вдигна пушилка за Костинброд,свали Бойко.Другарю Цацаров,не харесвам и Бойко,но не може да се дават изявления преди съдът да се произнесе и да повлияете на вота на избирателите.Чии интереси обслужвате другарю Цацаров? КОЙ ви дърпа конците? Вие нарушихте елементарни правила от правото.Каквито са ни правистите,такава ни е държавата.
70
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Не е ли време Цацаров да обясни как от нищото се става медиен магнат - справка Пеевски?
69
0
 
8
 
! Отговори
kvo praim be cacarov преди 10 години
kade e biserov koga shte go sadish .kostov ovcharov stanishev dogan kvo stava be mai sadebnata sistema vaji za mishocite ,koi kolko rakia otkradnal ,ili xliab da se naiade.
68
1
 
10
 
! Отговори
Демос преди 10 години
Защо бе Цацаров.Много ли ще се размирише ? А може би не искаш да се стигне до другаря "КОЙ"?
67
6
 
13
 
! Отговори
Народен съд! преди 10 години
Цацо, рибо дребна, народът балгарски ще ти *** мамата фашистка, *** демокрадски!!
66
1
 
15
 
! Отговори
що преди 10 години
това е първата цаца направила ШИЯ ОТ ТУРШИЯ ама доганска туршия няма съдия прокурор митничар в затвора
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пръв започна да плюва по Цветанов Ахмед Доган,после Алексей Петров,след това Гоце и Пешо Сумиста и се мине през Местан,Станишев,Сидеров,Кунева и се свърши с Учиндолеца,Пеевси,Манолова,каратисти и културисти......Мафията и Доган пак ви победиха а вие си останахте ***
64
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветанов беше единственния министър който се опъна на мафията а тя го свали от власт.Неви ли правеше впечатление че най големите пресъпници бяха срещу Цветанов.Да ви ги изброя ли?
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров е човек на Пеевски,какво да очакваме?
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за Сарафов няма нищо в изявлението на Цацаров, има ли преписки в прокуратурата? Като главен прокурор трябва да знае или вече да е проверил. А Цветанов да даде фактите по-конкретно, ако ги има. Иначе - лошо.Мисля, че и двамата знаят за какво става въпрос, но не казват.
61
3
 
3
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Евангелие на Матей, Глава 7:15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:ББ, ЦвЦв, НБ,ГП, десни и останалите твари чудесни.., така ще възродят левите, че ще има да се чудят, откъде им е дошло!
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пеевски да даде доказателства за това,вкоето обвинява Цветанов.В противен случай,да му се потърси отговорност?Най-омаскарения се чуди,как да омъскари и другите.
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цацата - обслужва мафията!
58
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цецо да даде доказателства за това, в което обвинява Цацаров и Сарафов. В противен случай да му се потърси отговорност! Последно време все залага на Крадецът вика, дръжте крадеца.
57
3
 
17
 
! Отговори
Го4о преди 10 години
И все пак - не забраняйте, че ЦВЕТАНОВ е бил ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР и има право(даже задължение) да се среща с ПРОКУРОРИ и ДЕПУТАТИ и да изразява мнение за тяхната работа в КАЧЕСТВОТО СИ НА ПОЛИТИК и председател на управляващата тогава ПП ГЕРБ!
56
1
 
15
 
! Отговори
до кога? преди 10 години
Поредните пушилки на Пеевски и подлогата му Капута.Това е като снимката на Борисов,със сключените веждички и Карамански.Докога ще ни занимават с анонимки,флашки и лъжи?Народе,СЪБУДИ СЕ? ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН?Хората *** всеки ден от глад и безнадежност.
55
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази цаца вдига САМО пушилки около себе си и до сега нищо НЕ направи...Изкарва всички бандити от партията си бсп - ЧИСТИ като ХЕРОВИМЧЕТА!
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю Цацаров редно е да кажете за разговора Ви в кабинета на Цветанов в присъствието на Пеевски ????Иначе дано съм жив и здрав да разберем след напускането Ви от този пост?
53
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДНЕС.БГ, изоставате с новините - току-що Цветанов се присъедини към олимпийците ни. Борисов се разгранчи от него и го пусна надолу по пързалката за бобслей.